tiistai 25. maaliskuuta 2014

RANSKALAINEN MAALAISLEIPÄ

Olen jo monta kertaa tunnustanut, etten ole hääppöinen leipuri ja etenkin syömiskelpoisen leivän loihtiminen on minulle täysi mysteeri. Yritystä kuitenkin löytyy. Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä 2/14 löysin ranskalaisen maalaisleivän ohjeen, jota päätin kokeilla.

Ohjetta tutkailtuani olin täysin varma, että tästä leivästä tulisi jatkoa "Ei menny niinku Strömsössä" -osastolle. Jos leipäni eivät kohoa muutenkaan, miten ne muka kohoaisivat ilman hiivaa? Leivän valmistamisessa oli lisäksi todella monta kohotusvaihetta - siis ihan liian monta mahdollisuutta jäädä kohoamatta. Kun leipä lopulta uunissa paistui ihan leivän näköiseksi, vannotin vielä perhettäni olemaan hiirenhiljaa. Jos joku hiiskahtaisi sanankin siitä, että leipä näyttää onnistuvan, se lässähtäisi taatusti välittömästi. Suureksi hämmästyksekseni leivästä tuli syötävää. Hieman mautonta, kyllä ja kovin vehnäistä, toki. Mutta syötävää!



leipäjuuri
1½ dl vettä
2½dl vehnäjauhoja

taikina
6dl vettä
7½dl hiivaleipäjauhoja
7½dl vehnäjauhoja
1rkl suolaa

Tee leipäjuuri. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Mittaa jauhot ja vesi kulhoon. Sekoita hyvin ja jätä huoneenlämpöön peitettynä 24 tunniksi.


Tee taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Yhdistä leipäjuuri, vesi ja jauhot ja vaivaa taikinaa käsin 12 minuuttia. Lisää suola taikinaan ja vaivaa 2-3 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 1 tunti.


Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kohota peitettynä 1½ tuntia. Jaa taikina 2 osaan ja leivo leiviksi. Jauhota pinta siivilöimällä jauhoja leivän päälle. Kohota peitettynä vielä 1 tunti.


Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Viillä leivän pintaan haluamasi kuvio terävällä veitsellä tai partakoneenterällä. Laita leivät uuniin ja laske lämpö 200 asteeseen. Paista 35 minuuttia. Pirskota välillä vettä uunin pohjalle, niin saat leipiin rapean kuoren. Itse viskasin uunin pohjalle jääpalan pari kertaa paiston aikana - tämän vinkin bongasin Master Chef Australiasta.


Valmiin leivän tarjosin pestovoin kanssa - sekoitin n.50 grammaan hieman pehmennytä voita pari teelusikallista vihreää pestoa, käärin pötköksi kelmuun ja annoin kovettua jääkaapissa.

ITALIALAISHENKINEN KASVISKEITTO (PEKONILLA)

Australian Master Chef ihan ehdottomasti lemppariruokaohjelmani. Nyt sitä esitettiin peräti kaksi kautta peräkkäin ja meidän perheessä onkin tuijoteltu tiiviisti Ruutua ja imetty ideoita kotikeittiöön. Mutta mitä ihmettä sitä tekee kaikella tällä ylimääräisellä vapaa-ajalla, kun George, Gary ja Matt eivät enää tule olohuoneeseemme iltaisin?!

Pari viikkoa sitten taioin jääkaapin perukoille jääneistä tähteistä keiton Master Chef Australian Italia-viikon inspiroimana. Nakkasin kasviskeiton joukkoon myös pekoninjämät, mutta keitto toimii hyvin ilmankin.



½pkt pekonia
loraus öljyä
2 sipulia ronskeina paloina
2 valkosipulia hienonnettuna
500g tomaattimurskaa
suolaa, pippuria
2 hyppysellistä sokeria
1tl timjamia
1tl meiramia
1tl basilikaa
2tl oreganoa
2tl savupaprikaa
1l kasvislientä (fondista)
 + 1rkl riistafondia
1dl ohraa (esikypsytettyjä kokonaisia suurimoita)
4 pientä perunaa muutamaan osaan paloiteltuna
1½dl porkkanaa kuutioina
muutama mustakaalin lehti lehtiruoti poistettuna ja hieman silputtuna
1½dl pakasteherneitä
2 tomaattia n.peukalonpään kokoisina paloina
1rkl tuoretta salviaa silppuna
2rkl tuoretta timjamia

Paloittele pekoni ja paista nopeasti kattilassa. Ota pekonit pois kattilasta ja lisää loraus öljyä ja nokare voita. Kuullota tässä seoksessa sipulia ja valkosipulia, kunnes ne alkavat pehmetä, mutta älä ruskista. Lisää tomaattimurska, suola, pippuri, sokeri, kuivat yrti ja paprikajauhe. Hauduttele hetki ja lisää sitten kasvisliemi ja riistafondi. Kiehauta ja lisää ohra. Anna porista n.20minuuttia ja lisää sitten perunat ja porkkanat. Keittele viitisen minuuttia ja lisää mustakaali. Anna taas porista 5-10 minuuttia, kunnes ohra, perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä. Lisää pekonit, herneet ja tomaatit sekä tuoreet yrtit ja kuumenna. Nauti tuoreen, itseleivotun leivän kanssa.

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

KINUSKI-SUOLAPÄHKINÄJÄÄTELÖ

Sain toiveen kinuskijäätelöreseptin kehittelemisestä. Ilman sen kummempaa taustatutkimusta (olisi ehkä kannattanut vähän edes pohtia asiaa tarkemmin) pyöräytin ensimmäisen kokeiluerän. Kinuskijäätelöksi tämä maistui turhan vähän kinuskille, mutta muuten tykkäsin kyllä mausta ja koostumuksesta. Aion kuitenkin tehdä vähän lisää taustatutkimusta ja selvittää miten jäätelöstä saa herkullisen kinuskista ilman, että kinuski jähmettyy könteiksi jäätelön sekaan.


4 kananmunan keltuaista
3/4dl sokeria
3dl kuohukermaa
2dl maitoa

kourallinen suolapähkinöitä hieman rouhittuna
2dl kuohukermaa
2dl ruokokidesokeria
2 rouhaisua suolaa myllystä

Vaahdota keltuaiset ja sokeri tasaiseksi, paksuksi massaksi. Vaahdota kuohukerma. Sekoita maito muna-sokerimassaan ja nostele sekaan varovasti kermavaahto. Kaada seos jäätelökoneen kulhoon. 
Käynnistä kone ja valmista vaadittu aika (30-60 min). Valmista kinuski. Mittaa kattilaan kuohukerma ja sokeri. Keittele kasaan, kunnes kinuski on vielä juuri ja juuri valuvaa. Sekoita joukkoon pähkinärouhe ja suola. 


Lisää kinuski-pähkinäseos jäätelömassaan kun jäätelö alkaa olla valmista. Jäähtyessään kinuski kovettuu välittömästi, joten lisää kinuskiseos nopeasti ja nokareissa pitkin jäätelömassaa. Anna jäätelökoneen pyörittää massaa hieman sekaisin - kinuski saa jäädä jäätelön sekaan viiruiksi. Kaavi valmis jäätelö pakastamisen kestävään rasiaan ja säilytä pakkasessa. 





tiistai 18. maaliskuuta 2014

AMERICAN PULLED PORK BURGER

Hyväksi todettu hampurilaissämpyläohje, mahtavaksi muokattu pulled pork -ohje ja uusi kastikeohjetuttavuus tapasivat sunnuntai-illallisen merkeissä. Kaikki ihan omin pikku kätösin tehtynä! American dressingille löysin ohjeen Kokit ja Potit -blogista. Suolakurkutkin olivat itsesäilöttyjä, inkiväärillä ja chilillä maustettuja - mutta tavalliset kaupan suolakurkkuviipaleet kelpaavat vallan mainiosti! Hamppareiden kylkeen teimme ranskalaisia perunoita, mutta upporasvassa keittäminen vaatii vielä hieman harjoittelua, ennenkuin laitan reseptiä kehiin.





HUOM! Muuntelin possuohjetta taas astetta herkullisemmaksi. Possun lavan sijasta käytin tällä kertaa possun niskaa ja Nomu-rubin uupuessa hieroin possun pintaan suolan ja pippurin lisäksi Kauhukeittiöstä nappaamaani ihanaa mausteseosta. Marinadiin käytin vain noin puolet siirapin määrästä ja lisäsin puolen sitruunan mehun. Uunin säädin 140 asteeseen ja paistoajan päätteeksi jätin possun vielä noin puoleksi tunniksi uuniin muhimaan ilman asteita.

Lisukkeet per hampurilainen:
1-2 lehteä salaattia
3 suolakurkkusiivua
muutama punasipulirengas
pieni kourallinen cheddaria raasteena
1-2 siivua pekonia puolitettuna ja rapeaksi paistettuna
töräys ketsuppia
½tl dijon-sinappia
1-2rkl American dressingiä

American dressing:
1 kananmunan keltuainen
2tl Dijon-sinappia
1dl rypsiöljyä 
½dl ekstraneitsytoliiviöljyä
1rkl omenaviinietikkaa
1rkl tomaattipyrettä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2rkl kapriksia
1tl sokeria 
suolaa
ripaus cayennepippuria


Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi. Valuta öljyä hiljalleen samalla koko ajan sekoittaen (sauvasekoitin, sähkövatkain tai monitoimikone passaavat tähän hommaan hyvin). Kuori ja hienonna aivan pieneksi sipuli ja valkosipulinkynsi. Silppua myös kaprikset. Sekoita kaikki ainekset. Maista ja säädä makuja. Jos mahdollista, anna makujen tasoittua jääkaapissa. 



Valmista pulled pork, hampparisämpylät ja kastike ajoissa! Kun saat sämpylät höyryävän kuumina uunista, puolita ne ja täytä riivityllä possun lihalla ja muilla ihanilla lisukkeilla - levitä cheddar-raaste sämpylän ja possun väliin niin että juusto sulaa. Nauti itsesi ähkyksi!



tiistai 25. helmikuuta 2014

UUNILOHTA VIHREILLÄ PAVUILLA, SIITAKESIENILLÄ JA PURJOLLA SEKÄ KERMASSA HAUDUTETTUA PINAATTIA JA MUSTAKAALIA

Kappas, melkein kuukausi on vierähtänyt edellisestä reseptistä. Lomamatkasta johtuen myös edellisestä kokkailukerrasta on kulunut pari viikkoa, ja ruuanlaittoa ehti tulla jo ikävä. Tämä oli kostautua, sillä itsehillintäni oli nollassa, kun vihdoin pääsin ruokaostoksille. Ooooh - siitakesieniä! Pitkiä vihreitä papuja! Nam! Tekee mieli lohta! Mitäs tämä tällainen mustakaali on?! Tuoretta pinaattia, purjoa, tomaatteja - haluan näitä kaikkia! Kun sitten innosta puhkuen pääsin keittiöön, iski epäilys. Lähtiköhän nyt mopo käsistä? Tuleeko ruuasta pelkkä sekametelisoppa? Liikaa aineksia, liikaa makuja? Pelkoni oli turha, ruoka oli oikein hyvää. Erityisesti ihastuin kermassa haudutettuun pinaattiin ja mustakaaliin.



n.800g norjalaista lohifileetä (pyrstöpää)
15 cm pätkä purjoa
250g pitkiä vihreitä (haricot) papuja
100g siitakesieniä
2 valkosipulin kynttä
1rkl luomuvoita
loraus ekstraneitsytoliiviöljyä
½ sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria

2-3 tomaattia
suolaa, mustapippuria
oreganoa

100g mustakaalia
70g pinaattia
1rkl luomuvoita
2dl luomu ruokakermaa
2tl dijonsinappia
suolaa, mustapippuria

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pyyhi lohifilee siistiksi ja poista mahdolliset ruodot nyppimällä. Aseta nahkapuoli alaspäin sopivan kokoiseen uunivuokaan, niin että fileen ympärille jää vielä hieman tilaa. Mausta kala suolalla ja mustapippurilla.

Halkaise purjo ja huuhtele huolellisesti. Leikkaa purjo n. ½cm siivuiksi. Kiehauta kattilallinen suolalla maustettua vettä ja keitä pavut juuri ja juuri kypsiksi, niin etteivät ne ole lötköjä, vaan napsahtavat vielä hieman hampaissa. Valuta pavut. Hienonna valkosipulin kynnet. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja kuullota purjoa muutama minuutti, kunnes se on pehmeää. Älä ruskista. Lisää hienonnettu valkosipuli ja puolitetut siitakesienet. Pyörittele hetki, mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla ja lisää lopuksi valutetut pavut. Mausta lopuksi sitruunamehulla, käytä siitä ensin puolet, maista ja mausta lisää makusi mukaan. Kaada papuseos lohen päälle ja ympärille vuokaan. Puolita tomaatit ja asettele vuokaan fileen ympärille. Mausta tomaatinpuolikkaat kevyesti suolalla ja pippurilla sekä ripauksella oreganoa. Laita vuoka uuniin, paista 10-15min, kunnes lohi on sopivan kypsää eli sisältä vielä hieman punertavaa.


Poista mustakaalista ja tarvittaessa pinaatista suurimmat lehtiruodit. Leikkaa mustakaalin lehtiä hieman pienemmiksi (puoliksi molempiin suuntiin). Huuhtele pinaatin ja mustakaalin lehdet huolellisesti, jotta niihin ei jää hiekkaa. Ryöppää nopeasti (muutama sekunti) suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä ja valuta.


Kuumenna pannu ja sulata siinä voi. Lisää pinaatti ja mustakaali, mausta suolalla ja mustapippurilla ja lisää kerma sekä sinappi. Anna muhia muutama minuutti, kunnes mustakaali on hieman pehmennyt ja kerma kiehunut hieman kokoon.


Annostele lautasille lohta, papulisuketta, tomaatinpuolikas sekä pinaatti-mustakaaliseosta ja herkuttele.

tiistai 28. tammikuuta 2014

PIZZAPERJANTAI

Vietimme pitkästä aikaa pizzaperjantaita ja tällä kertaa pyöräytin välimerellisiä pizzoja. Italian ja esoanjan herkuilla täytetyistä pizzoista tuli maukkaita, mutta kreikkalainen pizza vei kielen mennessään ja nousi suosikkipizzojeni kärkisijoille. Harmi, että pizzasta tuli napattua vain pari surkeaa kännykuvaa. Kuvassa pizza näyttää siltä kuin siinä olisi liikaa täytteitä, mutta täytteitä on itseasiassa juuri sopivasti ja ne sopivat toisiinsa loistavasti - riehaannuin vain nälkäisenä lappamaan kaiken jogurttikastikkeen pizzan päälle...


Pizzapohjan ohje löytyy TÄÄLTÄ.

oliiviöljyä

2 karitsan sisäfilettä
suolaa, mustapippuria
muutama ohut siivu munakoisoa
½ punasipuli
tomaattikastiketta
pari pientä kourallista mozzarellaraastetta

1dl Lindahlsin partaäijäjogurttia
½ nippua minttua
pari tl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
ripaus suolaa

muutama kivetön kalamataoliivi
n. 100g luomufetaa
muutamia basilikanlehtiä

Valmista jogurttikastike. Raasta tai hienonna hyvin hienoksi valkosipulin kynsi. Hienonna minttu. Sekoita minttu ja valkosipuli jogurttiin ja mausta makusi mukaan suolalla ja sitruunamehulla. 

Leikkaa munakoisosta ohuita (alle ½cm) siivuja, itketä ne ja pyyhi talouspaperilla. Sipaise siivujen pintaan hieman oliiviöljyä ja paista niihin parilapannulla kauniit raidat. Hiero karitsanfileisiin kevyesti suolaa ja mustapippuria ja paista niihin hyvin nopeasti kuumalla parilapannulla ruskea pinta, mutta jätä sisältä selvästi raa'aksi. Anna levätä leikkuulaudalla. Siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi.

Levitä kohonneen pizzapohjan päälle tomaattikastiketta ja mozzarellaraastetta. Siivuta karitsanfileet vinottain n.½cm siivuiksi. Levitä pizzan päälle munakoisosiivut, fileesiivut, oliivit ja punasipulirenkaat. Murustele päälle fetaa ja paista 225-asteisessa uunissa pizzakivellä n. 7min, kunnes pizzapohja on kypsä ja feta on sulanut ihanasti. Ota pizza uunista, lusikoi pizzan päälle nokareittain jogurttikastiketta ja viimeistele basilikan lehdillä. 

HERKUTTELE!

lauantai 18. tammikuuta 2014

MARIANNEJÄÄTELÖ

Jäätelökokeilut jatkuvat. Nyt tyhjensin jädemassaan pari avattua Marianne-rouhepussia kaapin perältä.


(1 satsi jäätelön perusmassaa ilman sokeria eli...)
4 kananmunan keltuaista
3dl kuohukermaa
2dl maitoa

1rkl tummaa kaakaojauhetta
2rkl kaakaojuomajauhetta
2dl Marianne-rouhetta

Vatkaa keltuaiset. Vaahdota kuohukerma ja mausta kaakaojauheilla. Sekoita maito keltuaisiin ja nostele sekaan varovasti kermavaahto. Mausta haluamallasi tavalla ja kaada seos jäätelökoneen kulhoon. Käynnistä kone ja valmista vaadittu aika (30-60 min). Kaavi valmis jäätelö pakastamisen kestävään rasiaan ja säilytä pakkasessa. Jäätelö säilyy noin viikon.

HUOM! Tämä jäätelöresepti on tehty Wilfa ICM-C15 -jäätelökoneelle sopien. Lue perusjäätelöohjeen vinkit ja noudata oman koneesi ohjeistusta!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...