tiistai 1. marraskuuta 2016

CURRYMAUSTEINEN KALAPAISTOS (Jamie Oliverin ohjeella)

Ei liene yllätys, että seuraan Jamie Oliveria niin Facebookissa kuin Instagramissakin. Taannoin bongasin Jamien päivityksistä lyhyen videopätkän "curried fish pien" valmistuksesta. Koska Jamien fantastinen kalapiiras kuuluu sunnuntain lohturuokavakkareihimme ja happy fish piekin on jo kokeiltu, olihan se tämäkin testattava. Ja hyväähän tämäkin oli.


Jätin reseptissä sulkuihin seikat, jotka olivat mielestäni toisarvoisia tai jotka tylysti ignoorasin kokonaan.

4 valkosipulinkynttä
1-2 tuoretta punaista chiliä
maapähkinäöljyä
2 pientä kourallista currylehtiä
1½tl (mustia) sinapinsiemeniä
1,2kg (kiinteämaltoisia) perunoita
2 isoa kananmunaa
pieni nokare (suolatonta) voita
kevytmaitoa
2 sipulia
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
(1tl sarviapilan siemeniä)
1tl kurkumaa
1tlk eli 400g (kevyt)kookosmaitoa
200g (baby)pinaattia
puolikas sitruuna
4 kypsää (terttu)tomaattia
n.400g nahattomia ja ruodottomia kalafileitä 
(reseptissä 180g kampelaa, 150g koljaa tai seitiä, 50g lohta)
6 isoa kuorittua jättikatkarapua


Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet sekä chili siemenineen ohuelti. Lorauta paistinpannulle pari tilkkaa öljyä ja lisää valkosipuli-chilisilppu, currylehdet ja sinapinsiemenet. Paista varovasti keskilämmöllä viiden minuutin ajan tai kunnes valkosipuli on kevyesti ruskistunut. Nosta sitten pannu liedeltä ja jätä tämä temperiksi kutsuttu seos odottamaan.


Kuori ja paloittele perunat. keitä niitä kiehuvassa suolatussa vedessä 12-15 minuutin ajan tai kunnes ne ovat pehmeitä. Keitä munia samassa kattilassa seitsemän minuutin ajan ja nosta ne sitten kylmään veteen. Kun perunat ovat kypsyneet, valuta ne, sekoita joukkoon voi, pari tilkkaa maitoa ja hyppysellinen merisuolaa ja pippuria. Muhenna huolellisesti.

Kuori ja hienonna sipulit ja inkivääri perunoiden kypsyessä. Siirrä ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja mittaa joukkoon puolet temper-seoksesta, (sarviapilan siemenet) ja kurkuma. Kypsennä keskilämmöllä viiden minuutin ajansäännöllisesti sekoitellen. Kaada sekaan kookosmaito, revi joukkoon pinaatti ja raasta sekaan sitruunankuori. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta kattila liedeltä, kun pinaatti on pehmentynyt ja kastike saostunut. Siirrä seos korkealaitaiseen uunivuokaan. Pilko tomaatit ja ripottele ne vuokaan. Jätä seos sitten jäähtymään.

Säädä uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kuori ja lohko kananmunat neljänneksiksi ja asettele palat sinne tänne kastikkeeseen. Leikkaa kalafileet suuhun sopiviksi paloiksi. Levitä kalapalat ja katkaravut vuokaan hajalleen. Peitä ainekset perunasoseella - perinteiseen tyyliin voit painella pintaa haarukalla tai jos haluat ulkonäöstä hieman elegantimman, pursota perunasose pinnalle 1980-luvun retrotyyliin tähden muotoisella pursotinterällä. 


Paista 40 minuutin ajan tai kunnes kullanruskea pinta kuplii reunoilta. 


Kuumenna loput temperistä ja lisää siihen tilkka öljyä ennen tarjoilua. Viimeistele paistos lusikoimalla pinnalle temperiä. 


Anna hieman jäähtyä ja nauti (kuten minä, dijonsinapin kanssa).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...