torstai 7. marraskuuta 2019

KANAA TIKKA MASALA -KASTIKKEESSA

"Kanaa tikka masala" taitaa olla vähintäänkin nimenä kaikille tuttu intialainen ruoka.

Vaan onko ruoka alunperin lainkaan intialainen? Bangladeshilaiset siirtolaiset toivat 60-luvulla mukanaan Britannian ravintolamaailmaan useita epäautenttisia intialaisia ruokia, joista tikka masala on yksi suosituimmista ja kuuluisimmista. Kuulostaako suurelta huijaukselta? Samantyyppinen fuusiohan on tapahtunut kiinalaiselle ruualle Suomessa. Aasialaisissa ravintoloissa vietnamilaiset ja thaimaalaiset kokit valmistavat "kiinalaista" ruokaa, jollaista kiinassa tarjottaisiin ehkä vietnamilaisena tai thaimaalaisena. Mutta valmistettiinko Intiassa tikka masalaa jo ennen kuin se siirtyi Brittikeittiöihin? Mene ja tiedä. Hyvää se silti on.



1 rkl öljyä
1 sipuli hienoksi silputtuna
2 kardemumman palkoa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
400 g tölkki tomaattimurskaa
¼ tl jauhettua kanelia
1 rkl garam masalaa*
½ tl tummaa sokeria
3 dl kermaa
1 rkl mantelijauhetta
1 annos tikka-kastikkeessa marinoitua kanaa*
1 rkl tuoreita korianterin lehtiä silputtuna

Kuumenna öljy miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Paista siinä sipulia ja kardemumman palkoja, kunnes sipuli on pehmeää ja kevyesti ruskistunutta. Lisää valkosipuli ja paista minuutti. Lisää sitten tomaattimurska Keitä, kunnes kastike on paksua.

Lisää kaneli, garam masala, chilijauhe sekä sokeri ja keitä minuutti. Sekoita joukkoon kerma ja mantelijauhe. Lisää sen jälkeen kypsennetyt broileripalat ja kiehuta hiljalleen 5 minuuttia tai kunnes broileripalat ovat läpeensä kuumia. Koristele korianterisilpulla. 

Tarjoile esim. raitan ja churrin sekä naan-leivän kanssa.


*tikka-kastikkeessa marinoitu kana
½ rkl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
2 rkl garam masalaa**
¼ tl tandooriväriä (voi jättää pois!)
1 ½ rkl sitruunan mehua
4 valkosipulinkynttä paloiteltuna
5 cm pala tuoretta inkivääriä
15 g (1¼ dl) tuoreita korianterin lehtiä silputtuna
1¼ dl paksua maustamatonta jogurttia
500 g nahattomia broilerin rintafileitä kuutioituna
sitruunan lohkoja

Sekoita marinadin ainekset tasaiseksi kastikkeeksi monitoimikoneessa tai silppua valkosipuli, sipuli, inkivääri ja korianteri hienoksi veitsellä ja sekoita ne muiden ainesten joukkoon.

Laita broilerikuutiot kulhoon marinadin joukkoon ja sekoita hyvin. Peitä ja anna marinoitua yön yli jääkaapissa.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita broilerinpalat neljään metallivartaaseen ja aseta ne pellin päällä olevalle ritilälle. Paista 15-20 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää ja palat reunoilta ruskistuneita. Voit valmistaa vartaat myös grillissä. Tarjoa sitruunan lohkojen kanssa.


**garam masala, n. 3 rkl:
8 kardemumman palkoa
2 intialaista laakerinlehteä
1 tl mustapippureita
2 tl juustokuminan (jeeran) siemeniä
2 tl korianterin siemeniä
5 cm pituinen kanelitanko
 1 tl neilikoita

Poista kardemumman siemenet paloista. Murra laakerinlehdet pieniksi paloiksi. Jauha kaikki ainekset maustemyllyssä tai huhmareessa hienoksi jauheeksi. Säilytä käyttöön saakka pienessä, ilmatiiviissä rasiassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...