maanantai 20. maaliskuuta 2017

EGGS BENEDICT - SUNNUNTAILEMPPARI

Arkena aamuni starttaa yleensä parilla kupillisella kahvia. 
Aamupalaa syön vain töissä.
Vapaina viikonloppuina panostamme kuitenkin rauhallisiin aamuihin ja yhdessä valmistettuun brunssiin. Tällöin lempparini on eggs Benedict.


Amerikkalaiseen klassikkoon kuuluu paahdettu leipä, pekonia tai kinkkua, valuvaksi jätetty uppomuna sekä hollandaise-kastike. 
Vaihtelu kuitenkin virkistää. 

Pekonirasvassa pannulla pyöräytetty vihreä parsa kuuluu ehdottomasti keväisen keittiön brunssiin. 


Halutessaan hollandaiseakin voi maustaa - etenkin tuoreet yrtit piristävät kastiketta.


Pekonin sijasta paahdetulle leivälle voi laittaa vaikkapa kylmäsavulohta ja näppäräsorminen näpertää uppomunat viiriäisen munista. 


Todettu toimivaksi myös itsesavustetulla lohella.


Lisämakua ja raikkautta annokseen saa kiehautetuilla vihreillä pavuilla tai höyrytetyllä pinaatilla. 


Hollandaisen valmistamiseen löytyy pyörryttävä määrä erilaisia ohjeita. Itse onnistun aina tällä: 

3 kananmunan keltuaista
3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl vettä
1 tl mustapippureita
2 laakerinlehteä
200 g voita pehmeähkönä ja kuutioituna

Mittaa pieneen kattilaan etikka, vesi, laakerinlehdet ja mustapippurit. Kiehuta kokoon kunnes nestettä on jäljellä noin puolet. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Laita suurehkoon kattilaan pari senttiä vettä pohjalle. Laita kattilan päälle kuumuudenkestävä kulho. Kulhon pohja ei saa osua veteen. Laita kulhoon munankeltuaiset ja siivilöi sekaan jäähtynyt etikkaseos.

Kuumenna kattilassa oleva vesi hiljaa poreilevaksi ja sekoita koko ajan keltuaisseosta. Lisää voita kuutio kerrallaan koko ajan sekoittaen, anna voin sulaa ennen seuraavan kuution lisäämistä. Sekoita kunnes kastike on paksua, tasaista ja kiiltävää - täydellistä! 


Uppomunat voi valmistaa perinteiseen tapaan poreilevaan vesipyörteeseen rikottuna, mutta itse koen huomattavasti helpommaksi ja täsmällisemmäksi tavaksi valmistaa ne kelmuun sidottuina:

Ota pala elintarvikekelmua ja aseta se pienen kulhon 
tai suurehkon kupin pohjalle. 
Öljyä kelmu kevyesti neutraalilla ruokaöljyllä. Riko muna varovasti kelmutettuun astiaan niin, 
että keltuainen säilyy ehjänä. Ripsauta munan päälle hieman suolaa.
Paketoi muna tiiviiksi nyssäkäksi elmukelmun sisään ja sido nyssäkkä huolellisesti kalalangalla tai vastaavalla. 

Kiehauta kattilallinen vettä ja aseta uppomunanyssäkkä poreilevaan veteen niin että se on juuri ja juuri kokonaan vedessä. 
Keitä noin neljä minuuttia (4min 20s).
Leikkaa nyytti auki ja aseta uppomuna varovasti kelmusta annoksen päälle.



1 kommentti:

  1. Sissus! Olinkin ihan unohtanut nää ihanuudet! Onneks on huikea bloggaaja joka muistuttaa niiden olemassaolosta <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...