tiistai 8. maaliskuuta 2016

KHAI LUK KOEI, vävypojan kananmunat

"Tätä perinteistä ruokalajia nautitaan 
uudenvuoden päivänä tai hääaterioilla, 
ja sitä annetaan myös lahjana munkeille, 
kun thait vierailevat temppeleissä. 
Ne ovat mainiota pikkupurtavaa, 
joiden kuorille uppopaisto antaa ainutlaatuisen koostumuksen.

NO EI VARMANA VOI SYÖDÄ KANANMUNAA KUORINEEN!
En tiedä mättääkö tässä reseptissä joku, vai onko 
thaimaalaisilla kanoilla todella hauraskuoriset munat.

Tiedän, että Thaimaassa syödään uppopaistettuja munia. Resepti on aina kuulostanut kiehtovalta. Mutta kun siinä aivan selvästi sanotaan, että munat uppopaistetaan kuorineen eikä niitä kuoria poisteta. Että uppopaistaminen antaa kuorelle ainutlaatuisen koostumuksen. 
Ei onnistu ainakaan suomalaisilla munilla. Itseasiassa uppopaistaminen onnistuu hyvinkin, mutta tämän jälkeen munat on kyllä kuorittava, jos ne aikoo popsia, sillä kuoren koostumus ei ollut lainkaan ainutlaatuinen, vaan ihan tismalleen yhtä munankuorimainen kuin ennen paistamistakin.
Sen sijaan kuoren alle jäävä kerros muuttui jännittävän nahkamaiseksi.

Mielenkiintoinen resepti joka tapauksessa. Ja tulikuuman kananmunan kuoriminen oli vähintään yhtä mielenkiintoista kuin uppopaistetun kuoren maistaminen, mutta kuorimisen jälkeen munat olivat varsin syömäkelpoisia, jopa hyviä. Seuraavalla kerralla voisimme kyllä kokeilla kuorettoman munan uppopaistamista. Nyt nahkamaiseksi jäänyt munan pinta saattaisi ilman kuorta valmistettaessa rapsakoitua mukavasti 
(tai sitten ei?).


Resepti on kirjasta Löytöretki Thaimaan keittiöihin.

2 kuivattua pitkää punaista chiliä
kasviöljyä uppopaistamiseen
110g aasialaista salottisipulia ohueksi viipaloituna
6 suurta keitettyä munaa kuorineen
2rkl kalakastiketta
3rkl tamarindisosetta
5rkl palmusokeria

Leikkaa saksilla tai veitsellä chilit 5mm paksuiksi paloiksi. Kuumenna 5cm öljyä keskilämmöllä friteeraus- tai wokkipannussa. Kun öljy vaikuttaa kuumalta, laske pala salottisipulia siihen. Jos se alkaa heti pihistä, öljy on valmista. Uppopaista chilejä nopeasti muutaman sekunnin ajan maun antamiseksi. Tee tämä varovasti, jotta chili ei pala. Nosta chilit pois öljystä reikäkauhalla ja kuivaa ne talouspaperilla.

Paista salottisipuleita samalla pannulla 3-4 minuuttia, tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Varo, etteivät sipulit pala. Poista ne reikäkauhalla ja kuivaa talouspaperin päällä. Laske samaan kuumaan öljyyn munat yksi kerrallaan. Uppopaista 10-15 minuuttia, tai kunnes jokainen muna on kullanruskea. Nosta munat reikäkauhalla ja kuivaa ne talouspaperilla. KUORI.

Sekoita kastikepannulla kalakastike, tamarindisose sekä sokeri ja keittele 5-7 minuutin ajan, tai kunnes sokeri on liuennut.

Puolita munat pituussuunnassa ja aseta ne keltuainen ylöspäin tarjoiluastialle. Valele tamarindikastike ja sirottele rapeat chilit sekä salottisipulit kananmunien päälle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...