maanantai 10. joulukuuta 2012

THAIKKUHOTTIS KARPPIBURGERI


Huhheijaa miten kiireinen loppuvuosi! Työt, rästiin jääneet hommat, lähestyvä joulu ja tyttären synttärit ovat imaisseet bloggailuhalut, ja uusien herkkuruokien kokeilukin on jäänyt vanhojen hyviksi koettujen ruokien kokkailun varjoon.

Satuin eräänä päivänä ruokaostoksilla osumaan jokaiseen hyllyväliin samaan aikaan teinityttölauman kanssa. Tämä kovaääninen seurue tiesi ikäänsä nähden jopa huolestuttavan hyvin, mitkä tuotteet sisältävät "tärkeet prodeeee", "ällöläskihiilariiii" ja "yäksiisjotaintiriseväärasvaaaaa". Salakuuntelin tyttöjen keskustelua mielenkiinnolla - missä iässä nuorten on hyvä tietää ruuan sisältämistä ravintoaineista, mistä tätä tietoa hankitaan ja miten ravitsemusoppi suodattuu teinien kehittyvissä aivoissa? Loppuhuipennuksena osuin samaisen lauman kanssa yhtä aikaa kassajonoon. Nopea vilkaisu tyttöjen ostoskoriin paljasti pelkkiä prosessoituja, teollisia valmistuotteita. Ei mitään puhdasta, ei mitään raaka-aineita. Siinä lensi mielestäni tyttöjen ravitsemustietämys ja -intoilu ison häränpyllyn verran ojaan.
Itse en siis todellakaan karppaa, vaikka suosinkin melko vähä- tai hyvähiilihydraattista ruokaa pelkästään omien makumieltymysteni pohjalta. Hiilihydraattimääriä tärkeämpää minulle on ruuan puhtaus - en välitä kyllästää itseäni lisäaineilla, etenkin kun kunnollisista raaka-aineista saa itse kokkailtua paljon parempaa ja omia makuhermojaan hyväilevämpää sapuskaa.

Tänään mieleni teki jotain tuhtia, tulista ja hyvää. Himosin munakasta, mutta sellaisenaan se ei riittänyt täyttämään kriteerejäni. Niinpä pykäsin hampparin munakkaista, eli melko sattumanvaraisesti karpin annoksen.

3 luomumunaa
loraus (n.1/3dl) vettä
maun mukaan chilejä hienonnettuna (tulisen ystävänä käytin n.7 thaimaalaista, stydiä hiirenkakkachiliä)
ripaus suolaa

150g luomunaudan jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1tl kaffirlimenlehtihiutaleita
1tl kuivattua minttua hienonnettuna
pari ripausta suolaa
1/3tl valkopippurijauhetta
ripaus chilijauhetta

reilu siivu mieleistäsi juustoa

1 varsi kevätsipulia siivutettuna
salaattia
tuoretta korianteria
loraus paria mieleistäsi kastiketta

öljyä tai voita paistamiseen

muutama tippa limen mehua

Vatkaa munat, vesi, chilisilppu ja suola sekaisin. Valmista sitten jauhelihapihvi vaivaamalla huolellisesti jauhelihan sekaan hienonnettu valkosipuli, kaffirlimenlehtihoutaleet, minttujauhe, suola, valkopippuri ja chilijauhe. Muotoile lihamassasta suuri pihvi.

Voit paistaa munakkaat ja pihvin tavallisella paistinpannulla, mutta näppärästi homma kävi blinipannussa, jossa munakkaista tuli tasaisen mallisia. Paista siis rasvassa ensin puolet munaseoksesta pyöreäksi, pienehköksi munakkaaksi.

Parhaan tuloksen saanet reiluhkossa rasvassa miedolla lämmöllä blinipannussa paistamalla. Peitä pannu hetkeksi kannella tai lautasella ja paista lopuksi nopeasti vielä munakkaan toinen puoli (kippaa munakas lautaselle ja valuta/nosta pannulle toisin päin). Paista loput munaseoksesta samaan tapaan.

Paista lopuksi jauhelihapihvi kypsäksi tai lähes kypsäksi.

Kokoa hamppari: munakkaiden väliin salaattia, korianteria, kevätsipulia, kastiketta, jauhelihapihvi ja juusto.

Purista koko komeuden päälle hieman limeä. Itse romutin idean puhtaista raaka-aineista lorauttamalla väliin jääkaapista löytynyttä sitruunaruoho-salaatinkastiketta sekä vietnamilaista, arominvahventeilla kyllästettyä chilikastiketta (Tương Ớt).

Voihan tujaus miten herkullista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...