maanantai 8. huhtikuuta 2013

GNOCCHI ALLA SORRENTINA - perunagnocchit tomaatti-mozzarellakastikkeessa

Gnocchit ovat pieniä pulleroisia pastamaisia mykyjä, joita italiassa syödään primi piattona eli ensimmäisenä ruokana. Reseptit vaihtelevat alkuperänsä mukaan, mutta yleisimmin tunnettuja taitavat olla perunagnocchit. Söin gnoccheja ensimmäistä kertaa viime kesänä Luganossa ja nyt päätimme kokeilla niiden valmistamista itse. Tämä Gennaro Contaldon resepti on kirjasta Italialaiset mestarit (puolitimme reseptin) ja lopputulos oli etenkin näin ensimmäiseksi kokeiluksi varsin herkullinen. Buon appetito!


Funny story. Olimme viime kesänä matkalla autolla Italiaan ja pysähdyimme lounaalle Sveitsin ja Italian rajalla Luganossa. Nousimme köysiradalla vuorelle, mistä löysimme mukavan ravintolan huikeilla näköaloilla. Tilasimme ruuat ja juomat englanniksi ja juomia pöytään tuodessaan tarjoilijanainen vilkaisi meitä kiinnostuneena kun höpöttelimme pöydän ääressä. "Suomesta?" hän kysyi. "No sittenhän me voimme jatkaa suomeksi". Nainen oli kotoisin Hämeenlinnasta.


500g jauhoisia perunoita
suolaa ja mustapippuria
1 luomukananmuna
150g jauhoja

pari rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1tlk säilyketomaatteja (kokonaisia)
kourallinen basilikaa revittynä
1 pallo (125g) puhvelinmaitomozzarellaa (mozzarella di bufala)
50g tuoretta paresaaniraastetta

Keitä perunat kypsiksi. Valuta, muussaa ja jätä jäähtymään. Laita jäähtynyt perunamuussi isoon kulhoon, mausta suolalla, sekoita joukkoon muna ja jauhot ja työstä tasaiseksi, mutta tahmeaksi taikinaksi.


Sirottele jauhoja puhtaalle työskentelyalustalle ja pyöritä taikinasta pitkulaisia "makkaroita". Leikkaa pötkylät terävällä veitsellä n.2cm kokoisiksi neliöiksi. Laita ne sivuun.


Kuumenna oliiviöljy kattilassa, lisää hienonnettu valkosipuli ja anna paistua pehmeäksi. Lisää tomaatit ja revitty basilika, mausta suolalla ja mustapippurilla ja kiehauta. Alenna lämpöä ja anna kiehua n.10min.

Kiehauta iso kattilallinen miedosti suolattua vettä. Tiputa gnocchit veteen ja keitä kunnes ne nousevat pintaan (noin minuutti?). Nosta ne vedestä reikäkauhalla ja valuta hyvin.


Lisää tomaattikastikkeeseen revitty mozzarella ja puolet parmesaanista. Keitä hetki, kunnes mozzarella alkaa sulaa.


Lisää gnocchit tomaattikastikkeeseen. Ripottele päälle vielä loput parmesaanista ja koristele halutessasi muutamalla basilikan lehdellä. Tarjoile välittömästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...