Emännöin viikko sitten illanviettoa Espanja-teemalla. Halusin tarjota tapaksia ja sangriaa, vaikka niitä olenkin aika niukasti harjoitellut. Suureksi riemastuksekseni löysin Citymarketista espanjalaista ilmakuivattua kinkkua (jamon serrano), chorizoa ja manchego-juustoa, joten ainakaan ainesten autenttisuudesta illanvieton onnistuminen ei kiikastanut.
Sangrian maun muistan hämärästi jostain kultaiselta 90-luvulta, ensimmäisiltä ulkomaanmatkoiltani Teneriffalta. Olen tämän petollisen janojuoman valmistamista joskus yrittänyt kotonakin, mutta tulos oli katastrofaalinen ja otin paineita hyvän sangriareseptin löytämisestä. Reseptin googlettelun ongelma on se, että jokainen resepti on erilainen.
Sangria on juoma, joka sekoitetaan baarin alkoholitarjonnan jämistä. Turistikohteissa näin saadaan hyödynnettyä huonoimmatkin viinit ja muut lirut. Lähtökohtaisesti siis voisi olettaa, että valitsemalla kunnollisen viinin voi säästää paljon vaivaa maun siedettäväksi säätämisessä. Reseptistä riippuen punaviiniin sekoitetaan jotain vahvempaa alkoholia (konjakki, viski, martini...), limonadia, mehua, sokeria ja/tai soodaa. Sangria tarjoillaan kannusta, jossa on hedelmäsiivuja ja runsaasti jäitä. Yksinkertaisimmillaan onnistuin sangriassa näin:
SANGRIA(1½l)
½ pll punaviiniä
n.½ l sitruunalimonadia (esim.Sprite)
n.½ dl konjakkia
appelsiinisiivuja
kourallinen tummia, kivettömmiä viinirypäleitä
(+ makusi mukaan esim. omena/päärynäsiivuja)
paljon jäitä
Laita hedelmäsiivut kannuun ja kaada alkoholijuomat päälle. Lisää limonadi ja jäät juuri ennen tarjoilua.
VUOHENJUUSTOLLA TÄYTETYT PAPRIKAT
1 prk (350g valutettua) säilöttyä, kuoretonta, paahdettua paprikaa (Royal Tsatsoulis)
200g pehmeää vuohenjuustoa
1 pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna
kourallinen yrttejä silputtuna (sileälehtistä persiljaa, basilikaa)
suolaa, pippuria
Sekoita hienonnetut yrtit ja valkosipuli vuohenjuuston sekaan. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Valuta paprikat ja leikkaa niistä saman kokoisia suorakaiteen muotoisia paloja. Aseta nokare täytettä jokaiselle suorakaiteelle ja kääri paprikapala rullalle niin, että täytettä on tasaisesti koko matkalla rullassa. Kääri rullat elintarvikekelmuun tiiviisti ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään muutama tunti. Rullat pysyvät tämän jälkeen kasassa itsestäänkin, mutta voit tökätä cocktailtikun niihin varmuuden vuoksi.
TUOREJUUSTOLLA TÄYTETYT KESÄKURPITSARULLAT
2 suurta kesäkurpitsaa
1 iso valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
kourallinen ruohosipulia
200g maustamatonta tuorejuustoa
muutama öljyyn säilötty aurinkokuivattu tomaatti
Leikkaa pestyistä, kuorimattomista kesäkurpitsoista esim. juustohöylällä ohuita, pitkiä siivuja. Silppua valkosipuli. Kuumenna pannussa öljyä ja lisää öljyn sekaan osa valkosipulista. Paista kesäkurpitsasiivuja hetki molemmin puolin, niin että ne pehmenevät. Siirrä sivuun valumaan esim. talouspaperin päälle ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Paista siivut useammassa erässä vaihtaen aina välissä öljyä ja lisäten hieman valkosipulia. Anna siivujen jäähtyä.
Hienonna aurinkokuivatut tomaatit hyvin hienoksi tai sekoita monitoimikoneessa tuorejuustosta ja tomaateista tasainen massa. Lisää suolaa, pippuria ja hienonnettu ruohosipuli. Laita jäähtyneen kesäkurpitsasiivun päähän nokare tuorejuustoseosta ja rullaa kääröksi. Vetäytyessään rullat pysyvät kiinni itsestään, mutta voit kiinnittää ne myös cocktailtikulla.
UUNITORTILLA
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 kevätsipulia silputtuna
1 vihreä paprika siemenet poistettuna ja pieniksi kuutioiksi leikattuna
1 punainen paprika siemenet poistettuna ja pieniksi kuutioiksi leikattuna
n. 170g keitettyä perunaa pieniksi kuutioiksi leikattuna
6 luomukananmunaa
1dl smetanaa
200g raastettua cheddaria (tai parmesaania)
pieni kourallinen hienonnettua ruohosipulia
suolaa ja pippuria
Keitä ensin perunat, anna niiden jäähtyä ja kuutioi ne. Esilämmitä uuni 190 asteeseen. Vuoraa 18x25cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla. Lorauta paistinpannuun oliiviöljyä ja kuullottele siinä hienonnettua valkosipulia ja kevätsipulia sekä paprikakuutioita noin 10min, kunnes ne alkavat pehmetä. Älä ruskista. Anna jäähtyä ja lisää perunoiden sekaan.
Vatkaa munat, smetana, juusto ja ruohosipuli isossa kulhossa. Sekoita jäähtyneet kasvikset munaseokseen ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kaada seos uunivuokaan ja levitä tasaiseksi. Paista uunissa n.30-40minuuttia, kunnes seos on kullanruskea ja kauttaaltaan hyytynyt. Ota tortilla pois uunista ja anna jäähtyä täysin. Leikkaa tortilla suupalan kokoisiksi kuutioiksi.
CHORIZOEMPANADILLAT
125g kuorittua chorizo-makkaraa
250g valmista voitaikinaa
1 kananmuna vatkattuna
(paprikajauhetta)
Leikkaa chorizo pieniksi kuutioiksi. Kauli voitaikina ohueksi ja leikkaa siitä esim. juomalasin reunan avulla ympyröitä. Kauli lopputaikina kevyesti uudelleen ja tee siitä taas ympyröitä. Laita jokaiselle taikinaympyrälle pieni nokare chorizokuutioita. Kostuta taikinaympyrän reunat kevyesti vedellä ja sulje ympyrät puolikuun mallisiksi. Koristele ja kiinnitä reunat vielä haarukan piikeillä. Voit säilyttää empanadilloja jääkaapissa paistamiseen saakka leivinpaperin päällä.
Sivele ennen paistamista empanadillat munalla ja paista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Voit ripotella päälle vielä paprikajauhetta. Tarjoa kuumina tai lämpiminä.
MINILIHAPULLAT
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
kourallinen sileälehtistä persiljaa
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, ripaus chilijauhetta
400g jauhelihaa
3rkl korppujauhoja
1 kananmuna
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä paistinpannulla öljyssä kunnes ne ovat pehmeitä. Jäähdytä. Pane jauheliha kulhoon ja sekoita joukkoon jäähtyneet sipulit, korppujauho, hienonnettu persilja, mausteet ja muna. Sekoita tasiaseksi massaksi ja muotoile hyvin pieniksi lihapulliksi. Paista kuumalla pannulla kypsiksi.
PUNAINEN MOJOKASTIKE
pari viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 punainen paprika
2-3 valkosipulin kynttä
2 punaista chiliä
2tl paprikajauhetta
1/4tl juustokuminaa
1dl oliiviöljyä
2-4rkl punaviinietikkaa
Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Laita kokonainen paprika uuninkestävään astiaan ja paahda uunissa kunnes sen kuori on musta. Anna hieman jäähtyä, halkaise, poista siemenet ja vedä kuori irti. Heitä siistitty paprika monitoimikoneeseen ja lisää sinne aavistuksen verran vedessä pehmennetty leipä, hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi, lisää oliiviöljy ja punaviinietikkaa. Sekoita, maista ja mausta tarpeen mukaan.
Näiden lisäksi tarjosin paistettuja pekoniin käärittyjä taateleita (useampienkin bileiden hitti, josta en ikinä muista napata kuvaa), ilmakuivattuun kinkkuun (jamon serrano) käärittyä hunajamelonia, manchego-juustoa ja kaupan valmista gazpachoa shotteina. Parempaa gazpachoa saa toki itse tekemällä, mutta metsästysleskiviikkoni aikana resurssini eivät riittäneet enempään. *Marttyyr*
torstai 4. lokakuuta 2012
perjantai 28. syyskuuta 2012
OMENA-KANELIMUFFINSSIT
Omena ja kaneli ovat parhaat kaverukset ja minun suosikkilistani kärjessä makupareista puhuttaessa. Pelkkä ajatuskin pehmeän, lämpimän leivonnaisen mausteisen kanelisesta tuoksusta yhdistettynä pehmenneen omenan raikkaaseen makeuteen saavat veden kielelle. Pakkohan tätä oli kokeilla myös muffinssina.
12kpl isoja muffinsseja
2 munaa
1½dl sokeria
2½dl jauhoja
1½tl leivinjauhetta
50g leivontamargariinia
100g mascarponea
½ vaniljatangon siemenet
½tl kardemummaa
1tl kanelia
½dl omenahilloa
5 pientä kotimaista omenaa
kuorrute:
300g mascarponea
2rkl omenahilloa
½ vaniljatangon siemenet
1tl kanelia
½dl tomusokeria
Vaahdota munat ja sokeri.
Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon ja lisää margariini. Irrota puolikkaasta vaniljatangosta siemenet veitsen terällä ja lisää ne taikinaan. Lisää mascarpone ja omenahillo sekä kuorimattomat, kuutioidut omenat varovasti sekoittaen.
Lusikoi taikina amerikan muffinssivuokiin (jotka on mielellään lisäksi laitettu silikoniseen muffinssivuokaan).
Paista 200-asteisessa uunissa n. 20min, tai kunnes muffinssia cocktailtikulla tökätessä tikkuun ei jää taikinaa.
Anna muffinssien jäähtyä ja sekoita sillä aikaa kuorrutteen ainekset.
Kuorruta haluamallasi tavalla.
12kpl isoja muffinsseja
2 munaa
1½dl sokeria
2½dl jauhoja
1½tl leivinjauhetta
50g leivontamargariinia
100g mascarponea
½ vaniljatangon siemenet
½tl kardemummaa
1tl kanelia
½dl omenahilloa
5 pientä kotimaista omenaa
kuorrute:
300g mascarponea
2rkl omenahilloa
½ vaniljatangon siemenet
1tl kanelia
½dl tomusokeria
Vaahdota munat ja sokeri.
Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon ja lisää margariini. Irrota puolikkaasta vaniljatangosta siemenet veitsen terällä ja lisää ne taikinaan. Lisää mascarpone ja omenahillo sekä kuorimattomat, kuutioidut omenat varovasti sekoittaen.
Lusikoi taikina amerikan muffinssivuokiin (jotka on mielellään lisäksi laitettu silikoniseen muffinssivuokaan).
Paista 200-asteisessa uunissa n. 20min, tai kunnes muffinssia cocktailtikulla tökätessä tikkuun ei jää taikinaa.
Anna muffinssien jäähtyä ja sekoita sillä aikaa kuorrutteen ainekset.
Kuorruta haluamallasi tavalla.
perjantai 21. syyskuuta 2012
BBQ PULLED PORK BURGER
Yksi uusimmista ja suurimmista intohimoistani on käsiinhajoavan mureaksi haudutettu liha. Olen kuolannut jo jonkin aikaa ruokaohjelmissakin vilahdellutta pulled porkia. Kyseessä on siis possun lapa, jota paistellaan uunissa kunnes se on suussasulavaa. Hyvästi sitkeä ja mauton liha! Tähän tapaan valmistetussa lihassa on pari ylivoimaisen hyvää puolta: sitä on äärimmäisen vaikea sössiä ja se on todella halpaa verrattuna ns. laatulihaan (eli esim. sisäfileeseen, jonka kilohinta saa lompakon kaivautumaan piiloon laukun pohjalle ja joka on kohtalaisen helppo pilata paistamalla kuivaksi ja sitkaaksi).
Lähtökohtanani oli, että kokeilen pulled porkia Ninnin reseptillä, ainakin osapuilleen. Resepti toimi, mutta kastikkeesta tuli omaan makuuni liian makeaa. Seuraavan kerran uskallan jo kokeilla erilaisia yhdistelmiä kastikkeen suhteen.
Hampurilaisesta tuli aivan älyttömän hyvä. Kuva ei tee burgerille oikeutta. Etenkin kun sämpylän virkaa toimittaa kaupan valmis hampparisämpylä. Jos osaat leipoa sämpylöitä, ole kiltti, älä koske kaupan hampparisämpylöihin.
n. 1kg possun lapaa
2dl siirappia
2dl fariinisokeria (itse laittaisin ehkä vain ½dl)
2dl sweet chili kastiketta
1dl riisiviinietikkaa
1dl soijakastiketta
1rkl inkivääriä raastettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
suolaa ja pippuria
4 isoa hampurilaissämpylää
½ annosta Jamien mahtavaa talvivihannescoleslawia
Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa keskenään.
Hiero suolaa ja pippuria possun pintaan ja aseta se uunikestävään pataan tai vuokaan. Kaada possun päälle puolet kastikkeesta ja levitä sitä joka puolelle lihaa. Anna muhia uunissa 150 asteessa 4h, kunnes liha on niin mureaa, että se irtoaa luusta ja hajoaa haarukalla tökkiessä.
Anna possun jäähtyä tovi ja revi sitten riekaleiksi kahta haarukkaa apuna käyttäen. Sekoita vuokaan jäänyt paistoliemi lopun kastikkeen sekaan ja keitä hieman sakeammaksi.
Paahda hampparisämpylät esim. nopeasti uunissa ja kokoa hampurilaiset: Lihaa, kastiketta ja coleslawia. Meillä sattui olemaan Ninninkin suosittelemaa Paulaner Hefe-Weissbieriä, joten mies nautiskeli oman burgerinsa sen kanssa. Itse en välitä vehnäoluista, joten herkuttelin tumman oluen kera.
HUOM! Parantelin myöhemmin pulled pork reseptiä oman makuni mukaiseksi, tuloksena herkullinen Puolialaston pulled pork. Jos coleslaw ei innosta, tsekkaa myös American pulled pork burger.
AIVAN MAHTAVA TALVIVIHANNESCOLESLAW (Jamie Oliverin ohjeella)
Suhtaudun kohtalaisella varauksella coleslawiin. Kaalia ja porkkanaa raasteena - ihan kiva lisuke jenkkiburgerille, mutta aika mielikuvitukseton eikä kummemmin makunystyröitä hivelöivä. Lisäksi olen kausiluontoisesti kovin allerginen raa'alle porkkanalle ja kaalille, joten ajatuskin coleslawista kirvoittaa kielen haavoille.
Jamien kotona -kirjaa selaillessani silmäni osuivat talvivihannescoleslawiin ja päätin kokeilla sitä pulled pork burgereiden kanssa. Jos epäilet jogurttikastiketta coleslawissa kuten minä aluksi epäilin, älä murehdi - jogurtti sopii vihannesten raikkauteen erinomaisesti, tekee salaatista mielenkiintoisen ja erittäin herkullisen. Salaattia syntyi suuri kulhollinen, mutta se hupeni uhkaavasti nälkäisten maistelijoiden suihin pulled porkin muhiessa uunissa. Voit kokeilla yhdistellä salaattiisi mieleisiäsi vihanneksia, Jamiekin ehdottaa reseptissään useita eri vaihtoehtoja. Listaan tähän reseptiin nyt ne, joita itse käytin.
Suuri osa salaatin jujusta on hienossa raasteessa. Itse siivutin vihannekset ensin leikkele-leikkurilla paperinohuiksi siivuiksi ja leikkasin sitten veitsellä erittäin ohueksi raasteeksi. Mahtavaa. Lainaisinpa jopa Jamien lempparilausahdusta, "BEAUTIFUL"!
2 porkkanaa
1 fenkoli
4 retiisiä
1 nauris
200g punakaalia
200g valkokaalia
½ punasipulia
1 salottisipuli
1 sitruuna
neitsytoliiviöljyä
kourallinen tuoreita pehmeävartisia yrttejä (kirveli, lehtipersilja)
2½dl (turkkilaista) jogurttia
2rkl sinappia (dijon)
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
Suikaloi porkkanat, fenkoli, retiisit ja nauris monitoimikoneella, mandoliinilla tai parhaaksi näkemälläsi tavalla, esim. minun tapaani leikkeleleikkurilla + veitsellä. Pane kasvissuikaleet kulhoon. Suikaloi kaali ja sipulit mahdollisimman hienoksi ja pane nekin kulhoon.
Sekoita pienemmässä kulhossa puolet sitruunamehusta, tilkka neitsytoliiviöljyä, silputut yrtit, jogurtti ja sinappi. Sekoita kastike huolellisesti kasvisraasteen sekaan. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla ja halutessasi lisää myös sitruunamehua (omasta mielestäni sitruunaa ei tarvinnut laittaa yhtään enempää).
Toimii taatusti upeasti grillatun lihan kanssa, tai vaikkapa pulled pork burgereissa...
Jamien kotona -kirjaa selaillessani silmäni osuivat talvivihannescoleslawiin ja päätin kokeilla sitä pulled pork burgereiden kanssa. Jos epäilet jogurttikastiketta coleslawissa kuten minä aluksi epäilin, älä murehdi - jogurtti sopii vihannesten raikkauteen erinomaisesti, tekee salaatista mielenkiintoisen ja erittäin herkullisen. Salaattia syntyi suuri kulhollinen, mutta se hupeni uhkaavasti nälkäisten maistelijoiden suihin pulled porkin muhiessa uunissa. Voit kokeilla yhdistellä salaattiisi mieleisiäsi vihanneksia, Jamiekin ehdottaa reseptissään useita eri vaihtoehtoja. Listaan tähän reseptiin nyt ne, joita itse käytin.
Suuri osa salaatin jujusta on hienossa raasteessa. Itse siivutin vihannekset ensin leikkele-leikkurilla paperinohuiksi siivuiksi ja leikkasin sitten veitsellä erittäin ohueksi raasteeksi. Mahtavaa. Lainaisinpa jopa Jamien lempparilausahdusta, "BEAUTIFUL"!
2 porkkanaa
1 fenkoli
4 retiisiä
1 nauris
200g punakaalia
200g valkokaalia
½ punasipulia
1 salottisipuli
1 sitruuna
neitsytoliiviöljyä
kourallinen tuoreita pehmeävartisia yrttejä (kirveli, lehtipersilja)
2½dl (turkkilaista) jogurttia
2rkl sinappia (dijon)
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
Suikaloi porkkanat, fenkoli, retiisit ja nauris monitoimikoneella, mandoliinilla tai parhaaksi näkemälläsi tavalla, esim. minun tapaani leikkeleleikkurilla + veitsellä. Pane kasvissuikaleet kulhoon. Suikaloi kaali ja sipulit mahdollisimman hienoksi ja pane nekin kulhoon.
Sekoita pienemmässä kulhossa puolet sitruunamehusta, tilkka neitsytoliiviöljyä, silputut yrtit, jogurtti ja sinappi. Sekoita kastike huolellisesti kasvisraasteen sekaan. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla ja halutessasi lisää myös sitruunamehua (omasta mielestäni sitruunaa ei tarvinnut laittaa yhtään enempää).
Toimii taatusti upeasti grillatun lihan kanssa, tai vaikkapa pulled pork burgereissa...
Tunnisteet:
Alastoman kokin ohjeet puolialastoman käsissä,
lisukkeet,
salaatti,
vege
keskiviikko 19. syyskuuta 2012
PERUNA-HERKKUTATTI-SALVIAPAISTOS
Voi sitä riemua, kun ainekset kokonaiseen ruokalajiin löytyvät omalta kasvimaalta ja metsästä! Tänä syksynä keittiössämme on loihdittu ruokaa oman maan perunoista, salviasta ja sienistä. Herkkutattireseptejä googletellessani löysin oivallisen lisukkeen Sillä Sipuli -blogista. Ainesten määrän suhteen en noudattanut ohjetta kirjaimellisesti, vaan käytin summamutikassa muutaman herkkutatin ja perunan.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan resepti menee siis näin:
tarpeittesi mukaan kiinteitä perunoita (koosta riippuen kahdesta neljään per ruokailija)
sopivasti herkkutatteja (koosta riippuen 1-2 per ruokailija)
kourallinen tuoretta salviaa
suolaa, mustapippuria
voita, oliiviöljyä
Puhdista ja perkaa tatit. Viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Pese perunat, mutta älä kuori niitä - kuori paistuu pannulla ihanan rapeaksi. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä, anna jäähtyä. Viipaloi perunat.
Paista herkkutattisiivut voi-öljyseoksessa ja siirrä sivuun odottelemaan. Lisää voita ja öljyä ja paista perunasiivut tarvittaessa useammassa erässä, jotta siivut eivät hajoa käänneltäessä ja paistuvat kauniisti kauttaaltaan. Lisää joukkoon salvianlehdet ja herkkutatit. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paistos maistuu varmasti sellaisenaankin, mutta erinomaista se oli sisäfilepihvin ja punaviini-mustaherukkakastikkeen kanssa. Kastikkeen keittelin tällä kertaa kokoon runsaammasta määrästä punaviiniä, lisäsin mauksi salviaa ja laitoin hieman vähemmän mustaherukkahilloa.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan resepti menee siis näin:
tarpeittesi mukaan kiinteitä perunoita (koosta riippuen kahdesta neljään per ruokailija)
sopivasti herkkutatteja (koosta riippuen 1-2 per ruokailija)
kourallinen tuoretta salviaa
suolaa, mustapippuria
voita, oliiviöljyä
Puhdista ja perkaa tatit. Viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Pese perunat, mutta älä kuori niitä - kuori paistuu pannulla ihanan rapeaksi. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä, anna jäähtyä. Viipaloi perunat.
Paista herkkutattisiivut voi-öljyseoksessa ja siirrä sivuun odottelemaan. Lisää voita ja öljyä ja paista perunasiivut tarvittaessa useammassa erässä, jotta siivut eivät hajoa käänneltäessä ja paistuvat kauniisti kauttaaltaan. Lisää joukkoon salvianlehdet ja herkkutatit. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paistos maistuu varmasti sellaisenaankin, mutta erinomaista se oli sisäfilepihvin ja punaviini-mustaherukkakastikkeen kanssa. Kastikkeen keittelin tällä kertaa kokoon runsaammasta määrästä punaviiniä, lisäsin mauksi salviaa ja laitoin hieman vähemmän mustaherukkahilloa.
tiistai 18. syyskuuta 2012
PIZZA CON CARCIOFI, PORCINI, PROSCIUTTO E PARMIGIANO
... eli pizzaa artisokan sydämillä, herkkutateilla, prosciutolla ja parmesaanilla.
Vietimme taas pizzaperjantaita ja yritimme tuhota italiantuliaisiamme, parmankinkkua ja parmesaania. Kasvihuoneessa kasvaa edelleen salviaviidakko, ja metsästä löytyi ihania herkkutatteja. Pizzapohjataikina on sopivan kokoinen neljälle pizzalle. Jos haluat vain kaksi pizzaa, tee silti koko taikina. Voit säilyttää lopun taikinan jääkaapissa ja tehdä siitä myöhemmin vaikkapa focacciaa, tai kaulia pizzapohjiksi, esipaistaa muutaman minuutin ajan ja pakastaa pizzapohjat valmiiksi seuraavaa pizzaperjantaita varten.
4 pizzaa
puoli pakettia hiivaa
1tl hunajaa
1tl suolaa
2dl kädenlämpöistä vettä
n.5dl jauhoja (pari desiä durum vehnäjauhoja ja loput erikoisvehnäjauhoja)
n.2dl ketsuppia ja maun mukaan (n.½dl) tomaattipyrettä
4dl juustoraastetta (esim. mozzarella- ja kermajuustoraastetta)
4 pientä herkkutattia
voita
1tlk säilöttyjä artisokan sydämiä
1pkt ilmakuivattua kinkkua (prosciutto di Parma)
n.1dl parmesaania ohuina lastuina
n.16kpl salvian lehtiä
Laita pizzakivi uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hunaja ja suola ja pikkuhiljaa jauhoja kunnes saat erittäin pehmeän, mutta käsissä pyöriteltävän ja tasaisen taikinan. Jauhota kätesi, pöytä sekä taikinamöykyn pinta. Alusta taikina pyörittelemällä, painelemalla ja veivaamalla taikinaa jauhotetulla alustalla muutaman minuutin ajan, jotta saat siihen sopivan sitkon ja rakenteen.
Pyöräytä taikinasta pallo, laita se kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaa taikina neljään osaan ja kauli taikina pizzakiven kokoisille leivinpaperipaloille ja kohota vielä hetki.
Valmistele täytteet: siisti ja leikkaa kauniiksi siivuiksi herkkutatit. Sulata voi pannulla ja paista sienisiivuja molemmin puolin muutaman sekunnin ajan. Nosta sivuun odottelemaan. Vuole parmesaanista ohuita lastuja ja raasta haluamasi kermaisemmat juustot pohjaa varten. Sekoita tomaattipyre ketsupin sekaan. Puolita artisokan sydämet ja leikkaa prosciuttosiivut kahtia.
Levitä tomaattikastike pizzapohjille, ripottele päälle juustoraasteet. Asettele prosciuttosiivut, artisokan sydämet ja herkkutatit pizzalle ja paista pizzakiven päällä uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes juusto on sulanut ja pizzapohja on paistunut hieman rapeaksi ja kullankeltaiseksi. Ota pizza uunista, ripottele päälle vielä salvian lehdet ja parmesaanilastut, rouhi hieman mustapippuria myllystä ja lirauta vielä ekstraneitsytoliiviöljyä päälle. Nauti heti!
Vietimme taas pizzaperjantaita ja yritimme tuhota italiantuliaisiamme, parmankinkkua ja parmesaania. Kasvihuoneessa kasvaa edelleen salviaviidakko, ja metsästä löytyi ihania herkkutatteja. Pizzapohjataikina on sopivan kokoinen neljälle pizzalle. Jos haluat vain kaksi pizzaa, tee silti koko taikina. Voit säilyttää lopun taikinan jääkaapissa ja tehdä siitä myöhemmin vaikkapa focacciaa, tai kaulia pizzapohjiksi, esipaistaa muutaman minuutin ajan ja pakastaa pizzapohjat valmiiksi seuraavaa pizzaperjantaita varten.
4 pizzaa
puoli pakettia hiivaa
1tl hunajaa
1tl suolaa
2dl kädenlämpöistä vettä
n.5dl jauhoja (pari desiä durum vehnäjauhoja ja loput erikoisvehnäjauhoja)
n.2dl ketsuppia ja maun mukaan (n.½dl) tomaattipyrettä
4dl juustoraastetta (esim. mozzarella- ja kermajuustoraastetta)
4 pientä herkkutattia
voita
1tlk säilöttyjä artisokan sydämiä
1pkt ilmakuivattua kinkkua (prosciutto di Parma)
n.1dl parmesaania ohuina lastuina
n.16kpl salvian lehtiä
Laita pizzakivi uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hunaja ja suola ja pikkuhiljaa jauhoja kunnes saat erittäin pehmeän, mutta käsissä pyöriteltävän ja tasaisen taikinan. Jauhota kätesi, pöytä sekä taikinamöykyn pinta. Alusta taikina pyörittelemällä, painelemalla ja veivaamalla taikinaa jauhotetulla alustalla muutaman minuutin ajan, jotta saat siihen sopivan sitkon ja rakenteen.
Pyöräytä taikinasta pallo, laita se kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaa taikina neljään osaan ja kauli taikina pizzakiven kokoisille leivinpaperipaloille ja kohota vielä hetki.
Valmistele täytteet: siisti ja leikkaa kauniiksi siivuiksi herkkutatit. Sulata voi pannulla ja paista sienisiivuja molemmin puolin muutaman sekunnin ajan. Nosta sivuun odottelemaan. Vuole parmesaanista ohuita lastuja ja raasta haluamasi kermaisemmat juustot pohjaa varten. Sekoita tomaattipyre ketsupin sekaan. Puolita artisokan sydämet ja leikkaa prosciuttosiivut kahtia.
Levitä tomaattikastike pizzapohjille, ripottele päälle juustoraasteet. Asettele prosciuttosiivut, artisokan sydämet ja herkkutatit pizzalle ja paista pizzakiven päällä uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes juusto on sulanut ja pizzapohja on paistunut hieman rapeaksi ja kullankeltaiseksi. Ota pizza uunista, ripottele päälle vielä salvian lehdet ja parmesaanilastut, rouhi hieman mustapippuria myllystä ja lirauta vielä ekstraneitsytoliiviöljyä päälle. Nauti heti!
torstai 13. syyskuuta 2012
TONNIKALAPASTAVUOKA
Kun jääkaapista ei löydy enää "mitään"... löytyy silti munia, jogurttia, juustojen jämiä, tonnikalaa ja purkillinen Dolmio-pastakastiketta! Tuloksena helppoa ja hyvää arkiruokaa. En yleensä välitä purkkitonnikalasta lämpimissä ruuissa, mutta tämä kokeilu onnistui. Upposi myös tonnikalaa karttavalle lapselle ja liharuokia suosivalle miehelle.
½pss (200-250g)pastaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä kynttä
1prk (500g)Dolmio Bolognese classico kastiketta (tai muuta vastaavaa)
1prk tonnikalaa öljyssä
suolaa, valkopippuria
(soijakastiketta maun mukaan)
2tl fenkolinsiemeniä
1/4tl jauhettua korianteria
2dl Lindahlsin turkkilaista jogurttia
suolaa, mustapippuria
2 munaa
1½-2dl maitoa
kourallinen parmesaania ja saman verran cheddaria raasteena
Keitä pasta lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Silppua sipuli ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja kuullota sipuleita, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää Dolmio-kastike. Keittele hetki, lisää tonnikala ja mausteet (itse lisäsin soijakastiketta mauksi, koska yritän tuhota vanhaa soijakastikkeen jämää pullon pohjalta...). Sekoita jogurtin joukkoon pari rouhausta suolaa ja mustapippuria myllystä, lisää munat ja juustoraasteet. Sekoita tasaiseksi ja lisää maitoa niin paljon, että saat tahnasta sopivan kastikemaista valutettavaksi vuokaan, mutta sopivan jämäkkää niin että seos pysyy kerroksena tonnikalakastikkeen päällä vuoassa.
Kaada pasta uunivuokaan ja lusikoi puolet jogurttikastikkeesta sen päälle. Kaada päälle tonnikalakastike tasaiseksi kerrokseksi ja levitä päällimmäiseksi loput jogurttikastikkeesta. Paista uunissa 180 asteessa n.30-45 min, kunnes jogurttikastike on hyytynyt ja paistos näyttää herkulliselta.
½pss (200-250g)pastaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä kynttä
1prk (500g)Dolmio Bolognese classico kastiketta (tai muuta vastaavaa)
1prk tonnikalaa öljyssä
suolaa, valkopippuria
(soijakastiketta maun mukaan)
2tl fenkolinsiemeniä
1/4tl jauhettua korianteria
2dl Lindahlsin turkkilaista jogurttia
suolaa, mustapippuria
2 munaa
1½-2dl maitoa
kourallinen parmesaania ja saman verran cheddaria raasteena
Keitä pasta lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Silppua sipuli ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja kuullota sipuleita, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää Dolmio-kastike. Keittele hetki, lisää tonnikala ja mausteet (itse lisäsin soijakastiketta mauksi, koska yritän tuhota vanhaa soijakastikkeen jämää pullon pohjalta...). Sekoita jogurtin joukkoon pari rouhausta suolaa ja mustapippuria myllystä, lisää munat ja juustoraasteet. Sekoita tasaiseksi ja lisää maitoa niin paljon, että saat tahnasta sopivan kastikemaista valutettavaksi vuokaan, mutta sopivan jämäkkää niin että seos pysyy kerroksena tonnikalakastikkeen päällä vuoassa.
Kaada pasta uunivuokaan ja lusikoi puolet jogurttikastikkeesta sen päälle. Kaada päälle tonnikalakastike tasaiseksi kerrokseksi ja levitä päällimmäiseksi loput jogurttikastikkeesta. Paista uunissa 180 asteessa n.30-45 min, kunnes jogurttikastike on hyytynyt ja paistos näyttää herkulliselta.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)