tiistai 16. marraskuuta 2021

KARITSAN ULKOFILETTÄ JA OTTOLENGHIN MASALAPERUNOITA

Ottolenghin masalaperunat. Resepti kuulosti herkulliselta ja kuva Glorian Ruoka & Viini lehden sivulla näytti houkuttelevalta. Mikään ei kuitenkaan valmistanut minua siihen makupläjäykseen, mikä oli luvassa. Valmistin masalaperunoiden kanssa karitsan ulkofilettä, ja vaikka illallisen jälkeen kupu oli aivan täynnä, mies kaapi pannulta vielä loputkin ihanat perunat lisukkeineen. 

Perunaresepti on Yotam Ottolenghin (jonka reseptikirja pääsi tällä reseptillä mun joululahjatoivelistalleni), karitsaresepti omani ja chaat masalan resepti on kirjasta Löytöretki Intian keittiöihin.


karitsa:
2 karitsan ulkofilettä
garam masalaa 
suolaa
voita ja öljyä paistamiseen

masalaperunat:
750 g pieniä perunoita (kiinteää lajiketta)
2 rkl oliiviöljyä
1 tl chaat masalaa* tai garam masalaa
½ tl kurkumaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

korianterichutney:
1 ruukku korianteria
1 vihreä chili
1 rkl limettimehua
¾ dl oliiviöljyä
½ tl suolaa

tamarindikastike:
1½ tl tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
1½ tl vettä
1½ tl sokeria
¼ tl chaat masalaa tai garam masalaa
½ tl suolaa

lisäksi:
½ pieni sipuli
1 vihreä chili
1½ tl korianterinsiemeniä
1½ tl nigellansiemeniä eli mustakuminaa
250 g turkkilaista jogurttia

chaat masala:
4 rkl korianterin siemeniä
2 rkl juustokuminan (jeeran) siemeniä
1 tl intiankuminan siemeniä  (käytin tavallista kuminaa)
3 rkl suolaa
1 tl mangojauhetta (voi jättää pois tai korvata ½ tl sumakilla)
2 kuivattua chiliä
1 tl mustapippureita
1 tl granaattiomenan siemeniä (voi korvata ½ tl sumakilla tai sitruunankuoriraasteella)




Kuumenna pieni paistinpannu miedolla lämmöllä ja paahda kuivalla pannulla korianterin siemeniä, kunnes niistä nousee voimakas tuoksu. Kaada ne pois pannulta ja paahda samalla tavalla juustokuminan siemenet ja sen jälkeen erikseen (intian)kuminan siemenet. Jauha paahdetut mausteet ja kaikki muut ainekset morttelissa hienoksi jauheeksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Vakumoi karitsan ulkofileet ja kypsennä sous videssä haluttuun lämpötilaan (54 astetta, 2 tuntia).

Lämmitä uuni 240 asteeseen. Pese ja harjaa tai kuori perunat. Viipaloi ne noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Esikypsennä perunat. Laita viipaleet kattilaan ja lisää 2 tl suolaa. Lisää sen verran vettä, että perunat peittyvät. Peitä kattila kannella. Kuumenna vesi kiehuvaksi, sammuta liesi ja anna perunoiden kypsyä kannen alla noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta vesi kattilasta.

Taputtele perunat talouspaperilla kuiviksi. Laita ne leivinpaperille uunipellille. Sekoita öljy ja masalaperunoiden mausteet perunoihin. Levitä perunat pellille. Paahda niitä uunissa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat syvän kullanruskeita.

Tee chutney. Laita korianteri varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja soseuta. Laita chutney jääkaappiin hetkeksi.

Sekoita tamarindikastikkeen ainekset keskenään. Laita kastike jääkaappiin odottamaan hetkeksi.

Kuori ja viipaloi sipuli erittäin ohuiksi renkaiksi. Hienonna chili. Paahda korianterin- ja nigellansiemeniä kuivassa pannussa ilman rasvaa koko ajan sekoitellen, noin 1 minuutti. 
Kaada siemenet heti pois pannusta, etteivät ne pala.

Ota karitsan fileet vakuumista ja hiero pintaan suolaa sekä garam-mausteseosta. Kuumenna pannulla öljy-voiseosta niin, että se alkaa ruskistua ja paista fileisiin nopeasti kaunis pinta. Poista lihat pannulta ja siivuta ne.

Levitä jogurtti tarjoiluastiaan tai halutessasi suoraan lautasille. Sekoita korianterichutney kevyesti jogurttiin. Pirskottele päälle puolet tamarindikastikkeesta. Lisää paahdetut perunat, sipulirenkaat ja hienonnettu chili tarjoiluastiaan jogurtin päälle. Viimeistele lopulla tamarindikastikkeella ja siemenillä.
Tarjoile siivutetun karitsanfileen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...