kokonainen kirjolohi perattuna ja suomustettuna
(voit toki käyttää muutakin, mielellään vähäruotoista, kalaa)
(voit toki käyttää muutakin, mielellään vähäruotoista, kalaa)
5 sitruunaruohon vartta (kovimmat vihreät osat poistettuna)
2dl kalalientä (fondista)
2rkl palmusokeria
8rkl limemehua
6rkl kalakastiketta
6-8 valkosipulin kynttä raastettuna
maun mukaan hienonnettuja thaichilejä (10-20 pikkuruista thaichiliä)
puntti tuoretta korianteria silputtuna
Putsaa kirjolohi ja viillä siihen molemmin puolin muutama melko syvä viilto veitsellä, niin että maut pääsevät imeytymään kalaan. Aseta kala sopivan kokoiseen vuokaan.
Pätki sitruunaruoho muutaman sentin mittaisiksi pätkiksi ja pamauta niitä muutama kerta morttelissa tai vaikkapa leikkuulaudan päällä lihanuijalla, niin että sitruunaruohon armoit pääsevät purskahtamaan valloilleen. Laita sitruunaruohot kalan vatsaonteloon.
Kuumenna kalaliemi ja sulata palmusokeri siihen. Viilennä hetken aikaa ja kaada kalan päälle vuokaan huolehtien, että lientä pääsee myös viiltoihin. Hiero pari raastettua valkosipulin kynttä kalan pintaan ja viiltoihin. Sekoita keskenään limemehu, kalakastike, loppu valkosipuli ja limemehu. Kaada puolet tästä kastikkeesta kalan viiltoihin ja pintaan.
Kypsennä höyryuunissa 100 asteessa 100% höyryllä puolisen tuntia. tarkista, että kala on juuri sopivan kypsää. Jos sinulla ei ole höyryuunia, laita uunin pohjalle pelti, jolle kaadat kiehuvaa vettä.
Kala järkyttyi chilin ja valkosipulin määrästä niin, että silmät pullahtivat ulos. |
Voit lisätä lopun kastikkeen sekä korianterin joko kokonaisen kalan päälle (kuten thaimaassa tehtäisiin) tai nahastaan irroitetun kalan päälle valmiiseen annokseen kuten me tällä kertaa teimme. Kaavi annokseen myös maukasta kalalientä vuoan pohjalta.
Tarjoile thairiisin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti