tiistai 7. elokuuta 2018

ELMERIN METSÄSTÄJÄNLEIPÄ

Ihaninta kesässä on se, kun ainekset ruokaan voi hakea omasta maasta ja luonnosta. Mökkimetsästä ei löytynyt vielä sieniä, mutta kantarellinhimo kasvoi niin suureksi, että ostimme niitä pari litraa. Olen maustanut kantarellikastikkeen aina melko samaan tapaan, mutta päätin nyt kokeilla maustamiseen myös currya, jonka kerrotaan korostavan kantarellien makua. Ideana ei ole siis peittää sienen omaa hentoa makua vahvoilla ja runsailla mausteilla, vaan tuoda sen oma maku vahvemmin esiin. Usein kantarellikastikkeen valmistamisessa käytetään nuukasti mausteita ja paljon kermaa. Omasta mielestäni runsas kermaisuus peittää sienen maun varmemmin kuin vähän rohkeampi mausteiden ja yrttien käyttö.

Valitsimme ruokajuomaksi vahvan, rukiisen Lehe Cool Head Three Pleasures -oluen. Pelkäsin vahvan maun peittävän alleen kantarellin suloisen hennot maut, mutta olut olikin nappivalinta! Se korosti tumman ruisleivän makua ja sienten metsäisiä vivahteita. Simppeliksi tarkoitetusta "pikaruuasta" tuli vahingossa varsinainen juhlaillallinen.



neljälle:

2 tummaa reissumiestä (eli neljä leipäsiivua)
salaatinlehtiä
(kurkkua)

800 g naudan jauhelihaa (vähintään 17% rasvaa)
suolaa, mustapippuria
öljyä

2l putsattuja kantarelleja
2 rkl voita
kourallinen kesäsipulin varsia siivutettuna
2 tl kantarellifondia
2,5 dl kaurakermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/6 tl currya
muutama salvian lehti
(n. 2tl vehnäjauhoja)

Heitä kantarellit kuumaan kattilaan ja haihduta niistää nesteet pois, niin että sienten määrä näyttää pienenevän kolmasosaan. 


Lisää sitten pannulle voi ja kesäsipuli, kuullota kevyesti. Lisää fondi, kaurakerma, suola, valkopippuri, curry ja salvia. Keittele hieman kasaan, tai jos haluat kastikkeesta vielä sakeampaa, suurusta pienellä määrällä kylmään vesitilkkaan sekoitettua vehnäjauhoa. 


Muotoile jauhelihasta neljä suurta pihviä. Älä vaivaa jauhelihaa, vaan kevyesti painele se pihveiksi. Levitä pintaan hieman öljyä ja paista kuumassa grillissä sisältä punertavaksi. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Paahda grillissä myös ruisleivän puolikkaat. Aseta leipä lautaselle, laita päälle pari salaatinlehteä, sitten mehevä pihvi ja täyteläinen kantarellikastike. Nauti ruisoluen kanssa.


tiistai 31. heinäkuuta 2018

PAPU-PASTAKEITTO

Kasvisruuat ovat minulle vaikeita. Tuntuu, etten saa kasvisruuista joko tarpeeksi maukkaita tai niiden koostumus jää jotenkin jauhoiseksi tai plätkyksi. Onneksi teini-ikäinen lapsemme on innostunut vegaanisesta ja muutenkin kasvispainotteisesta ruuasta, ja tämä on innostanut minuakin haastamaan itseni keksimään maukkaita kasvisruokia arkeen.

Käyttämäni pasta oli munapastaa - korvaamalla sen munattomalla pastalla saat ruuasta täysin vegaanisen.


öljyä
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
1tl currya
1 tl savupaprikaa
1 tl juustokuminaa
1 punainen chili
tuoreita yrttejä (basilika, oregano, timjami, salvia)
suolaa, mustapippuria
2 rkl Aasia-fondia (Touch of Taste)
1 tlk Mutti-tomaattimurskaa
vettä
pari kourallista pientä pastaa
1-2tl sokeria
1 tlk (320/280g) ruskeita papuja suolaliemessä

tuoretta chiliä siivutettuna
kevätsipulia siivutettuna
yrttejä ja/tai yrtin kukkia

Kuullota pilkotut sipulit ja 5 hienonnettua valkosipulinkynttä öljyssä, lisää pieneksi kuutioitu porkkana ja varsiselleri sekä curry, savupaprika, juustokumina, tuore chili siivutettuna, tuoreita yrttejä silppuna ja maun mukaan suolaa sekä pippuria. Sekoittele. Lisää Aasia-fondi ja sekoittele taas. Lisää sitten purkki tomaattimurskaa ja sopivasti (puolisen litraa) kiehuvaa vettä ja pari kourallista minipastaa. Keitä, kunnes pasta on melkein kypsää. Pyöristä maku sokerilla. Lisää vielä tölkillinen ruskeita papuja kevyesti valutettuna. Kiehauta ja tarjoile chilin, kevätsipulinvarsien ja oreganonkukkien kanssa.

torstai 26. heinäkuuta 2018

JUHANNUSLOHI

Vietin juhannuksen töissä sekä ylhäisessä yksinäisyydessäni kotona perheen ollessa kesämökillä. Päätin hemmotella itseäni loihtimalla jotain pientä ja sievää illallista. Vanhoista tutuista resepteistä yhdistelin mieleiseni maut: lohi, anjovis ja sitruuna. 



mieleisesi kokoinen, nahallinen pala lohta
öljyä, voita
yrttejä, syötäviä kukkia, herneenversoja
sitruunan kuorta ohuina suikaleina

sitruunahyytelö:
1 dl sitruunan mehua
3 liivatetta
1/4 tl suolaa

glaseeraus:
1/2 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
1/4 tl suolaa

anjovistuorejuusto:
½ prk anjoviksia
100g maustamatonta luomutuorejuustoa
tiraus sitruunamehua

Aloita valmistamalla sitruunahyytelö. Liota liivatteita kylmässä vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä. Sekoita suola sitruunamehuun ja kuumenna mehu. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Vuoraa pieni rasia leivinpaperilla ja kaada mehuseos rasiaan. Anna hyytyä jääkaapissa. Kun seos on hyytynyt, ota hyytelö leivinpaperin avulla pois rasiasta ja leikkaa mieleisiksesi paloiksi.


Valmista anjovistuorejuusto. Lisää tuorejuuston sekaan hieman valutetut anjovikset ja sitruunamehua, ja sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi. Laita seos pursotuspussiin.

Sekoita glaseerauksen aineet keskenään. Paista lohipala vain nahkapuolelta pannulla voin ja öljyn sekoituksessa. Valele kuumaa rasvaa pannulta lohen päälle, niin että se kypsyy myös pinnalta. Itse pidän lohesta sisältä reilusti punertavana, niin että vain koostumus on muuttunut kypsemmän tuntuiseksi. Voit toki paistaa lohipalasi kypsemmäksikin. 


Sivele lopuksi pintaan glaseeraus ja töhötä pintaan kaasupolttimella hieman rusketusta. 


Aseta lohipala lautaselle, nosta ympärille muutama sitruunahyytelöpala, pursota hieman anjovistuorejuustoa, koristele yrtein, kukkasin, versoin sekä sitruunan kuorella ja nauti hyvän, kuivan valkoviinin kanssa.


sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

ITALIALAINEN HAMPURILAINEN ELMERIN TAPAAN

Jo aiemmin hyväksi testattu resepti pääsi uuteen syyniin. Vaihdoin tällä kertaa persiljapeston tavalliseksi basilikapestoksi, hampurilaisen väliin tulevan salaatin pinaatiksi ja korvasin tomaatti-sipulisalsasta puuttuvan sitruunankuoren limellä. 



italialainen hampurilainen (3kpl)

600g naudan jauhelihaa (rasvaa mielellään yli 17%)
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
babypinaattia
2 palloa puhvelinmaitomozzarellaa
tomaatti-sipulisalsaa
pestoa
3 parmesaanisämpylää

Muotoile lihasta 4 pihviä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna niiden olla huoneenlämmössä kypsennykseen asti. 


Valuta mozzarellat hyvin ja revi kumpikin pallo kuuteen osaan. Kypsennä pihvejä kuumassa grillissä noin kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Pihvit saavat jäädä sisältä punertaviksi. Lämmitä revitty mozzarella grillissä pihvien päällä. Halkaise parmesaanisämpylät. Laita ne lämpeämään hetkeksi grilliin leikkuupinta alaspäin.  


Sivele sämpylän pohja pestolla. Täytä sämpylät pinaatilla, mozzarellakuorrutteisella pihvillä, tomaatti-sipulisalsalla ja valuta n. 1rkl persiljapestoa täytteiden päälle.



tomaatti-sipulisalsa
2 isoa tomaattia
1 punainen kesäsipuli varsineen
1 limen kuori ja mehu, muutama rkl sitruunan mehua
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria

Kalttaa tomaatit, eli kuori ne kastettuasi ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Kuutioi tomaatit.
Hienonna sipuli. Yhdistä tomaattikuutiot ja sipuli. Mausta sitruunan ja limen mehulla, limen raastetulla kuorella, suolalla ja sokerilla.



pesto
1 ruukku basilikaa
1 dl pinjansiemeniä
1-2 valkosipulinkynttä
100 g parmesaanijuustoraastetta
1-1,5 dl ekstra neitsytoliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Pane basilikanlehdet, pinjansiemenet, kuoritut valkosipulinkynnet ja parmesaanijuustoraaste tehosekoittimeen ja hienonna. Lisää öljyä kunnes saat mieleisesi paksuisen ja tasaisen kastikkeen. Mausta pesto suolalla ja mustapippurilla.



parmesaanisämpylät (6 kpl)
3dl täysmaitoa
25g hiivaa
2rkl sokeria
½ dl oliiviöljyä
1½ dl raastettua parmesaania
1tl suolaa
n. 7dl vehnäjauhoja (durum)
maitoa voiteluun
½ dl parmesaania raasteena pinnalle

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maitoon hiiva, sokeri, öljy, juustoraaste ja suola. Lisää jauhoja taikinaan vähän kerrallaan käsin vaivaten, kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Jatka vaivaamista vielä noin 5 minuuttia. Kohota liinan alla lämpöisessä paikassa noin 45 minuuttia. Jaa taikina 6 osaan ja leivo palleroisiksi. Kohota pellillä 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Paista uunissa 12 minuuttia. Voitele paistoajan kuluttua maidolla ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta. Paista vielä 2 minuuttia.


sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

EKSOOTTINEN, KESÄINEN JA TERVEELLINEN JAUHELIHA-KVINOASALAATTI

Käyn kerran viikossa kaupassa ja suunnittelen ruuat vain viikonlopuksi. Meillä arjen ruokapolitiikka siis pyörii täysin viikonlopun jämillä ja kuivakaapin antimilla, mielikuvituksen antaessa rajat oman elämän kokkisodalle. Sen lisäksi, että talouden hävikki on näiden jämäruokien ansiosta hyvin lähellä nollaa, näistä aineksista syntyy välillä varsinaisia hittejä. 

Kuten tämä "jääkaapin aarteet" -sarjan salaatti.


2 dl kvinoaa + 4 dl vettä + 1 tl suolaa
½ kurkkua pieninä kuutioina
1 kevätsipuli silputtuna
nippu korianteria
1 limen raastettu kuori sekä mehu 
2 valkosipulin kynttä 
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä ohuiksi "tulitikuiksi" siivutettuna
1 porkkana suikaloituna
muutama peukalon pituinen raparperinvarsi kuutioituna
2 rkl seesamiöljyä
500g rasvaista naudan jauhelihaa 
1 rkl aasiafondia
1 rkl hoisin -kastiketta


Huuhtele kvinoa siivilässä ja keittele sitä suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia. Älä sekoita.

Ruskista jauheliha pannulla seesamiöljyssä. Mausta aasiafondilla ja hoisinilla. Sekoita kvinoan joukkoon.

Hienonna, pilko ja kuutioi loput salaatin ainekset, mausta ne valkosipulilla, limen kuorella ja limen mehulla.


Sekoita kaikki keskenään ja nauti!




perjantai 29. kesäkuuta 2018

PURJORISOTTO


1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 varsisellerin varsi silputtuna
1 lasillinen kuivaa valkoviiniä
200g arborio-riisiä
8dl vettä + 3rkl kanafondia
oliiviöljyä
suolaa myllystä
35g voita
pari kourallista vuohen goudaa raastettuna
pari kourallista pecorinoa raastettuna

voita
1 purjo

Valmistele ainekset: raasta juustot, silppua sipulit (ei purjoa) ja varsiselleri, mittaa riisi, viini ja voi valmiiksi. Leikkaa parin sentin pituisia paloja purjon vaaleasta päästä ja huuhtele niistä hiekka pois. Paista purjopalat runsaan voin ja oliiviöljyn kanssa pannulla sopivan pehmeiksi ja päistä kauniin ruskeiksi. Silppua purjon vihreä osa.

Kuumenna vesi ja fondi kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa öljy, lisää joukkoon silputut sipulit (ei purjoa) ja varsiselleri. Kuullota pehmeäksi öljyssä muutaman minuutin ajan, älä ruskista.

Mittaa kattilaan riisi ja lisää lämpöä.

Pidä riisi liikkeessä, kuullota sitä kiiltäväksi/reunoilta kuultavaksi noin minuutin ajan, mutta älä missään nimessä anna saada väriä!

Lisää viini ja jatka sekoittamista.

Kun viini on imeytynyt ja alkoholi samalla haihtunut, vähennä lämpöä, ja lisää kauhallinen lientä ja rouhaisu suolaa myllystä. Anna liemen imeytyä hiljalleen riisiin ennenkuin lisäät seuraavan kauhallisen. Lisää suolaa ripaus joka kerta, kun lisäät kauhallisen lientä.

Maista riisiä - ethän ylikypsennä riisiä muussiksi? Kun riisi on vielä napakkaa, mutta pureskeltavaa, lisää joukkoon hienonnettu vihreä purjo ja anna sen pehmentyä hetki risoton seassa. Valmiin risoton tulee olla niin löysää, että se leviää lautaselle. Juusto tekee risotosta hieman paksumpaa, eli jos risoton koostumus on sopiva ennen juuston lisäämmistä, lisää vielä hieman lientä.

Ota kattila pois liedeltä, lisää voi ja juustoraasteet. Sekoita hyvin. Lämmitä purjopalat ja lisää ne risoton päälle haluamiesi koristeiden kanssa.

tiistai 19. kesäkuuta 2018

RAPARPERUNAT

"Oumaigaad miten hyviä perunoita!
Täys kymppi!"
*****
- anonyymi ruokakriitikko, 14v -

 


Raparperin räjähdysmäinen ylituotanto inspiroi kokeilemaan tämän päräyttävänhapokkaan vihanneksen tunkemista aivan uusiin ruokiin.
Niinpä päätin kehitellä siitä jonkin kesäisen perunalisukkeen juhannukseksi.
Tämä lämmin yrttinen ja valkosipulinen herkku jää kyllä kesäsuosikkien listalle - makuelämys oli mahtava ja teinikin innostui kaapimaan "raparperuna"kulhon tyhjäksi.
Vaan eipä tähänkään paljoa raparperia saanut upotettua, joten mietintämyssy takaisin päähän ja kehittelemään lisää raparperiruokia.

Ohjeesta riittää sopivasti kolmelle.


10-15 varhaisperunaa
½ raparperin varsi
6-8 salvian lehteä
muutama timjamin oksa
4 pienehköä valkosipulinkynttä
n.½ dl ekstraneitsyt oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria myllystä
n. ½ tl sokeria


Keitä perunat suolatussa vedessä kypsiksi.
Kuori raparperi ja siivuta se niin ohuiksi siivuiksi kuin suinkin saat.

Laita salvian lehdet, timjamin oksat (poista varren kovimmat osat ja käytä lehdet ja pehmeät varret) ja valkosipulinkynnet mortteliin. Mausta muutamalla rouhauksella suolaa ja mustapippuria sekä sokerilla. Lisää hieman ekstraneitsyt oliiviöljyä ja hiero seoksesta tasainen tahna. Lisää vielä öljyä, kunnes seos on kastikemainen. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai sokeria. Kastike maistuu tällaisenaan melko "ärjylle".


Valuta kypsät perunat ja pilko ne ronskeiksi paloiksi, perunan koosta riippuen 2-4 osaan. Sekoita kuumien perunoiden sekaan raparperisiivut ja valkosipuliyrttiöljy. Sekoita huolellisesti, niin että kaikki perunat peittyvät kastikkeella. Anna maustua hetken, mutta älä anna jäähtyä turhan kauaa.

Perunat sekä tuoksuvat että maistuvat taivaalliselta!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...