maanantai 9. tammikuuta 2012

POROKEITTO

Mikäpä lämmittäisi mukavammin pakkaspäivänä, kuin kuuma keitto...


n. 700g lihallisia poronluita
n.400g poron lihaa (esim. paistia tai lapaa)
n. 2l vettä
2 isoa nokaretta voita
1 porkkana
n.200g selleriä
n.150g palsternakkaa
4 kiinteää perunaa
n.8 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
muutama timjamin oksa
muutama persiljan varsi
muutama rosmariinin oksa
2tl meiramia
2tl timjamia
suolaa, mustapippuria

lisäksi halutessasi:
pekonia
(lehti)persiljaa

Ota lihat huoneenlämpöön ajoissa. Levitä luut uunipellille ja paahda niitä 250 asteessa n.20 minuuttia.

Kuori ja pilko/kuutioi tällä välin juurekset (jos pilkot jo perunat, laita ne kylmään veteen odottamaan), kuori ja halkaise salotit ja valkosipulin kynnet. Hienonna 1-2 rosmariinin oksan lehdet, sido loput rosmariinin oksat nipuksi persiljan ja timjamin kanssa.

Kuumenna isossa kattilassa nokare voita ja pyörittele tirisevässä rasvassa muita kasviksia paitsi perunaa kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada kasvikset sitten sivuun odottelemaan.

Ota luut uunista ja nakkaa kattilaan. Kaada vettä päälle niin että luut peittyvät, lisää n.1rkl suolaa. Keittele miedolla lämmöllä vähintään tunti, mielellään pari-kolme, kuori syntyvä vaahto lusikalla pinnalta pois. Lisää tarvittaessa vettä välillä. Kuutioi lapa/paistiliha n.2+2cm kuutioiksi ja ruskista pannulla kuumennetussa voinokareessa lihakuutioihin kaunis pinta. (Lisäys tarkkasilmäisen lukijan huomautuksesta: itse käytin paisilihaa ja niille riitti pannulla paistaminen + lyhyt kiehuttelu juuresten kanssa, mutta etenkin lapapalat voit hyvin kiehutella luidenkin kanssa mureiksi). Luiden keittoajan jälkeen nostele luut kattilasta reikäkauhalla, anna hieman jäähtyä ja erottele lihat luista. Nakkaa nyt kaikki lihat takaisin kattilaan, lisää kaikki kasvikset, tuoreyrttinippu, kuivat yrtit sekä mustapippuria makusi mukaan (1-2tl). Lisää tarpeen mukaan vettä ja keittele kunnes kasvikset ovat kypsiä. Maista ja mausta lisää makusi mukaan. Nappaa tuoreyrttinippu pois keitosta ennen tarjoilua.

Voit paistaa annosten päälle pekonia haluamallasi tavalla (pienempinä lastuina, isoina siivuina, ruusukkeina, kuutioina, pannulla, uunissa...) ja koristella annokset (lehti)persiljalla.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi9/1/12 17:41

    Oi kun näyttää hyvältä! Tuohon vielä nokare (viherpippuri)Koskenlaskijaa sekaan ja makuelämys olisi täydellinen.

    VastaaPoista
  2. Herkulta näyttää! Mietityttämään jäi että riittääkö todellakin kasvisten kypsymisaika tuolle poron lavalle/paistille kypsymiseen?

    VastaaPoista
  3. Kiitos komenteista! Paistoin paistia pieninä kuutioina pannulla ennen keittoon heittämistä ja murean kypsää tuli. Lapapalat saavat varmasti muhia keitossa kauemminkin, hyvä pointti!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...