keskiviikko 16. lokakuuta 2013

HÄÄPÄIVÄN SURF & TURF

Tämä syksy on ollut melko laiskaa aikaa uusien reseptien kokeilun suhteen. Hyviä ruokia on kyllä tullut kokkailtua, mutta reseptit ovat olleet vanhoista tutuista yhdisteltyjä tai niistä hieman muokattuja. Niinpä en ole vaivautunut kirjoittamaan yhdenkään sapuskan ohjetta ylös, ja näin jälkeenpäin tuottaa hiukkasen vaikeuksia muistella mitä kaikkea ja kuinka paljon ruokiin olen laittanut... Mutta yritetään!

Seitsemännen hääpäivän kunniaksi teimme surf & turf -annoksen sisäfileestä ja hummerista kahdella kastikkeella, kukkakaalipyreellä sekä paahdetuilla kirsikkatomaateilla.


2:lle

2 kunnon kimpaletta naudan sisäfilettä
öljyä, voita, suolaa, pippuria
1 (pakastettu) hummeri

timjamin oksia ja kukkia

Hummerin ja sisäfileepihvin valmistus kannattaa jättää viimeisille minuuteille, mutta muista ottaa ne ajoissa lämpiämään!

Sulata hummeri ajoissa huoneenlämmössä tai jääkaapissa ja keitä ohjeen mukaan (=viitisen minuuttia). Perkaa ulos kuoresta - yritä pitää kauniit saksipalat ehjinä.


Ota sisäfileepihvit ajoissa huoneenlämpöön, mielellään pari tuntia ennen paistamista. Hiero pintaan öljyä, suolaa ja pippuria. Muotoile käsin painelemalla sopivaan muotoon, hieman kasaan lihassyitä vasten. Paista hyvin kuumalla pannulla voissa joka puolelta kauniin ruskeaksi ja kimmoisan myötääväksi. Anna levätä folion sisällä muutama minuutti, sen aikaa kun viimeistelet kukkakaalipyreen.


sauce thermidor:
4dl hummerilientä (vettä + reilusti hummerifondia)
2dl kuivaa valkoviiniä
yrttikimppu (laitoin kimppuun 3 salvian lehteä, muutaman timjamin oksan ja pari vartta persiljaa)
15g voita
15g vehnäjauhoja
3dl täysmaitoa
2tl tomaattisosetta (käytin tomaattipyrettä)
1tl englantilaista sinappia (käytin dijon sinappia)
1/4tl cayennepippuria (käytin chiliä)
1rkl tuoretta kirveliä tai rakuunaa silputtuna(käytin rakuunaa)
1½dl kuohukermaa
1rkl brandyä (käytin jallua)
suolaa

Kaada hummeriliemi ja viini isoon kasariin, lisää yrttikimppu ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kokoon, kunnes nestettä on 2dl. Sulata voi kuplivaksi toisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoittaen pari minuuttia, kunnes seos alkaa saada väriä. Ota kasari liedeltä ja lisää vähitellen maito. Sekoita, kunnes seos on sileää. Pane kasari takaisin levylle, lisää tomaattisose, sinappi ja cayennepippuri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia, kunnes seos on sakeaa.
Ota pois yrttikimppu ja kaada liemi kasariin (siis kasariin, jossa valmistit juuri jauho-maitoseoksen). Sekoita joukkoon kirveli tai rakuuna, kerma tai brandy ja anna kiehua kuplien, kunnes kastike on sakeaa. Tarkista maku.



punaviinikastike:
n.3/4 pulloa hyvää punaviiniä
nokare voita
1 valkosipulin kynsi
2 salottisipulia
loraus härkäfondia
yrttikimppu (muutama timjamin oksa, 1-2 rosmariinin oksaa)
suolaa, mustapippuria
(vettä)

Sulata kattilassa voi ja kuullota siinä hienonnettua valkosipulia ja salottisipulia pari minuuttia, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää loraus härkäfondia sekä noin puolet punaviinistä. Anna kiehua kokoon ja lisää loput punaviinit. Kiehuttele taas kokoon, kunnes jäljellä on sopiva määrä lientä - voit lisätä vettä kiehuttelun aikana jos tuntuu että kastike kiehuu liikaa kokoon. Siivilöi lopuksi sipulit ja yrttikimppu pois ja kiehauta uudelleen. Tarvittaessa voit suurustaa kastiketta hieman ja lisätä pienen nokareen voita lopuksi kiiltoa antamaan. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.



paahdetut kirsikkatomaatit:
muutama kourallinen kirsikkatomaatteja
muutama loraus ekstraneitsytoliiviöljyä
muutama timjamin oksa
1 valkosipulin kynsi
suolaa, mustapippuria

Hienonna valkosipuli hyvin hienoksi. Puolita kirsikkatomaatit kulhoon, mausta timjaminlehdillä, suolalla ja pippurilla sekä hienonnetulla valkosipulilla. Lorottele sekaan oliiviöljyä ja pyörittele kaikki maut kunnolla tomaatteihin. Levitä tomaatit leivinpaperille uunipellille tai uunivuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa noin vartin ajan.



kukkakaalipyree:
1 pienehkö kukkakaali
reilu nokare voita
suolaa, mustapippuria

Pilko kukkakaali pienehköiksi paloiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä täysin kypsiksi. Valuta vesi huolella pois ja heitä joukkoon voinokare. Soseuta sauvasekoittimella silkkiseksi pyreeksi, mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.



Kokoa annos mieleiselläsi tavalla: Pihvi, hummeria, tomaatteja, kukkakaalipyrettä sekä molempia kastikkeita. Koristele vielä lopuksi timjamin lehdillä ja kukilla.
 

  
Useamman komponentin sisältävän annoksen onnistuminen on kiinni huolellisesta valmistelusta. Kun kaikki ainekset on mitattu ja valmisteltu omille leikkuulaudoilleen tai lautasilleen, on ruoan ajoittaminenkin helpompaa. Kahta kotikokkia tämä annos silti keittiöön vaati - ainakin onnistuakseen leppoisasti samalla viiniä maistellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...