lauantai 26. lokakuuta 2019

ARTISOKKARISOTTO

Perheen mielestä paras risotto ikinä - ja risottojahan on tullut tehtyä jos minkämoisia. Artisokkarisotossa olikin aivan mahtava sitruunaisuus ja pehmeän, miedon artisokan kanssa se muodosti makoisan liiton.

Reseptin nappasin Jamie Oliverin kirjasta, mutta muuntelin sitä aika tavalla, koska yhden kokeilukerran jälkeen en enää koskaan aio käsitellä kokonaisia, tuoreita latva-artisokkia...


muutama säilötty artisokan sydän ohueksi siivutettuna
pieni purkillinen marinoituja artisokansydämiä
1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
pieni nippu minttua, lehdet riivittynä
parmesaania raastettuna

risotto:
neitsytoliiviöljyä
1 varsisellerin varsi hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 suurehko salottisipuli tai pieni keltasipuli hienonnettuna
2,5 dl risottoriisiä
iso lasillinen kuivaa valkoviiniä
litra kasvislientä (tai vettä + loraus kasvisfondia)
suolaa
pari kourallista raastettua parmesaania
köntti voita (30-40g?)


Kuullota valkosipulia, sipulia ja varsiselleriä öljyssä, kunnes ne ovat kuultavia. Lisää riisi ja kuullota matalalla lämmöllä, kunnes riisi on lasimaisen kuultavaa, älä missään nimessä anna ruskistua. 

Lisää valkoviini ja lisää lämpöä niin, että viini kiehuu, anna imeytyä riisiin ja haishtua niin, että jäljellä on vain niin pieni tilkka, että riisi pysyy kosteana. Vähennä lämpöä. Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan: lisää samalla pieni ripaus suolaa joka kerta kun lisäät lientä ja anna porista hiljalleen kunnes liemi on imeytynyt ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Älä keitä, vaan anna porista hiljalleen. 

Sekoittele hiljalleen koko ajan, jotta tärkkelys irtoaa riisistä ja risotosta tulee kermaista. Maistele välillä. Tarkista suolaisuus ja jatka suolan lisäämistä sen perusteella. Kun riisi on vielä jauhoisen makuista ja reilusti purtavaa, muttei kovaa, lisää siivutetut artisokat. 


Kun riisi on helposti purtavaa, mutta siinä on vielä purtava koostumus, risotto on valmis. Lisää sitruunan mehu ja viimeinen kauhallinen lientä. Ota pois liedeltä tai käännä lämpö pois. Lisää voi ja sekoita risottoon kunnes se on sulanut. Lisää parmesaani ja anna sulaa risottoon. Lisää vielä noin 1/3 sitruunankuoresta. Annostele lautasille - risoton kuuluu olla valuvaa, muttei juoksevaa: se jää lautasen keskelle annosteltaessa, mutta sen voi kuitenkin levittää lautaselle vain kääntelemällä lautasta. Lisää päälle loput sitruunankuoret, minttu ja marinoidut artisokkalohkot. Nauti hyvän puna- tai valkoviinin kanssa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...