perjantai 20. joulukuuta 2013

LEOPARDIGEKKOKAKKU (lime-lakritsitäytekakku)

 
Lemmikkiimme Sylvi Gekkoseen silmittömästi rakastunut tyttäreni toivoi synttäreilleen leopardigekkoteemaa. Ensin ajattelin muovailla kakun päälle sokerimassasta liskon, mutta päätin armahtaa hermojani ja tyydyin vähän abstraktimpaan tulkintaan aiheesta.


 
Täytekakkupohja (2kpl = 4 kerrosta)

8 munaa
4dl sokeria
2dl perunajauhoja
2dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Tästä määrästä tulee kaksi kakkupohjaa, tee siis kahdessa erässä.

Ota munat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä ne vatkautuvat paremmin kuin jääkaappikylmät. Vatkaa munien rakenne rikki ennen sokerin lisäämistä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, jämäkäksi, valkoiseksi vaahdoksi.



Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan koko ajan varovasti sekoitellen.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Itse käytin irtopohjavuokaa (halkaisija 26cm), jonka pohjustin leivinpaperilla ja jonka reunat jauhotin.



Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa esim. silikonialustalle tai pyyhkeelle tai yksinkertaisesti poista irtoreuna vuoasta ja valuta kakkupohja alustalle. Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen osaan. Valmista toinen kakkupohja samaan tapaan.


kostutukseen
1dl Palma-limpparia

limetäyte
3 liivatelehteä
200g maustamatonta tuorejuustoa
4tl Mackays lime curd -limetahnaa
puolikkaan limen kuori hienoksi raastettuna
½dl tomusokeria
1½ limen mehu
3dl vispikermaa

Laita liivatelehdet kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Sekoita tuorejuuston sekaan limetahna, kuoriraaste, tomusokeri ja yhden limen mehu. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna puolikkaan limen mehu, purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja liuota liivatelehdet limemehuun. Anna jäähtyä, mikäli seos on kuumaa. Sekoita sitten liivateneste ohuena norona tuorejuustotäytteeseen ja nostele sekaan kermavaahto.

lakritsitäyte
2 liivatelehteä
200g sitruunatuorejuustoa
½dl lakritsikastiketta
1dl vispikermaa
1tl sitruunamehua
tilkka vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Sekoita lakritsikastike tuorejuuston sekaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehulla maustettu vesitilkka, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet nesteeseen. Anna jäähtyä, mikäli seos on kuumaa. Sekoita liivateneste ohuena norona tuorejuustotäytteeseen ja nostele sekaan kermavaahto.



lakritsikinuski
2dl kuohukermaa
6 Kick-patukkaa

Kuumenna kerma pienessä kattilassa ja sulata joukkoon Kick-patukat. Kiehuttele kasaan, kunnes kinuski on tummaa ja paksua.


Täytä kakku. Kostuta kakkupohjakerros kevyesti limpparilla ja levitä päälle puolet limetäytteestä. Nosta päälle toinen kakkupohjakerros, kostuta limpparilla ja levitä päälle lakritsikinuski ja sen päälle lakritsatäyte.

 
Nosta päälle kakkupohjakerros, kostuta limpparilla ja levitä päälle loput limetäytteestä. Nosta viimeinen kakkupohjakerros päälle.



Koristele haluamallasi tavalla. Itse levitin kakun päälle ohuelti tuorejuustoseosta (200g maustamatonta tuorejuustoa, 1dl vispikermaa vaahdotettuna, tilkka limemehua ja hieman tomusokeria) ja päällystin sokerimassalla.

Kakun päälle tein sokerimassasta levyn jo edellisenä päivänä. Pyörittelin erivärisiä sokerimassapötköjä kierteelle ja kaulitsin ne kapeiksi levyiksi.
 

 

 
 Yhdistin levyt ja leikkasin irtopohjavuoan reunan avulla kakun kokoisen ympyrän. "Gekkokuvion" piirsin leivonnaisten koristeluun tarkoitetulla kynällä.



2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...