perjantai 17. elokuuta 2018

HAPPAMAN TULINEN NUUDELIKEITTO KALAPULLILLA

Tämän tyyppisiä nuudelikeittoja on Thaimaassa pilvin pimein, etenkin food courteilla ja pikkuisissa muovituoliravintoloissa. Näin jossain lehdessä reseptin thaimaalaiselle kalapullakeitolle ja ajattelin  soveltaa reseptiä omaan makuuni. Kun päätin viimein kokeilla kalapullien tekemistä, en enää löytänyt reseptiä mistään, vaikka pengoin kaikki mahdolliset ruoka- ja mainoslehdet lehtikorista. Heitin sitten reseptin taas kerran ihan omasta hatusta, ja sattumalta lopputulos oli täysi napakymppi. Maut veivät muistot vahvasti Bangkokin täpötäysille food courteille. Löysin kaupasta Bang Saray thai pale ale -olutta, joka on maustettu sitruunaruoholla ja kaffirlimellä. Vaikka en IPA-oluista välitäkään, tämä maistui oivallisesti keiton kanssa.



kalapullat:
300g haukifilettä
½ sitruunaruohon varsi (vaaleanvihertävä osa) hieman veitsellä hienonnettuna
1 rkl sour curry pastea (keltainen tai punainen currytahnakin käy)
1 kevätsipulin varsi
2 rkl maissijauhoja
1 kananmuna
1 tl kalakastiketta
2 valkosipulin kynttä

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta pullia. 

liemi:
1½ l vettä
2 rkl aasiafondia
2 rkl hummerifondia (voi jättää pois)
1tl kalakastiketta
1 rkl sour curry pastea (tai keltaista/punaista currytahnaa, lisää tällöin kuitenkin vähän aasiafondia, kalakastiketta ja limen mehua)
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä kuorittuna ja ohueksi siivutettuna
½ sitruunaruohon varsi (vaalea osa) noin tuuman pätkinä
2 valkosipulin kynttä ohuina siivuina
5 kaffirlimen lehteä

1 portobello-sieni (tai pari suurta herkkusientä) siivutettuna


lisäksi:
3 levyä/laattaa ramen-nuudeleita (150g)
1 pieni makea sipuli tai suuri salottisipuli ohuina siivuina
1 kevätsipulin varsi kapeina siivuina
2 thaichiliä ohuina siivuina
2 rkl paahdettua sipulirouhetta
tuoretta korianteria
1 lime lohkoina

Kiehauta vesi ja lisää fondit, kalakastike, sekä currytahna. Heitä joukkoon myös inkivääri, sitruunaruoho ja valkosipuli ja anna kiehua vähintään kymmenen minuuttia. Liota sillä aikaa nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan tai kiehauta ne kypsiksi. Valuta ja jaa nuudelit keittolautasten pohjalle. Asettele sipulit nuudelien päälle. Nakkaa keittoon kaffirlimen lehdet, sienet ja tipauta sinne varovasti myös kalapullat. 


Keitä viitisen minuuttia. Annostele lientä ja kalapullia lautasille nuudeleiden päälle ja koristele annokset kevätsipulilla, chilillä, sipulirouheella ja korianterilla. Aseta lautaselle vielä limelohko, jonka jokainen ruokailija voi puristaa liemeen juuri ennen keiton nauttimista. 


Juomasuositus:

Thornbridge Bang Saray thai pale ale 4,5% vol.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...