sunnuntai 24. lokakuuta 2010

TÄYDELLINEN SUPPILOVAHVERORISOTTO, KARITSAN SISÄFILEETÄ JA MUSTAHERUKKA-PUNAVIINIKASTIKE


4:lle

SUPPILOVAHVERORISOTTO
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
(1 varsisellerin varsi)
200g risottoriisiä
lasillinen kuivaa valkoviiniä
7dl vettä + 4rkl kantarellifondia
oliiviöljyä
suolaa, pippuria (myllystä)
muutama kourallinen puhdistettuja suppilovahveroita
1rkl hienonnettua timjamia
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
35g voita
50g vastaraastettua parmesaania

Valmistele ainekset: raasta parmesaani, silppua sipulit sekä varsiselleri ja hienonna sieniä hieman veitsellä (älä tee sienistä pientä silppua, jätä sekaan kokonaisia pieniä suppilovahveroita). Kuumenna risottoa varten vesi+fondi kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa öljy, lisää joukkoon silputut sipulit (keltasipuli ja valkosipuli) sekä varsiselleri. Anna pehmetä öljyssä, älä ruskista. Mittaa kattilaan riisi ja lisää lämpöä. Pidä riisi liikkeessä, kuullota sitä kiiltäväksi/reunoilta kuultavaksi, mutta älä missään nimessä anna saada väriä! Lisää viini ja jatka sekoittamista. Kun viini on imeytynyt (ja alkoholi samalla haihtunut), lisää kauhallinen lientä ja rouhaisu suolaa myllystä. Lisää suolaa ripaus joka kerta kun lisäät kauhallisen lientä. Vähennä lämpöä. Anna liemen aina hiljalleen imeytyä riisiin äläkä kiehuta niin että liemi haihtuu ja riisi kypsyy kyllä pinnalta mutta jää raa'aksi sisältä. Risotto porisee hiljalleen pitkän aikaa (Jamie väittää valmistukseen kuluvan vartin, itse poristelen risottoa yli puoli tuntia). Lisää kauhallinen lientä kerrallaan ja sekoita riisiä samalla niin että koostumuksesta tulee kermainen (riisistä hieroutuu irti tärkkelystä). Maista riisiä - ethän silti ylikypsennä muussiksi? Mausta tarpeen mukaan lisää suolalla. Kuumenna pannulla hieman voita ja pyörittele sieniä siinä hetki. Kun risotto on kypsää, lisää sienet ja yrtit. Sekoita hyvin, ota kattila pois liedeltä ja lisää voi ja parmesaani.

KARITSAN SISÄFILEET
4-5kpl karitsan sisäfileitä (tällä kertaa kaupasta löytyi vain marinoituja, mutta pyyhin niistä marinadit pois ja lopputulos oli herkullinen)
kourallinen tuoretta timjamia
suolaa, pippuria
voita

Ota fileet huoneenlämpöön reilusti ennen paistamista. Poista mahdolliset kalvot fileistä. Hiero fileiden pintaan pari ripausta suolaa ja muutama rouhaus mustapippuria sekä hienonnettu timjami. Paista voissa kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna levätä hetken aikaa folion sisällä ennen leikkaamista. Siivuta hieman vinottain noin sentin ohuiksi siivuiksi.

MUSTAHERUKKA-PUNAVIINIKASTIKE
2rkl voita
1 punasipuli
1dl punaviiniä
2dl vettä
1tl härkäfondia
1rkl mustaherukkahilloa
1tl ruskeaa suurustetta
suolaa, pippuria
(karitsanfileiden paistoneste)

Sulata voi pienessä kattilassa ja kuullota siinä silputtu sipuli pehmeäksi. Lisää punaviini ja anna muhia pari minuuttia. Lisää vesi ja fondi, sekoittele ja anna kiehua hiljalleen. Lisää mustaherukkahillo, ripaus suolaa ja pippuria. Siivilöi kastike toiseen astiaan, purista siivilän läpi hieman pehmeää punasipulia. Kaada kastike takaisin puhtaaseen kattilaan, lisää karitsanfileiden paistoneste (lisää hieman vettä pannulle jossa paistoit fileet ja kaada neste kastikkeeseen. Kastiketta ei tule paljon, vain pari ruokalusikallista per annos. Suurusta vielä, maista ja mausta tarpeen mukaan.


Annostele risottoa lautasen keskelle, siirrä risoton päälle siivutettua karitsan fileetä ja levitä noin ruokalusikallinen tai pari kastiketta ympärille. Herkullista!

Risottoa ja karitsan/lampaan sisäfilettä ollaan valmistettu monet kerrat aiemminkin, mutta en muista että olisi koskaan onnistunut noin nappiin - filee oli täydellisen punertavaa ja mureaa ja risotto sopivan pehmeää ja maukasta. Repäisin kastikkeen ihan hatusta ja se sopi maultaan annokseen hyvin. Ehdin jo hehkuttaa, että tämä illallinen oli paras koskaan syömäni ruoka.

10 kommenttia:

  1. Lammas ja kastike tuli testattua tänään. Risotto oli eri, mutta sopi hyvin kokonaisuuteen. Kiitos erinomaisesta ohjeesta. :)

    VastaaPoista
  2. Testaan viikonloppuna tämän aivan ihanan lammasreseptin.

    VastaaPoista
  3. Kiva että päätyi testattavaksi :)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi8/7/12 21:07

    Meillä syötiin tätä jo pääsiäisenä, mutta jäi silloin kommentoimatta. Ihan järjettömän hyvää, ja sen jälkeen olen uskaltanut kokkailla enemmänkin risottoja. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Paljon kiitoksia :)!

    VastaaPoista
  6. Elmeri, ensiluokkainen resepti.

    Tänään varioin niin, että tein naudan ulkofileestä vartaita. Punkkukastike, mustaherukat menivät jo.

    Semmoinen pikku pilkunviilaus, että suhverot, samoin kuin kanttarellit, kantsii pilkkoa repimällä sormin, lakista tyveen. Ei siis veitsellä. Niiden rakenne säilyy paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haunopauno!

      Ja kiitos vinkistä, seuraavalla kerralla revin sienet ja täydellisestä risotosta tulee täydellistäkin täydellisempää :P!

      Poista
  7. Heippa! Kysyisin tuosta varsiselleristä, sitä ei enää ohjeessa mainita, missä vaiheessa se lisätään? Kuullotellaanko sitä sipulin kanssa? Kiitos jo etukäteen!
    Annu

    VastaaPoista
  8. No hupsis! Juu, kyllä lisätään silputtuna samaan aikaan kuin sipulit. Mutta jos ei välitä varsiselleristä, niin ei ole lainkaan pakollinen :).

    VastaaPoista
  9. Risotto on kyllä todella hyvää! Ja juu jätin varsisellerin pois, ei tarvitse sitä. Karitsan sisäfileet tein toisin, laitoin yrtti/punaviini marinaadiin edellisenä päivänä ja paistoin muutaman minuutin pannulla. Annoin levätä folion alla ja siivutin risottopedin päälle. Kasitteekkeena käytin paistolientä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...