sunnuntai 22. toukokuuta 2011

ANKANRINTAA PORTVIINI-KIRSIKKAKASTIKKEELLA (Gordon Ramsayn ohjeella) SEKÄ PERUNA-JUUSTOPATEE


Maistoin ankkaa ensimmäistä kertaa elämässäni alkuvuodesta Tallinnan reissulla. Annos ei ollut kummoinen, mutta siitä sai jonkunlaisen käsityksen ankan ja kirsikoiden toimivuudesta keskenään. Gordon Ramsay omassa keittiössään -kirjasta löysin herkullisen oloisen reseptin, jossa lisukkeena oli haudutettua paksoita. Halusin kuitenkin tehdä oman versioni Tallinnassa saamastani annoksesta, jossa lisukkeena oli perunapateeta. Resepti on ankan ja kastikkeen osalta suoraan kirjasta, vaikka itse teinkin vain yhden suuren ankan rinnan kahdelle. Juustopateeseen laitoin tällä kertaa ruohosipulin sijasta tuoretta timjamia silputtuna.

Peruna-juustopatee
4-6 hengelle

800g kiinteitä perunoita
1 valkosipulinkynsi
3 munaa
4dl ruokakermaa
suolaa
valkopippuria jauheena
1dl hienonnettua ruohosipulia
n.2½dl raastettua gruyérejuustoa
voita

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele pitkänomainen n.2l vuoka ja peitä sen pohja kostutetulla leivinpaperilla. Kuori perunat ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita valkosipulisilppu munien kanssa kermaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele vuoan pohjalle limittäin kerros perunaviipaleita. Lisää päälle kerroksittain kermaseosta, ruohosipulia, juustoraastetta ja perunaviipaleita siten, että ylin kerros on perunaa. Kaada päälle loppu kermaseos. Painele pateeta tiiviimmin vuokaan. Nostele päälle muutamia pieniä voinokareita. Laita vuoka vesihauteeseen (uunipannu, jossa on kiehuvaa vettä noin puolet pateevuoan korkeudesta). Kypsennä uunin keskiosassa vesihauteessa noin 1½h. Peitä foliolla jos pinta alkaa tummua. Anna pateen vetäytyä 15min ja kumoa sen jälkeen leikkuulaudalle. Leikkaa tarjoiltaessa sopiviksi annospaloiksi.

Ankanrintaa portviini-kirsikkakastikkeessa
4 hengelle

4 nahallista ankanrintaa (à 200-225g)
1 banaanisalottisipuli (tai 3 tavallista salottisipulia) hienonnettuna
2dl portviiniä
250g kirsikoita kivettöminä
2rkl kirsikkahilloa
3dl kanalientä

Mausta ankanrinnat suolalla ja mustapippurilla ja laita ne nahallinen puoli alaspäin kuivaan paistinpannuun (et tarvitse ylimääräistä öljyä, sillä ankannahka on hyvin rasvaista). Ruskista ankanrintoja miedolla lämmöllä 8-10min eli kunnes suurin osa rasvasta on valunut pannuun. Nosta hieman lämpöä ja paista toiselta puolelta vielä 3-4min eli kunnes liha on kimmoisaa ja mediumraakaa (näillä ohjeilla paistaen sain kyllä jättiläismäisen suuresta ankan rinnasta lähes kypsää, joten lyhyempikin aika riittää). Nosta lämmitetylle vadille ja anna vetäytyä.

Kaada suurin osa rasvasta pois pannulta. Lisää hienonnettu salottisipuli pannuun ja kuullota keskilämmöllä samalla sekoitellen 4-5min eli kunnes sipuli on pehmeää. Nosta lämpöä ja kaada portviini pannuun. Keitä kokoon kunnes neste on melkein kokonaan haihtunut ja pannu on melko kuiva. Lisää kirsikat, kirsikkahillo ja kanaliemi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on alle puolet ja kastike on siirappista.

Tarjoile ankka siivutettuna lämmitetyllä lautasella kirsikkakastikkeen sekä perunapateen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...