Joskus iskee ihan hirvittävä luomisen tuska ja musta aukko älynystyröiden kohdalle, kun pitäisi keksiä uusia, kivoja lisukkeita lihalle. Ja sitten on niitä hetkiä, kun valaistuksenomaisesti syntyy uusia ideoita sen kummemmin asiaa pohtimatta. Minulla oli tuollainen jälkimmäinen hetki taannoin.
FENKOLI-PÄÄRYNÄ-LISUKE
pari makeahkoa päärynää
pieni fenkoli
kastike:
ekstraneitsytoliiviöljyä
limetin mehua
suolaa
mustapippuria
fenkolinsiemeniä
korianterinsiemeniä
Kuori ja pilko päärynä ohuiksi, pieniksi paloiksi. Siisti ja silppua fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Hienonna muutamia fenkolin- ja korianterinsiemeniä morttelissa ja sekoita mausteet, öljy ja limettimehu keskenää ja lopuksi kulhossa päärynöiden ja fenkolin kanssa. Anna maustua jääkaapissa mielellään tunti. Aivan ihanan raikas lisuke vaikkapa grillatulle lihalle tai rapeanahkaiselle, mausteiselle broilerinkoivelle.
PIKKELÖIDYT KASVIKSET
kourallinen tuoreita, pitkiä, vihreitä papuja
kymmenisen ruusukaalia
pari tomaattia
punasipuli
3dl vettä
1dl valkoviinietikkaa
1dl sokeria
1tl korianterinsiemeniä
6 kokonaista mustapippuria
1tl suolaa
Poista ruusukaaleista likaiset ja nuhjuiset uloimmat lehdet. Keitä ruusukaaleja muutama minuutti kattilassa reilusti suolalla maustetussa vedessä, lisää pavut ja keitä minuutti. Valuta ja puolita sekä ruusukaalit että pavut.
Kuutioi tomaatti isoiksi paloiksi. Pilko sipuli venemäisiksi suikaleiksi.
Kiehauta vesi, valkoviinietikka, sokeri ja mausteet kattilassa niin että sokeri sulaa. Ota kattila pois lämmöltä ja lisää kasvikset. Anna kasvisten pehmetä ja maustua liemessä muutamia minuutteja niin että sipuli jää rapsakaksi eikä tomaatti pääse ihan soseeksi.
Valuta suurin osa liemestä pois, jätä kuitenkin pikku tilkka kasvisten sekaan. Tarjoile heti tai jäähdytettynä esim. grillatun lihan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti