tiistai 12. tammikuuta 2016

HELPPO, NOPEA JA HERKULLINEN KEITTO

Tekeekö mieli jotain herkullistä, mutta kevyttä? Pitäisikö ruuan olla helppo ja todella todella nopea valmistaa? Et kuitenkaan välitä valmisruuista? Et ehkä halua tehdä samaa ruokaa useammaksi päiväksi etkä löydä sopivaa respetiä vain yhteen tai kahteen annokseen? Pitäisikö töihinkin keksiä jotain evästä?!

Ei lainkaan mahdoton tehtävä!

Tässä kerrassaan oivallinen keitto, jonka pyöräytin alle kymmenessä minuutissa. Tästä määrästä syntyi kaksi annosta, joista toisen jätin töihin evääksi. Vaikka kyseessä on keitto, kuljettamisessa ei tule ongelmia, koska eväsrasiassa töihin ei kulje lientä, vaan annoksen sekaan lisätään valmistettaessa vain kiehuva vesi. Evääksi säästetty annos on aivan yhtä herkullista, tuoretta ja vieläkin nopeampaa nautittavaksi!

Kuvassa yksi pieni annos
yksi iso tai kaksi pientä annosta:

130g naudan jauhelihaa (pieni loraus oliiviöljyä paistamiseen)
1 kerä nuudelia (Blue Dragon munanuudeleita)

1 kevätsipulin varsi
kourallinen mung-pavun ituja
1 punainen chili
½ limetti

2tl korealaista gochujang-tahnaa (löytyy mm. K-kaupoista, säilyy jotakuinkin ikuisuuden)
2rkl härkäfondia

n. 3-6dl kiehuvaa vettä per annos (3dl yhteen pieneen, 4dl yhteen isoon, yhteensä 6dl kahteen pieneen)

Laita vesi kiehumaan nuudeleita varten. Odotellessasi veden kiehumista pilko kevätsipuli n. ½cm siivuiksi, ota valmiiksi kourallinen ituja ja siivuta vielä chili. Kun laitat nuudelikerän kiehuvaan veteen, voit alkaa paistaa jauhelihaa. Paista se ilman rasvaa tai pienessä lorauksessa oliiviöljyä. Näin pienen määrän paistamiseen ei tuhraannu kuin pari minuuttia, kun pannu on tarpeeksi kuuma. Kun jauheliha on paistettu, käännä liedet pois päältä ja valuta nuudelit.

Yksi iso annos: annostele suuren, syvän lautasen tai pienehkön kulhon pohjalle nuudelit, jauheliha, chilitahna ja fondi. Kaada päälle kiehuvaa vettä (n.4dl) ja sekoita hyvin, niin että näet chilitahnan liukenevan veteen. Purista limenpuolikkaan mehu keittoon. Ripottele pinnalle kevätsipulia, ituja ja chiliä.

Jos haluat tehdä pienet annokset kahdelle ruokailijalle, jaa ainekset yhden ison lautasen sijasta kahdelle pienemmälle lautaselle (tällöin tarvinnet n.5dl kiehuvaa vettä).

Jos teet keiton evääksi, jaa valmiit ainekset eväskippoihin siten, että nuudelit ja jauheliha ovat keskenään samassa kipossa. Fondin ja chilitahnan voit laittaa joko tähän rasiaan tai omaan pikkupurnukkaansa. Laita idut, kevätsipuli, chili ja lime omaan rasiaansa. Kun tulee aika valmistaa ruoka, laita nuudelit, jauheliha, fondi ja chilitahna keittolautaselle ja lisää kiehuva vesi. Sekoita, kunnes chilitahna liukenee. Purista lime ja ripottele tuoreet ainekset pinnalle.

Valmiina töihin vietäväksi - lisää vain kiehuva vesi!

Vinkki 1: Voit aivan yhtä hyvin tehdä vain yhden pienen annoksen. Kaikki ainekset pystyt jakamaan puolet pienemmiksi määriksi. Nuudelikeräkin on helppo raksutella puoliksi. 

Vinkki 2: Modifioi keittoa mielesi mukaan! Vaihda tuore chili kuivattuun, lisää ohueksi siivutettua herkkusientä, lisää tuoretta korianteria, basilikaa tai minttua, vaihda jauheliha paistettuun kanafileesiivuun ja härkäfondi kanafondiin... Aikaa ei kulu juurikaan sen enempää.

Vinkki 3: Kun ostat kaupasta jauhelihaa, jaa se noin 100 gramman annoksiin pakastepusseihin ja tyrkkää pussit pakastimeen. Näin sinulla on aina saatavillasi juuri sopiva määrä jauhelihaa 1-2 annosta varten! Voit pakastaa myös esim. broilerin rintafileitä yksittäin, niin että saatavillasi on sopiva määrä broileria yhteen ruoka-annokseen.

Vinkki 4: Iskikö flunssa? Tykkäätkö chilistä? Eikö ruoka maistu? Ota iso muki, laita sen pohjalle noin ½tl gochujang-tahnaa ja 1tl härkäfondia. Kaada mukiin kiehuvaa vettä n.3dl. Nauti. Liemi maistuu tuliselta lihaliemeltä ja auttaa loistavasti kurkkukipuun ja tukkoiseen oloon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...