torstai 8. tammikuuta 2015

THAIKKUHENKINEN PAELLA CHORIZOLLA JA JÄTTIKATKARAVUN PYRSTÖILLÄ

Loppuvuoden herkutteluista jäi reilusti yli kaikenlaisia aineksia. Chorizoa ja paprikaa raclette-illalliselta, kevätsipulia ja vihreitä papuja thaikkuherkuista... Kyhäsin niistä loppiaisillalliseksi thaikkuhenkistä paellaa. Vaikka jämäruuat harvemmin kuulostavatkaan houkuttelevilta, tämä oli todella maukasta. Paellan tapaan pannun pohjaan paistettu riisi ja pikapaistetut kasvikset toivat kivaa rapeutta ja keveyttä, siinä missä mausteinen ja rasvainen chorizo antoi tukevuutta ja makua.

Tyttökin antoi ruualle 10/10 pistettä ja söi ensimmäistä kertaa elämässään jättikatkaravun pyrstöjä hyvällä ruokahalulla.



3 annosta:

reilusti ekstraneitsytoliiviöljyä
2 chorizomakkaraa
2 valkosipulin kynttä
2dl jasmiiniriisiä
5dl hummerilientä (fondista)
suolaa

1 iso punasipuli
1 iso punainen paprika
2 varsisellerin vartta
3 kevätsipulin vartta
muutama kirsikkatomaatti
kourallinen pitkiä, vihreitä papuja
n. 10 kpl jättikatkaravun pyrstöjä (pakaste)
loraus (n.1tl?) kalakastiketta
mustapippuria

tuoretta chiliä siivuina
sriracha-kastiketta

Valmistele ainekset: Kuori chorizo ja siivuta n. 1cm paksuisiksi siivuiksi. Raasta tai hienonna veitsellä valkosipulit. Leikkaa punasipuli "veneiksi" (sipuli päästä päähän halki ja puolikkaat n.½cm kapeiksi lohkoiksi), varsisellerit, kevätsipulit ja pavut n. 1cm leveiksi, vinoiksi siivuiksi sekä kirsikkatomaatit puoliksi. Huuhtaise siivilässä jättikatkaravun pyrstöt pintasuliksi ja tarkista, ettei niissä ole peräsuolta.

Kuumenna suuressa pannussa reilusti öljyä ja paista siinä pikaisesti chorizosiivut molemmin puolin rapsakan ruskeiksi. Siirrä chorizot sivuun. Vähennä hieman lämpöä ja heitä valkosipulisilppu pannulle ja paista muutamia sekunteja niin, että sipuli alkaa saada väriä, mutta ei ruskistu. Heitä sitten pannulle riisi, sekoita nopeasti ja lisää hummerilientä sen verran, ettei riisi pala pohjaan - noin puolet liemestä. Vähennä tarvittaessa vielä lämpöä ja anna riisin porista hiljalleen liemessä. Lisää lientä sitä mukaa, kun se imeytyy riisiin. Maista ja lisää hieman suolaa, mikäli tarvis.

Kun riisi on vielä napakkaa, mutta antaa hampaissa hieman myöden, kuumenna toisessa pannussa loraus oliiviöljyä. Nakkaa pannulle sipuli ja kuullota hetki. Lisää paprika ja anna taas kuullottua. Lisää vielä varsiselleri ja pavut ja kuullota taas. Kasvisten kuuluu jäädä hieman rapsakoiksi, joten niitä paistetaan vain muutaman minuutin ajan. Ota kasvispannu pois liedeltä.

Hoida paella loppuun. Aseta jättikatkaravut riisin päälle, heitä joukkoon paistetut chorizot ja päälle pikapaistetut kasvikset, kevätsipuli sekä tomaatin puolikkaat. Mausta roiskaisemalla sinne tänne pari tippaa kalakastiketta sekä rouhimalla päälle mustapippuria. Laita sitten kansi päälle ja anna muhia keskilämmöllä niin, että chorizo ja jättikatkaravun pyrstöt lämpenevät ja riisi ruskistuu pannun pohjaan sen verran, ettei se pala, mutta jää kullanrusehtavaksi, rapeaksi pinnaksi riisille.


Annostele lautasille kaapimalla rapeaa kerrosta myöten riisi pannusta. Ripottele päälle vielä chiliä ja mausta halutessasi tulisella sriracha-kastikkeella ja HERKUTTELE.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...