tiistai 1. tammikuuta 2019

NAM TOK MUU, thaimaalainen possusalaatti

Bangkokin MBK-ostoskeskuksessa on kaksi food courtia - hieman länsimaisempi ja siloitellumpi Fifth Food Avenue sekä maanmainio, autenttisempi ja halvempi MBK Food Centre. Erilaisilta tiskeiltä voi valita kymmenistä, ellei sadoista erilaisista thaimaalaisista ja aasialaisista ruuista. On possun potkaa, ankkaa, nuudeliruokia, wokkeja, keittoja, curryja, salaatteja... valinnanvaraa on niin paljon, että kestää hyvä tovi jo pelkästään kierrellä kojut läpi ja katsella mitä herkkuja valitsisi.

Mutta minä valitsen aina saman. Ensimmäistä kertaa Food Centressä käydessäni päädyin valitsemaan toiseksi viimeisestä kojusta possusalaatin, josta siitä tuli heti yksi suurimmista thairuokalemppareistani. Se on yhtä aikaa mehevän maukas, yrttisen raikas sekä mausteisen kirpeä. Siitä lähtien, aina kun olen ollut Bangkokissa, olen vaatinut visiittiä MBK:n Food Centreen ja joka ikisellä kerralla suuntaan toiseksi viimeiselle kojulle ja otan tuon saman salaatin. Kutsukaa vain kaavoihin kangistuneeksi, minä teen jatkossakin oman pyhiinvaellusmatkani tuolle samaiselle kojulle.

Hiljattain löysin salaatille nimen. Se on nam tok muu. Sen lisäksi, että nam tok muu on herkullinen, se on todella helppo valmistaa ja ainekset salaattiin löytyvät nykyään lähes kaikista kaupoista.


500g possun ulkofilettä mahdollisimman ohuina siivuina 
2,5 rkl soijakastiketta
1 rkl mustapippureita morttelissa jauhettuna

Marinoi possusuikaleita soijassa ja mustapippurissa vähintään puoli tuntia.


Pikapaista öljyssä wokkipannulla 2-3 erässä niin, ettei pannu pääse jäähtymään. Paista jokaista erää maksimissaan pari minuuttia, jottei possusta tule kuivaa.


8 salottisipulia
2 kevätsipulin vartta
2 limen mehu
2 rkl kalakastiketta
maun mukaan chilihiutaleita (0,5-2rkl)
puntti korianteria
puntti (vahvaa) minttua
3 rkl khao khuaa, eli paahdettua riisijauhetta*

*Paahda kuivalla pannulla kypsentämätöntä riisiä, kunnes se on kullankeltaista. Hienonna monitoimikoneessa, kunnes riisinjyvät ovat 1/3-1/4 alkuperäisestä koosta.

Siivuta salottisipulit ja kevätsipulit. Hienonna puolet yrteistä ja jätä puolet koristeluun. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa: possu, salaatin ainekset ja riisijauhe. 


Jaa 2-3 annokseen ja koristele annokset lopuilla yrteillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...