torstai 18. tammikuuta 2018

LASAGNE ALLA BOLOGNESE

Olen viilaillut täydellistä lasagnereseptiä jo vuosia ja kehitellytkin jo varsin toimivan, mieleiseni vakioreseptin. Nyt, kun kokeilin valmistaa kunnollista italialaista ragù alla bolognesea, oli pakko vielä jatkaa lasagnereseptin hiomista kohti ääretöntä ja sen yli (Buzz Lightyear, Toy Story).

"Paras lasagne, mitä oon ikinä syönyt", totesi mies.


pastataikina:
3 luomumunaa
300g vehnäjauhoja + durumjauhoja yhteensä

Valmista pastataikina sekoittamalla munat hiljalleen jauhokasaan, vaivaa kunnes taikina on tasaista ja saat siihen sopivan sitkon. Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä jääkaapissa. Leikkaa taikina sitten pariin osaan ja kauli pastakoneella ohuiksi levyiksi. Leikkaa levyistä lasagnevuoan pituisia.

ragù alla bolognese:
500g rasvaista naudan jauhelihaa 
200g pancettaa 
70g porkkanaa erittäin pieneksi kuutioituna
70g varsiselleriä erittäin pieneksi kuutioituna
70g keltasipulia erittäin pieneksi kuutioituna
60g tupla- tai triplakonsentroitua tomaattipyrettä (Mutti)
½ isoa lasillista valkoviiniä 
½-1 lasillista täysmaitoa
(oliiviöljyä)
suolaa ja pippuria

Paista pancettaa miedolla lämmöllä pannulla, kunnes sen rasva sulaa pannulle. 

Lisää tarvittaessa hieman öljyä (itse en tarvinnut) sekä hienoksi kuutioidut kasvikset ja kuullota välillä sekoitellen. Lisää jauheliha ruskista kevyesti hieman kovemmalla lämmöllä. 

Lisää tomaattipyree sekä valkoviini ja sekoita hyvin. Lisää maito pienissä erissä ja mausta suolalla ja pippurilla (kastike ei näitä vaadi suuria määriä). Hauduttele 3-4 tuntia.  Jos kastike näyttää kuivahtavan liikaa, lisää vielä hieman maitoa.



bechamel-kastike:
n. 3/4 dl vehnäjauhoja
n. 3/4 dl voita
n. 8dl täysmaitoa
suolaa
vastaraastettua muskottipähkinää

Sulata kattilassa voi ja lisää sen sekaan jauhot. Sekoita hetki matalalla lämmöllä, mutta älä missään nimessä ruskista seosta. Lisää maito pikkuhiljaa, kuumenna seos niin, että se porisee koko ajan ja muista sekoitella koko ajan. Näin kastikkeesta tulee tasaista ja jauhot kypsyvät tasaisesti. Kun kaikki maito on lisätty, hauduttele ja sekoittele vielä niin, että kastike sakenee. Mausta mieleiseksesi suolalla ja muskottipähkinällä.

lisäksi tarvitset:
pari palloa hyvää mozzarella di bufalaa
vastaraastettua parmesaania

Kokoa lasagne levittämällä ensin vuoan pohjalle bechamel-kastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä. Levitä noin 1/4-1/5 bolognesekastikkeesta tasaisesti lasagnelevyjen päälle. Lisää kauhallinen bechamel-kastiketta ja revi mozzarellasta soiroja bechamelin päälle. 


Toista kerroksia samaan tapaan: lasagnelevyt, bolognese, bechamel, mozzarella. Päällimmäiseksi tulee lasagnelevykerros ja bechamelia. Paista 175-asteisessa uunissa puolisen tuntia ja lisää sitten lasagnen päälle vielä mozzarellaa ja vastaraastettua parmesaania. Anna muhia uunissa vielä toiset puoli tuntia ja sen jälkeen vetäytyä huoneenlämmössä noin vartin ajan, jotta lasagnea on helpompi leikata etkä polta suutasi ahmiessasi herkullista annostasi.


1 kommentti:

  1. Anonyymi2/4/24 11:41

    Ihan paras lasagne, teen aina tällä reseptillä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...