torstai 17. kesäkuuta 2021

HUIJARIN HUMMERIKEITTO

 



Kesäloman aloitus ja Suomen kesä kauneimmillaan. Tätä oli juhlistettava!
Reseptivalinta ainakin osui täysin nappiin - Glorian Ruoka & Viini -lehdestä 2/21 löytyi herkullinen ja juhlava keitto-ohje. Rapujen kuorimisessa on oma vaivansa, mutta itsetehty rapuliemi on vaivan arvoinen.


 600 g kokonaisia katkarapuja
 1 pieni sipuli
 1 porkkana
 ½ palsternakka
 2 rkl voita
 1 rkl tomaattipyreetä
 1 rkl konjakkia
 8 dl vettä
 3 rkl hummerifondia
 1 laakerinlehti
 1 timjaminoksa
 ½ ruukku tilliä
 1 tl gochujang-chilitahnaa
 2 dl kuohukermaa
 1½ rkl vehnäjauhoja
 2 dl kuivaa kuohuviiniä (itse käytin kuivaa valkoviiniä)
 1 tl sormisuolaa
 ¼ tl mustapippuria myllystä

raputahna
 1 dl kuohukermaa
 puolet kuorituista katkaravunpyrstöistä
 ½ ruukku tilliä
 1 tl gochujang-chilitahnaa
 1 rkl limetin mehua
 ¼ tl suolaa

Kuori katkaravut ja säästä kuoret. Lai­ta pyrstöt jääkaappiin odottamaan keiton valmistumista.

Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja pals­ternakka. Paista kasviksia voissa kattilas­sa muutama minuutti. Lisää kattilaan noin puolet katkarapujen kuorista ja tomaatti­pyree. Jatka paistamista 2 minuuttia. Lisää konjakki, vesi, fondi, laakerinlehti, timjami ja tilli oksina. Anna liemen hautua kannen alla keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Siivi­löi liemi ja kaada se takaisin kattilaan.

Valmista raputahna. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Hienonna katkaravun­pyrstöt ja tilli veitsellä. Sekoita kulhossa katkaravut, tilli, chilitahna, limetin mehu ja suola. Kääntele kermavaahto joukkoon.
Vatkaa pienessä kulhossa keittoon tu­leva chilitahna, kerma ja vehnäjauhot ta­saiseksi. Kaada seos liemen joukkoon ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes keitto sakenee. Tähän menee noin 5–7 minuuttia.

Lisää joukkoon kuohu- tai valkoviini ja kuumenna keitto vielä kertaalleen. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jaa loput katkaravunpyrstöt keittokulho­jen pohjalle ja kauho kuuma keitto pyrstö­jen päälle. Lusikoi raputahnaa keittolauta­sille tai tarjoa se erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...