maanantai 14. tammikuuta 2019

KARITSANKYLJYKSET, AJVAR-KASTIKE JA RAS EL HANOUT -PORKKANAT


Kun suunnittelimme viikonlopun ruokia ja bongasin tämän reseptin Soppa 365 -sivuilta, aavistin että ruuasta tulee herkullista. Mutta en olisi silti uskonut, mikä makujen sinfonia meitä odotti.

Ihastuimme mausteisen paprikaiseen ajvar-kastikkeeseen Kroatiassa, missä sitä nautittiin cevapcicin eli yleensä kuohkean pitaleivän sisällä nautittujen prinssinakin kokoisten jauhelihapötköjen kanssa. Olemme etsineet sopivaa ajvar-reseptiä jo pitkään ja tämän kastikkeen paahteiset maut osuivat kyllä yksiin kroatianmuistojeni kanssa.

Suussasulavan murea karitsa, maukas ajvar ja juuri sopivan kypsyiset, ras el hanout -seoksella maustetussa voissa uineet porkkanat täydensivät toisiaan loistavasti ja ehdin jo ennustella, että tämän parempaa reseptiä on turha tänä vuonna etsiäkään.



 1,2 kg karitsankyljyksiä
 1 tl merisuolaa myllystä

pankokuorrutus:
 ½ yksikyntinen valkosipuli
 1 rkl (luomu)sitruunan kuorta
 2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
 1 ½ dl panko-leipämuruja (tai vaaleaa kuivaa leipää murusina)

Tee ensin ajvar-kastike ohjeen mukaan. Ota kyljykset vähintään puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Hiero kyljysten pintaan suolaa ja pippuria.


Tee rapea pankokuorrutus. Kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta sitruunan kuori ja hienonna persilja. Sekoita ainekset pankomurujen kanssa.


Sipaise kyljyksille öljyä ja paahda niitä 2 minuuttia grillissä molemmilta puolilta, jolloin liha on puolikypsää. Jos haluat kypsiä kyljyksiä, grillaa 3–4 minuuttia molemmin puolin. Pyöräytä kypsät kyljykset leipämuruseoksessa. Anna kyljysten vetäytyä 5 minuuttia ennen kuin tarjoat ne.

VINKKI! Jos et löydä japanilaisia panko-korppujauhoja, raasta kuivasta maalaisleivästä isorakeista, ilmavaa korppujauhoa.


AJVAR-KASTIKE

 4 punaista suippopaprikaa
  pieni munakoiso
 2 kokonaista yksikyntistä valkosipulia
 2 rkl oliiviöljyä
 2 tl sokeria
 2 tl sormisuolaa
 ½ tl mustapippuria myllystä
 ripaus kuivattua chiliä (esim. pari kuivattua pikkuchiliä morttelissa hienonnettuna)

Paahda paprikat, munakoiso ja valkosipulit nopeasti kuumassa grillissä, kunnes ne tummuvat.
Jatka kypsennystä epäsuoralla lämmöllä, jos kasvikset uhkaavat tummua liiaksi. Valkosipulille riittää noin 8 minuutin kypsennys, paprikat ja munakoisot kypsyvät noin 20 minuutissa. Kääntele kasviksia ahkerasti.

Laita paprikat hetkeksi muovipussiin. Halkaise munakoiso ja kaavi sisus kulhoon. Purista valkosipulit kuorestaan ja lisää ne kulhoon. Kuori paprikat, poista kannat ja lisää myös ne kulhoon. 


Soseuta ainekset sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää sen verran öljyä, että seos on tanakan juoksevaa. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Jos haluat kastikkeeseen potkua, lisää hieman rouhittua chiliä.


VINKKI! Me paahdoimme kasvikset uunissa. Se tapahtuu näin: lämmitä uuni 225-asteiseksi. Paahda valkosipulia 10 minuuttia, paprikoita ja munakoisoa 25 minuuttia. Kääntele kasviksia muutaman kerran.


RAS EL HANOUT -PORKKANAT

 500 g pikkuporkkanoita
 1 dl appelsiinimehua
 ½ dl fariinisokeria
 1 rkl voita
 2 tl ras el hanout-mausteseosta
 1 prk (290 g) keitettyjä, säilöttyjä kikherneitä
 3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
 2 rkl oliiviöljyä
 ½ tl sormisuolaa
 mustapippuria myllystä


Kuori porkkanat tai raaputa ne puhtaiksi. Mittaa mehu, sokeri, voi ja ras el hanout kattilaan. Kiehauta ja anna porista 5 minuuttia tai kunnes kastike sakenee hieman.
Valuta kikherneet ja hienonna lehtipersilja.


Sipaise porkkanoille öljyä. Grillaa (tai paista pannulla kuten itse tein) porkkanat napakan kypsiksi, noin 2–4 minuuttia. Paistoaika riippuu porkkanoiden paksuudesta. Lisää porkkanat ras el hanout-kastikkeeseen. Lisää kikherneet ja lehtipersilja. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.


LINKKI reseptin alkuperäiseen osoitteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...