maanantai 4. marraskuuta 2019

KOFTAT TOMAATTI-JOGURTTIKASTIKKEESSA

Tämä resepti on kirjasta Löytöretki Intian keittiöihin (Wickramasinghe, Rajah). Olin epätoivoisesti metsästänyt kyseistä kirjaa tuloksetta jo pitkään, kunnes sattumalta bongasin sen alkuvuodesta fb-kirppikseltä. Saman kirjasarjan mahtava Löytöretki Thaimaan keittiöihin on ruokaraamattuni, ja muutaman reseptin Intiakirjasta kokeiltuani olen ollut tyytyväinen.



Nämä maukkaat ja mausteiset pohjois-intialaiset lihapullat muhivat kypsiksi täyteläisessä tomaatti-jogurttikastikkeessa.


koftat:
1 sipuli
500g lampaan/karitsan jauhelihaa
2cm pätkä inkivääriä raastettuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
2 vihreää chiliä ilman siemeniä silputtuna
½ tl suolaa
1 kananmuna

tomaatti-jogurttikastike:
2 tl korianterin siemeniä
2tl juustokuminan (jeeran) siemeniä
3 rkl öljyä
10 cm pituinen kanelitanko
6 neilikkaa
6 kardemumman palkoa
1 sipuli silputtuna
½ tl jauhettua kurkumaa
1tl paprikajauhetta
1 tl garam masalaa*
½ tl suolaa
200g tölkki tomaattimurskaa
1 ¾ dl paksua maustamatonta jogurttia

*garam masala, n. 3 rkl:
8 kardemumman palkoa
2 intialaista laakerinlehteä
1 tl mustapippureita
2 tl juustokuminan (jeeran) siemeniä
2 tl korianterin siemeniä
5 cm pituinen kanelitanko
 1 tl neilikoita

Poista kardemumman siemenet paloista. Murra laakerinlehdet pieniksi paloiksi. Jauha kaikki ainekset maustemyllyssä tai huhmareessa hienoksi jauheeksi. Säilytä käyttöön saakka pienessä, ilmatiiviissä rasiassa.

Raasta koftiin tuleva sipuli, laita se siivilään ja painele lusikalla niin, että mahdollisimman paljon nestettä valuu pois. Laita sipuliraaste kulhoon ja sekoita hyvin jauhelihan, inkiväärin, valkosipulin, chilin, suolan ja kananmunan kanssa. Jaa taikina 20 annokseen ja muotoile niistä palloja. Peitä muovikelmulla ja laita jääkaappiin noin 2 tunniksi. 


Kuumenna pieni paistinpannu miedolla lämmöllä ja paahda kuivalla pannulla korianterin siemeniä, kunnes niistä nousee voimakas tuoksu. Kaada ne pois pannulta ja paahda juustokuminan siemenet samalla tavalla. Jauha paahdetut mausteet hienoksi jauheeksi maustemyllyssä tai huhmareessa. 


Kuumenna öljy paksupohjaisessa paistinpannussa miedolla lämmöllä. Paista siinä sipulia, kanelitankoa, neilikoita ja kardemumman palkoja, kunnes sipuli on kullanväristä.

Lisää jauhetut mausteet sekä suola ja paista noin 30 sekuntia. Sekoita joukkoon tomaatti, nosta sen jälkeen pannu pois liedeltä ja sekoita ruokaan jogurtti hitaasti. Laita pannu takaisin liedelle, nostele lihapullat kastikkeeseen ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta hyvin miedolla lämmöllä ilman kantta tunnin ajan. Voit joutua ravistelemaan pannua ajoittain, etteivät koftat tartu pohjaan. Jos kastike kuivuu keittämisen aikana, lisää 1 ½ dl vettä ja jatka hauduttamista. 


Poista kokonaiset mausteeet ennen tarjoamista ja koristele ruoka korianterin lehdillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...