keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

BALSAMIETIKKAISET SIPULIT JA PERUNAT SEKÄ UUNIPORSASTA (Jamie Oliverin ohjeella)

Tässä reseptissä on mukavaa etikkaista ytyä.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin porsaan selkäpaistia, mutta kaupan possuvalikoiman niukkuudesta johtuen ostimme köntin ulkofileetä. Epäilyistäni huolimatta sapuska onnistui kuitenkin mainiosti.



1½kg keskikokoisia kiinteitä perunoita kuorittuna ja lohkottuna
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
oliiviöljyä
200g voita kuutioina
tuoreen rosmariininipun silputut lehdet
1 kokonainen valkosipuli kynnet kuorittuna ja murskattuna
5 keskikokoista punasipulia kuorittuna ja lohkottuna
3½dl halpaa balsamietikkaa

possu
1 pienen rosmariininipun hienonnetut lehdet
2rkl vastajauhettuja fenkolinsiemeniä
1½kg luuton ja nahaton porsaan selkäpaisti (tai iso pala ulkofileetä)
oliiviöljyä
6 valkosipulin kynttä
1 keskikokoinen punasipuli kuorittuna ja neljään osaan leikattuna
2 sellerin vartta siivuina
4 laakerinlehteä
2 viinilasillista kuivaa valkoviiniä
neitsytoliiviöljyä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pane perunat kattilaan suolalla maustettuun veteen ja keitä noin 8 minuuttia. Valuta.

Valmista liha. Ripottele hienonnetut rosmariinit, jauhettu fenkoli, suolaa ja mustapippuria leikkuulaudalle. Kierittele lihaa leikkuulaudalla niin että se on kauttaaltaan mausteseoksen peitossa.

Ota iso uunivuoka, jonka possu täyttää mukavasti ja siirrä se liedelle keskilämmölle. Kaada vuokaan hieman oliiviöljyä ja nosta liha siihen rasvapuoli alaspäin. Ripottele lihalle loput mausteet leikkuulaudalta. Käännä liha muutaman minuutin kuluttua ja lisää vuokaan valkosipulinkynnet, punasipuli, selleri ja laakerinlehdet. Siirrä vuoka uunin alatasolle tunniksi. Mikäli lihasta irtoaa rasvaa, valele lihaa sillä paistoajan puolivälissä.

Ota esiin toinen uunivuoka, johon perunat mahtuvat hyvin yhteen kerrokseen. Kuumenna vuoka liedellä ja kaada siihen loraus oliiviöljyä. Lisää voi, rosmariini ja valkosipuli. Lisää perunat ja kääntele niitä mausteissa. Lisää sipulit, balsamietikka, suolaa ja pippuria. Keitä kokoon viitisen minuuttia. Siirrä vuoka uunin ylätasolle kun liha on ollut uunissa 10 minuuttia. Paistat lihaa ja perunoita siis samaan aikaan 50 minuuttia - eli kunnes liha on sopivan kypsää ja perunat sekä sipulit tummia, makeita ja rapeita. Kääntele perunoita ja sipuleita paistoajan puolivälissä.

Nosta liha uunista ja anna sen levätä 10 minuuttia. Murskaa sillävälin vuokaan jääneet valkosipulit ja sipulit vuokaan valuneisiin nesteisiin/rasvaan. Nosta vuoka levylle (tai kaada seos pieneen kattilaan), lisää valkoviini ja kaavi pohjasta kaikki maut irti (mikäli käytät nyt kattilaa, lisää vuokaan tilkka valkoviiniä ja kaavi kaikki maut mukaan kattilaan). Hauduttele kunnes neste on vähentynyt puoleen. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Siivilöi liemi kastikekannuun. Viipaloi possunliha ja tarjoile uunisipulien ja -perunoiden sekä kastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...