maanantai 29. marraskuuta 2021

COQ AU VIN - IHAN OIKEAA KUKONPOIKAA VIINISSÄ

 Meille kuoriutui viime kesänä yhdeksän ihanaa tipua. Niitä hellittiin ja paijattiin, hoivattiin ja ruokittiin rakkaudella. Otimme ensin kuoriutuneet viisi tipua mökkireissullekin mukaan, jotta ne varmasti saisivat kaiken tarvitsemansa huolenpidon. Pian selvisi, että seitsemän yhdeksästä tipusta oli kukkoja. Päätimme pitää ne niin kauan kuin ne tulisivat toimeen keskenään. Muutama kuukausi sujui oikein mukavasti, mutta kun kukkopoikien hormonit alkoivat hyrrätä, parista kukosta oli päästävä eroon. Koska kukoista on muutenkin ylitarjontaa, emme saaneet kukkoja edes ilmaiseksi eteenpäin. 

Niin pahalta kuin tuntuikin ajatus oman rakkaan lemmikin syömisestä, yhä raaemmiksi käyvät kukkotappelut eivät voineet jatkua. Ja olihan kyseessä takuuvarmasti eettinen liha - hyvän elämän eläneet kukkoveljekset Lemminkäinen ja Untamo.

Empiirisen tutkimukseni mukaan 99,9% netistä löytyvistä coq au vin -resepteistä pitää sisällään pääraaka-aineena kanaa tai broileria. Minulla ei ollut mitään käsitystä kauanko nuoren kukon pitäisi hautua mureutuakseen. Tiesin vain, että oikea kana on hyvin sitkeää tehotuotettuun lihabroileriin verrattuna.

Otin varman päälle ja haudutin kukkoja viinissä 18 tuntia.


kahden nuoren kukon koivet sekä rintalihat
noin 150 g herkkusieniä puolitettuina
noin 100 g silavaa pieniksi kuutioiksi hienonnettuna
1 pkt pekonia paloiteltuna
2 isoa valkosipulin kynttä hienonnettuna
parikymmentä pikkusipulia/salottisipulia kuorittuna
noin ruokalusikallinen vehnäjauhoja
1 pullo hyvää burgundilaista pinot noiria
2 kupillista kanalientä
persiljaa
timjamia
2 laakerinlehteä


Pyörittele silavakuutioita kuumalla pannulla, kunnes ne ovat sulaneet lähes olemattomiin. Jauhota kukonkoivet ja rinnat vehnäjauhoilla ja paista niihin kaunis, ruskea pinta sulassa silavassa. 


Siirrä lihat pataan. Lisää pannulle pekoni ja ruskista se. Lisää kokonaiset salottisipulit ja kuullottele tovi. Lisää valkosipuli ja herkkusienet ja pyörittele jälleen hetki. 


Lisää joukkoon yrtit ja laakerinlehdet ja kaada sitten joukkoon punaviini. Anna kiehehtaa niin, että alkoholin haju haihtuu. Kaada sitten kaikki kukkojen kanssa pataan. Lisää kanaliemi.

Anna hautua 100-asteisessa uunissa noin 18 tuntia. Nosta varovasti lihat padasta ja siivilöi liemi. Laita lihat takaisin pataan. Keitä lientä kasaan niin, että saat siitä paksumman kastikkeen. Nauti perunamuussin sekä saman burgundilaisen viinin kanssa, jota käytin ruuanlaitossa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...