lauantai 14. lokakuuta 2017

CONGEE PUOLIALASTOMAN KOKIN TAPAAN

Congee tai thaimaalaisittain khao tom on eräänlainen riisipuuro tai -keitto. Se on ehdoton aamupalasuosikkini Aasiassa matkustellessani - sopivan täyttävä, chiliruuista ärtynyttä vatsaa lohduttava, kuumassa ilmanalassa nesteyttävä ja helppo maustaa mieleisekseen. Olen jo vuosia keksinyt huonoja tekosyitä olla tekemättä congeeta kotona: tuskinpa minulla on edes oikeanlaista riisiä, en varmasti saisi congeesta yhtä hyvää kuin Aasiassa syömäni... Kunnes tajusin, että ruoka on mitä todennäköisimmin alun perinkin hyvin yksinkertaisista ja käsillä olevista aineksista kyhätty "köyhän kansan" ruoka. Oma versioni sai alkunsa, kun edellisen päivän illallisesta oli jäänyt yli epämääräinen kökkö keitettyä jasmiiniriisiä ja kookoskermaa. Riisinjämät eivät kuitenkaan riittäneet kokonaiseen annokseen ja keittelen niiden kanssa kanaliemessä uutta riisiä. Kanaliemi ei oikeastaan edes kuulu congeehen, kuten ei kookoskerma tai -maitokaan, väliäkös sillä. Myös lisukkeiden kanssa käytin vähän luovuutta. Lopputulos oli yllättävän lähellä alkuperäistä ja niin herkullinen, että teki mieli heitellä kärrynpyöriä!



1-2 annosta:
n.3dl keitettyä jasmiiniriisiä (tai 1½ dl keittämätöntä)
n. 5dl vettä ja 2tl kanafondia
n. 1dl kookosmaitoa tai kookoskermaa
5-7 jättikatkaravun pyrstöä (pakaste)
½ punainen chili ohuina siivuina
5 kuivattua pientä chiliä (periperi) morttelissa murskattuna
2tl säilöttyjen chilien etikkalientä ja/tai chilitahnan öljyä
1rkl säilöttyä inkivääriä (sushin kanssa tarjottavaa garia)
1rkl paahdettua sipulirouhetta
hyppysellinen tuoretta korianteria
n.1tl soijakastiketta
n.1tl kalakastiketta


Kiehauta vesi ja fondi, lisää kookosmaito/kerma ja riisi. Kiehuttele, kunnes riisi on hajoavan ylikypsää ja paksua puuroa. Leikkaa hieman sulaneet jättikatkaravun pyrstöt n.sentin pituisiksi paloiksi ja lisää riisipuuroon. Kiehauta. Annostele congee lautaselle/lautasille ja mausta makusi mukaan ripottelemalla pinnalle chilejä, sipulirouhetta, säilöttyä inkivääriä, korianteria sekä lirauttamalla varovasti chilien säilömislientä tai chiliöljyä, soijakastiketta ja kalakastiketta. Nauti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...