tiistai 28. kesäkuuta 2011

KANELI-KAAKAO-SABAYON

Resepti on kirjasta Maailman parhaat kastikkeet (Joanna Farrow). Sovelsin hieman reseptiä, sillä kappas kehveliä, siinä käytettävä kahvilikööri oli mystisesti loppunut. Liekö haihtunut kaapissa? Käytin tilalla kaakaolikööriä. Sabayon valmistetaan juuri ennen tarjoilua jotta se pysyy kuohkeana. Sen voi tarjoilla kuumana tai pikaisesti jäähdytettynä.


ripaus kanelia
2rkl kylmää vettä
2rkl kaakaolikööriä
2 munankeltuaista
15g sokeria

Sekoita kuumuudenkestävässä kulhossa kaikki ainekset. Pane kulho kattilaan, jossa on pohjalla hiljakseen kiehuvaa vettä. Varmista ettei kulhon pohja osu veteen - seos ei saa kuumentua liikaa. Vatkaa sähkövatkaimella seosta muutama minuutti kunnes kastike on kevyttä ja kuohkeaa ja siihen jää vatkaimesta jälki kun nostat vatkaimen vaahdosta. Tarjoa kastike heti, tai jos tarjoat sen kylmänä, ota kulho pois kattilasta ja vatkaa vielä pari minuuttia ja jäähdytä muutaman minuutin ajan jääkaapissa. Tarjoile esim. tuoreiden marjojen kanssa.

VALKOVIINIPORSASTA PADASSA (Jamie Oliverin ohjeella)

Tässäpä helppo ruoka - esivalmisteluihin ei mene montaakaan minuuttia ja tämän jälkeen ruoka kypsyy herkulliseksi uunissa ihan itsekseen.


6 annosta

1,5kg pala porsaan ulkofileetä (itse käytin n.800g fileetä ja silti saman määrän muita aineita, ja maku oli kohdallaan, joten noin suuresta määrästä lihaa saattaa jäädä melko mautonta jollei käytä mausteita ronskimmin)
suolaa ja mustapippuria
1rkl fenkolinsiemeniä
2-3 suurta nokaretta voita
oliiviöljyä
8 valkosipulinkynttä kuorineen
1 kourallinen tuoretta rosmariinia (riivi lehdet varsista)
4 laakerinlehteä
1 fenkoli viipaleina
½ pulloa kuivaa valkoviiniä

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Poista lihasta tarvittaessa enimmät rasvat ja sido muutamalla narunpätkällä kauniin pyöreäksi pötköksi. Mausta possu reilusti suolalla ja pippurilla ja kierittele vielä murskatuissa fenkolinsiemenissä.
Kuumenna padassa puolet voista ja loraus oliiviöljyä. Paista lihan pinta joka puolelta kauniin ruskeaksi. Heitä pataan valkosipulinkynnet, yrtit, fenkolinviipaleet ja viini, peitä pata kannella ja pane uuniin.
Anna hautua noin tunti (800g köntti pääsi jo hieman ylikypsäksi vajaassa tunnissa). Ota pata uunista ja mosta possu leikkuulaudalle lepäämään. Valmista sillä aikaa pannulle jääneistä herkuista kastike keittelemällä sitä kokoon, lisää loppu voi. Siivilöi ylimääräiset "roskat" pois, mutta jätä sekaan muutamia fenkolinrippeitä ja purista pari kypsää valkosipulinkynttä kastikkeeseen. Leikkaa liha sopiviksi siivuiksi ja tarjoile kastikkeen kanssa.

RICOTTA-SITRUUNATORTELLINIT JA SALVIAVOI (Jamie Oliverin ohjeella)

Käytin reseptiin Jamien pastataikinaohjeen sijasta omaa ohjettamme jolla pasta on aina onnistunut. Lisäksi puolitin Jamien reseptin (noin niinkuin suurinpiirtein, eli jos Jamie puhuu reilusta kourallisesta juustoraastetta, minun pikkuinen kourani on varmastikin noin puolet siitä, eikö?) - omallamme pyöräytimme 20kpl tortellineja joka riitti hyvin kolmelle ruokailijalle - juustotäytteiset pastanyytit ovat yllättävän täyttäviä! Tämä kuuluu taas kerran ohjeisiin jotka luokittelen kategoriaan "vege" siitä huolimatta että joku ääreistöliikevege oksentaa pelkästä ajatuksesta ituja läppärin näppikselle.


2 kananmunaa
yhteensä 200g vehnäjauhoja + durumjauhoja

200g ricottajuustoa
1 sitruunan raastetut kuoret sekä mehu
kourallinen raastettua pecorinoa
kourallinen raastettua parmesaania
suolaa ja mustapippuria
pari nokaretta voita
kourallinen salvianlehtiä

Valmista pastataikina sekoittamalla jauhot ja kananmunat tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina vaikuttaa armottoman kuivalta, lisää liraus vettä. Tee taikinasta muutama pallo ja pyöräytä ne pastakoneella ohuiksi, pitkiksi levyiksi. Ei liian ohuiksi, jotta taikina ei repeä. Leikkaa taikinasta n.10x10cm neliöitä.

Sekoita kulhossa ricotta, raastettu sitruunankuori ja puolet parmesaanista, mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Täytä tortellinit noin teelusikallisella täytettä: laita täytettä taikinaneliön keskelle, "voitele" taikina vedellä täytteen ympäriltä ja sulje surkasta nurkkaan niin että pastanyytistä tulee kolmio.


Painele ilmat samalla nyytistä pois!
Nyt seuraa korkeampaa insinöörinkoulutusta vaativa osuus: Kieräytä pastanyytin täytettyä päätä puolisen kierrosta kohti kolmion kärkeä. Taivuta kolmion terävämmät kärjet nyytin alle eri suuntaan kuin kolmion kärki.
Tajusitko? Ei se mitään, en minäkään ensin tajunnut. Parin tortellinin jälkeen hokasin miten homma olisi pitänyt hoitaa (no okei, myönnettäköön - mies sen tajusi).
Huom! Pastataikina tuppaa tarttumaan aluseensa. Valmista pasta ripeästi ja lado valmiit tortellinit jauhotetulle leivinpaperille toisistaan erilleen. Mikään ei pilaa illallistunnelmaa tehokkaammin kuin repiä tortellineja irti pöydästä ja toisistaan muutamaa minuuttia ennen illallisvieraiden saapumista. Been there, done that. Keitä tortellineja suolalla maustetussa vedessä noin neljä minuuttia. Kaada nyytit lävikköön valumaan. Kuumenna suuri paistinpannu ja sulata siinä voi. Heitä sekaan salvianlehdet ja anna paistua rapeiksi. Kun voi alkaa vaahdota, mutta ei vielä ruskistua, lisää sekaan tortellinit. Sekoittele ja purista hiukan sitruunamehua raikastukseksi. Tarjoa heti lopun parmesaanin kanssa.

RUSKISTETTU NAUDANLIHACARPACCIO, CHILIÄ, INKIVÄÄRIÄ, RETIISEJÄ JA SOIJAKASTIKETTA (Jamie Oliverin ohjeella)

Carpaccio, heikkouteni. Suussasulavaa lihaa - täydellinen afrodisiakki. Tässä reseptissä yhdistyivät hauskasti mieto italialaisperäinen lihaherkku ja thaimaan tymäkät maut. Sopi yllättävän hyvin suunraikastajana tuhdin juustopastan jälkeen.


6-8 annosta

1rkl korianterinsiemeniä
1 kourallinen tuoretta rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
ripaus oreganoa
1,5kg naudan sisäfileetä

1 kourallinen hyvin ohueksi viipaloitua inkivääriä
2-3 tuoretta chiliä
1 kourallinen retiisejä ohuina viipaleina
1 pieni kourallinen tuoretta korianteria (nypi lehdet ja suikaloi ne ohueksi silpuksi)
seesamiöljyä
soijakastiketta
2 limetin mehu

Valmista liha: Murjo korianterinsiemenet huhmareessa ja sekoita joukkoon hienonnettu rosmariini, suola, pippuri ja oregano. Ripottele mausteseos leikkuulaudalle ja pyörittele sisäfilee seoksessa. Ruskista fileen pinta hyvin kuumalla pannulla. Ota liha leikkuulaudalle ja anna levähtää muutama minuutti. Leikkaa filee niin ohuiksi siivuiksi kuin suinkin kykenet ja asettele siivut tarjoilulautaselle. Leikkaa inkiväärisiivut ohuiksi tikuiksi, ripottele ne lihan päälle. Levitä lihan päälle myös ohuiksi renkaiksi pilkottu chili, retiisisiivut ja korianteri. Ripsuttele päälle hieman seesamiöljyä, soijakastiketta ja vastapuristettujen limettien mehu.

GRILLATTUA MUNAKOISOA BALSAMIVIINIETIKAN, FETAN JA MINTUN KERA (Gordon Ramsayn ohjeella)

Resepti vaikutti ensivilkaisulla melko tylsälle. Munakoison ja mintun yhdistelmä oli kuitenkin positiivinen yllätys - mieheni sanoi ääneen sen mitä itse ajattelin: "kyllähän mä muistin että munakoiso on ihan hyvää, mutta en muistanut että pidän siitä näin paljon". Toimii!


4-5 hengelle

2 keskikokoista munakoisoa
1/2 dl oliiviöljyä (öljyä meni grillaillessa rutkasti enemmän!)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
75g kirsikkatomaatteja halkaistuna
100-125g fetajuustoa murennettuna
hyvää balsamiviinietikkaa
pieni kourallinen mintunlehtiä silputtuna

Sekoita oliiviöljy ja valkosipuli sekä hieman suolaa ja mustapippuria. Huuhdo munakoisot ja siivut ohuiksi viipaleiksi. Sivele siivut molemmin puolin valkosipuliöljyllä. Grillaa tai paista parilapannulla kypsiksi, pari minuuttia per puoli. Laita viipaleet tarjoiluvadille, sirottele tomaatit ja feta päälle. Pirskottele päälle hieman balsamiviinietikkaa ja oliiviöljyä, rouhaise vielä reilusti mustapippuria päälle. Sirottele pinnalle minttua.

WELLINGTONIN PIHVI (Gordon Ramsayn ohjeella)

Olen kokeillut kaikenmoisia ilmakuivattuun kinkkuun käärittyjä herkkuja sekä lehtitaikinaan käärittyä kanaa Jamie Oliverin ohjeella, mutta jotenkin on jäänyt tämä klassikko kokeilematta. Googlettelin sopivaa reseptiä ja löysin Karhunpennun eväskorista Gordon Ramsayn ohjeen. Koska Gordon on jämäkkä jätkä ja lukuisissa tv-sarjoissaan korostaa Wellingtonin oikeaa kypsyyttä, luotin sokeasti tähän reseptiin, tosin itse tein sapuskan enemmän F-word -videoklipin pohjalta. Lopputulos oli mielestäni vaisu. Seuraavalla kerralla maustan pihviä reippaasti enemmän ja käytän maustamiseen myös yrttejä. Lehtitaikina taisi tykätä kyttyrää yltiöpäisestä kaulitsemisesta, joten sitäkin käytän seuraavalla kerralla enemmän ja jätän taikinan pahoinpitelemättä.



400g tuoreita herkkusieniä (itse käytin puolet herkkusieniä ja puolet siitakesieniä koska pidän jälkimmäisten mausta enemmän)
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
750g pala ensiluokkaista naudan sisäfilettä
1-2tl englantilaista sinappia (Colman)
6-8 ohutta viipaletta parmankinkkua
500g valmista lehtitaikinaa
vähän vehnäjauhoa leipomiseen
2 kananmunankeltuaista voiteluun


Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Ota liha huoneenlämpöön ajoissa, jotteivät lihasnesteet valuisi paistaessa pannulle. Rouhi lihan pintaan suolaa ja pippuria, paista erittäin kuumalla pannulla lihaan nopeasti kaunis ruskea pinta.



Sivele pintaan sinappi.



Hienonna sienet monitoimikoneessa sosemaiseksi, mausta suolalla ja pippurilla.



Paista kuumalla pannulla (ilman rasvaa).



Levitä parmankinkkusiivut leivinpaperille hieman limittäin ja levitä sieniseos päälle.



Aseta liha keskelle ja kääri parmankinkku ympärille kääröksi. Kauli lehtitaikina sopivan kokoiseksi jotta saat sen käärittyä koko komeuden ympärille. Nosta liha lehtitaikinalle, kääri taikina huolellisesti ympärille. Laita paketti leivinpaperilla peitetylle uuninpellille, sudi munankeltuaisella, viillä muutama viilto lehtitaikinan pintaan ja rouhi/murenna päälle ripaus (sormi)suolaa.


Paista ensin 20 minuuttia 200 asteessa, alenna lämpö 180 asteeseen ja anna olla vielä 15 minuuttia uunissa. Ennen viipalointia paistipaketti saa levätä huoneenlämmössä 10-15 minuuttia. Lihan pitäisi olla hennosti vaaleanpunertavaa valmiina (oma lihakönttini oli pienempi ja paistui kypsäksi, vaikka lehtitaikina jäi vaaleaksi - miinuspisteitä ropisee). Tarjoile esim. punaviinikastikkeen kanssa.

RUCOLA-FENKOLI-VESIKRASSI-PÄÄRYNÄSALAATTI (Gordon Ramsayn ohjeella)

Mukavan raikas salaatti alkupalaksi tai vaikkapa lihan lisukkeeksi. Pelkäsin ensin, että salaatti on turhan voimakkaan makuinen valitsemalleni pääruualle, koska Ramsay suosittelee salaattia ankan, riistan tai curryn kanssa, mutta salaatti olikin miellyttävän pehmeän makuinen.



6 annosta

1 iso fenkoli
1 iso kypsä päärynä
125g vesikrassia (ilman varsia)
100g rucolanlehtiä

Hunaja-sinappivinaigrette:
1rkl karkeaa sinappia
1rkl dijoninsinappia
1rkl juoksevaa hunajaa
1rkl sitruunamehua (tai valkoviinietikkaa)
4rkl neitsytoliiviöljyä
merisuolaa ja mustapippuria


Leikkaa fenkoli hyvin ohuiksi viipaleiksi, mieluiten mandoliinilla. 
Upota viipaleet jääveteen 15-20 minuutiksi.


Sekoita vinaigretten kaikki aineet ravistelemalla tiiviissä kannellisessa astiassa tai kulhossa.


Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Kun olet valmis tarjoilemaan alkuruuan, valuta fenkoli, taputtele kuivaksi pyyhkeellä ja laita isoon kulhoon. Leikkaa päärynä neljään lohkoon, poista siemenkota ja siivuta ohuiksi viipaleiksi. Lisää viipaleet vesikrassin ja rucolan sekaan.



Pirskota päälle kastike ja sekoita ravistamalla.


Jaa lautasille ja tarjoile heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...