torstai 24. elokuuta 2017

MINESTRONE ALLA CUOCA SEMINUDA

...Eli minestrone Puolialastoman kokin tapaan.


Viikonloppuna haastoin itseni valmistamaan mahdollisimman autenttista bolognesekastiketta. Prosessista jäi yli puoli paketillista naudan jauhelihaa ja paketillinen pancettaa. Pancetta on kuin pekonien ylijumala. Se on taivaallisen rasvaista, paistuu hetkessä hekumallisen rapeaksi ja maistuu hykerryttävästi hieman savuiselle ja paahtuneen makealle ja suolaiselle yhtä aikaa. 

Viileän nihkeän kesän kääntyessä viileän nihkeäksi syksyksi alkaa kasvihuoneemmekin tuottaa satoa juuri ennen kuin sato alkaa mädäntyä. Poimimme vauhdilla kaiken syömäkelpoisen ja saimme haalittua kasaan ihan mukavasti kasviksia. Omin pikku kätösin kasvattamamme ja poimimamme sato inspiroi luomaan niistä jotain kotoisaa ja mieltälämmittävää.

En tiedä vaikuttiko väsäämäni minestronen makuun enemmän pancetan karnivoriin vetoava taianomainen säväys vai omasta sadosta johtuva alitajuntainen ylpeys, mutta keitto oli todella maukasta.

Parasta tässä keitossa on se, ettei ainesten tarvitse olla juuri alla luetellut. Heitä keittoon makusi mukaan lihaa (tai vaikka papuja) sekä lempparikasviksiasi - mieluiten kuitenkin raikkaan ja maukkaan tuoreina.


oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 suurensuurta valkosipulin kynttä
2 keskikokoista porkkanaa
muutama kämmenen pituinen parsakaalin lehti
kourallinen tuoreita herneitä
1pkt pancettaa (n. 10 siivua)
n. 200g naudan jauhelihaa (17%)
2 isoa kourallista pastaa
kourallinen tuoreita yrttejä (rakuunaa, rosmariinia, oreganoa)
1tlk Mutti tomaattimurskaa
1-1,5l vettä
n. 3rkl vasikkafondia
suolaa, mustapippuria
ripaus sokeria


Levitä kokonaiset pancettasiivut kuivalle, kylmälle pannulle ja kuumenna pannu. Pancetta paistuu hetkessä rapeaksi. Nosta siivut pois pannulta, 
mutta säästä rasva. Paista siinä jauheliha kauniin ruskeaksi.

Kuutioi porkkanat ja sipuli pieniksi kuutioiksi (n.3mm). 
Raasta terävällä raastimella tai hienonna veitsellä valkosipulin kynnet. Silppua parsakaalin lehdet suurehkoiksi soiroiksi ja yrtit hieman pienemmäksi silpuksi. Irrota herneet paloistaan (tai silppua sokeriherneen palot). 


Kaada kattilaan kohtuullinen määrä oliiviöljyä. Kuumenna, ja kuullota hetki valkosipulia, sipulia ja porkkanaa. Lisää sekaan pannulta jauheliha kaikkine rasvoineen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää fondi. Sekoita ja lisää tomaattimurska sekä ripaus sokeria (sokeri poistaa tomaatin kitkeryyttä ja pyöristää maut tasapainoisiksi). Anna hautua tovi - ehkä viitisen minuuttia - ja lisää kuuma vesi. Kiehauta ja maista. Mausta makusi mukaan lisää ja heitä sekaan pasta. Muista, että pasta imee makua liemestä, joten makua saa olla reippaasti. 

Anna pastan kypsyä poreilevan keiton seassa pakkauksen ohjeen mukainen aika. Maista vielä lientä ja lisää mausteita ja/tai vettä tarpeen mukaan. 
Kun maku ja liemen määrä on kohdallaan, viskaa joukkoon vielä yrtit, parsakaalin lehdet sekä herneet. Kiehauta parin minuutin ajan. 


Murusta sekaan pancetta ja tarjoile välittömästi - mielellään italialaisen oluen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...