tiistai 18. joulukuuta 2012

LIISA IHMEMAASSA - SYNTYMÄTTÖMYYSPÄIVÄJUHLAT

Toteutin viimevuotisen uhkaukseni ja ulkoistin tyttäreni kaverisynttärijuhlat. Ne vietettiin tällä kertaa keilahallilla. Kävipä vielä niin ikävästi (...) etten töitteni takia päässyt osallistumaan koko kekkereille. Sen sijaan keksin "aikuisten" synttärijuhlille teeman, josta riitti ideoita ammennettavaksi päänvaivaksi asti.

Liisa Ihmemaassa.


Vuonna 1951 valmistuneessa Disneyn piirretyssä Liisa-tyttönen uppoutuu läksyjen lukemisen sijasta haaveilemaan (jätettäköön mainitsematta miten hyvin tämä kuvastaa synttärisankaria).

Hän lähtee seuraamaan hassua kania, joka säntäilee taskukello kädessään ja hokee olevansa myöhässä jostain. Kania seuratessaan Liisa tipahtaa kaninkoloon, ja päätyy huoneeseen, jossa on pikkuruinen ovi. Liisa ei mahdu ovesta sisään, mutta puhuva ovi opastaa Liisaa maistamaan juomaa tyhjästä ilmestyvän pöydän päältä löytyvästä pullosta. Juomaa maistettuaan Liisa kutistuu tarpeeksi pieneksi mahtuakseen ovesta, vaan ovipa onkin lukossa. Avain on pöydällä, mutta Liisa ei enää yletä sille. Jostain ilmestyy rasiallinen keksejä, jollaista maistettuaan Liisa kasvaa suurensuureksi ja purskahtaa itkuun, joka aiheuttaa tulvan. Juotuaan taas lasipullosta Liisa kutistuu pikkuruiseksi, tipahtaa lasipulloon ja seilaa sillä avaimenreiästä Ihmemaahan.

Linkki kyseiseen kohtaukseen.


Keksit tein piparkakkutaikinasta ja vaaleasta piparitaikinasta ja koristelin ne pikeerillä.


Rantauduttuaan Liisa tapaa mm. hassut identtiset veljekset, laulavia kukkasia sekä vuoroin näkymättömäksi ja jälleen näkyväksi muuttuvan Irvikissan, joka lienee yksi sadun tunnetuimmista hahmoista.


Liisa tapaa myös vesipiippua sienen päällä polttelevan toukan. Koko elokuvan juoni perustuu pitkälti englanninkielisiin sanaleikkeihin, minkä huomannee helpoiten tästä kohtaamisesta toukan kanssa. Toukka nimittäin puhaltelee savurenkaita - tai pikemminkin savukirjaimia puhuessaan: "Who R U?", "Why (Y)"?

Linkki kyseiseen kohtaukseen.


Kärpässienikoristeltu kakku on Koko suvun suosikkivoileipäkakku.

Ihmemaassa harhaillessaan Liisa eksyy Hullun Hatuntekijän, Jänön ja uneliaan hiiren teekutsuille. Kutsuilla juhlitaan syntymättömyyspäivää. Syntymäpäiviähän on vain yksi vuodessa, mutta syntymättömyyspäiviä 364!

Linkki suomenkieliseen pätkään.Hullun Hatuntekijän syntymättömyyspäiväkakku on itse kehittelemäni ja olin aikaansaannoksestani lähes yhtä haltioissani kuin synttärisankari.


Irvikissan johdattamana Liisa päätyy Herttakuningattaren puutarhaan. Puutarhassa korttisotilaat maalaavat valkoisia ruusuja punaisiksi, koska pelkäävät päiden katkomiseen ihastuneen kuningattaren raivostuvan väärän väristen ruusujen istuttajille.

Linkki kyseiseen kohtaukseen.


Herttakuningatar haastaa Liisan pelaamaan krokettia. Paikalle tyhjästä ilmestynyt ja taas näkymättömäksi muuttuva Irvikissa pilailee Kuningattaren kustannuksella ja Liisa saa syyt niskoilleen. Kuningatar on jo mestauttamassa Liisa-parkaa, kun pelikorttisotilaat ehdottavat oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäynnissä todistajina toimivat Hullu Hatuntekijä, Jänö ja uninen hiiri. He järjestävät Herttakuningattarelle syntymättömyyspäiväjuhlat, jotka eivät kuitenkaan Liisaa tilanteesta pelasta. Liisa pakenee paikalta ja juostessaan karkuun pelikorttisotilaita löytää tien takaisin ovelle joka johtaa pois Ihmemaasta.

Linkki kyseiseen kohtaukseen.


Herttakuningattaren lakritsimuffinssit tein itsekehittelemälläni reseptillä, mutta tällä kertaa jätin kaakaojauheen ja fudgekuutiot pois ja kuorrutin muffinssit lakritsakastikkeen lisäksi kermavaahto-tomusokeri-tuorejuustoseoksella ja koristelin sokerimassasydämin.


Tyttö pukeutui tietenkin synttäreillään Liisaksi, itse olin Herttakuningatar ja mieheni sai päähänsä Hullun Hatuntekijän hatun.

Teema oli kertakaikkiaan mukaansatempaava. Ideoita ja riemua riitti niin itse pääkokille kuin innostuneelle pikku apukokillekin. Täytyy myöntää, että järjestelyihin ja kokkailuihin kului kuitenkin laskujeni mukaan noin neljän työpäivän verran aikaa, joten jos aion ensi vuonna päihittää tämän vuoden kekkerit, on varmaankin syytä anoa lomaa vähintään viikko pelkkiin järjestelyihin! Lisäksi seuraaville juhlille on valittava teema, johon ei kuulu lainkaan rasittavia lallatuksia - meillä on nimittäin raikunut pari viikkoa putkeen...

"Haaaauskaaaaa syntymättömyyspäivää sulle!
- Kelle?
- Sulle!"

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...