lauantai 16. huhtikuuta 2011

FANTASTINEN PAISTETTU KANA (Jamie Oliverin ohjeella)


Olen karttanut viimeiseen asti raa'an, kokonaisen kanan käsittelyä. Ajatuskin kanan jalkojen kopeloimisesta, nahan käsittelystä ja kanan täyttämisestä on etonut, mutta nyt keräsin kaiken rohkeuteni koska tiesin että Jamien ohjeella kanasta saa herkullista. Loppujen lopuksi kanan valmistaminen ei ollut lainkaan hullumpaa eikä ollenkaan vaikeaa. Pahoittelen säälittävän huonoa kuvaa valmiista kanasta - lopputulos oli kerrassaan herkullinen vaikka näyttääkin karulta. Kana oli myös mehevää ja maukasta seuraavana päivänä salaatin kanssa nautittuna!

1 kokonainen broileri (n.1kg)
1 suuri sitruuna
8 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja hienonnettuna
2 kunnon kourallista timjamia (riivi lehdet varsista ja silppua lehdet)
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
reilu 100g huoneenlämpöistä voita
1kg perunoita (pese, kuori ja paloittele)
1 suuri mukulaselleri (pese, kuori ja paloittele samankokoisiksi kuin perunat)

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane uunipannu uuniin kuumenemaan. Huuhdo kana ulko- ja sisäpuolelta ja kuivaa talouspaperilla. Erota sormilla nahka rintalihoista varovasti työntämällä sormet nahan ja lihan väliin (itse irrottelin nahkaa vähän sieltä sun täältä, myös reisistä ja selästä).
"Iisisti nyt", kuten Jamie kirjassaan kehottaa - nahka ei saa revetä tai puhjeta. Kuori sitruunasta keltainen kuoriosa ja silppua se.
Pane sitruuna syrjään. Revi ilmakuivattu kinkku silpuksi kulhoon ja lisää sen sekaan valkosipulisilppu, timjamisilppu ja sitruunankuorisilppu. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita aineksiin voi.
Työnnä seosta kanan nahan alle ja hiero loput kanan pintaan. Tee reisiin viillot jotta lämpö pääsee paksuimpiinkin kohtiin (itse venytin nahkaa niin että sain tehtyä viillot lihaan nahan alle ja vedettyä nahan takaisin päälle). Leikkaa kuorittu sitruuna kahtia ja tunge puolikkaat kanan sisälle.
Nosta kana kuumalle uunipannulle ja kypsennä 20min. Keitä sillä välin perunoita suolalla maustetussa vedessä 10min. Kaada vesi pois. Ota kanapannu uunista, nosta kana hetkeksi syrjään ja pyörittele peruna- ja selleripalasia kanasta valuneessa rasvassa uunipannussa. Nosta kana perunoiden ja sellerien päälle ja laita takaisin uuniin. Ruoka saa kypsyä edelleen 40min.
Ota lintu sitten uunista, siirrä tarjoiluvadille perunoiden ja sellerien kanssa ja peitä foliolla 10 minuutiksi. Tee sillä välin kastike lorauttamalla kanalientä tai valkoviiniä uunipannuun. Kiehauta, raavi maut pohjasta ja anna hautua hetki.

1 kommentti:

  1. http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/heston-blumenthal/roast-chicken-recipe Jos aikaa ja intoo riittää niin tossa olis molekyylikokkauksen kuninkaan versio kokonaisesta kanasta. Ne sanoo, että "Jamie Oliver 30 minutes of cooking, Heston Blumenthal 24 hours of cooking." Makuasia kummasta tykkää. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...