sunnuntai 18. elokuuta 2013

RISOTTO AI CAVOLFIORI eli kukkakaalirisotto (Jamie Oliverin ohjeella)

Jamie Italiassa -kirjasta nappasin tällaisen risotto-ohjeen kesälomareissulta tuliaisiksi tuodun punaviinin kumppaniksi. Bongasin kaupasta eriväriä kukkakaaleja, ja jälkeenpäin reseptiä tarkemmin tutkiskellessani harmittelin, että olin jättänyt HeVi-osastolle juuri vihreän romanesko-kukkakaalin, jota Jamie ylistää erityisen herkulliseksi. Höh.

Vähän erikoisemman reseptistä teki anjoviksilla ja chilillä maustettu pangrattato, jonka stydi rapsakkuus sopi kuitenkin mainiosti miedon ja pehmeän risoton kanssa. Jamie valmistaa pangrattaton jauhamalla leivän, anjovikset liemineen sekä chilit monitoimikoneessa, mutta itse "sulattelin" anjovikset ensin öljyssä pannulla chilin kanssa ja lisäsin sitten vasta karkeasti murennetut leivät. Risoton perusreseptiä muokkasin hieman, toisin sanoen laitoin aineksia näppituntumalla omien mieltymysteni ja kokemusteni pohjalta. Tässä siis oma versioni.


perusrisotto:
4 salottisipulia silputtuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 varsisellerin varsi silputtuna
2 lasillista kuivaa valkoviiniä
200g arborio-riisiä
1l vettä + 2 rkl kanafondia (ja loraus kasvisfondia)
oliiviöljyä
suolaa myllystä
n.35g voita
pari kourallista vastaraastettua parmesaania

1 kukkakaali (tai yhden kukkakaalin verran erivärisiä kukkakaaleja)
kourallinen hienonnettua persiljaa

pangrattato:
pari kourallista kuivahtaneita leivänpaloja
1 rasia anjoviksia
3-5 kuivattua punaista chiliä

Valmistele risoton ainekset: raasta parmesaani, silppua sipulit ja varsiselleri, mittaa riisi, viini ja voi valmiiksi. Pilko kukkakaali(t) pienehköiksi kukinnoiksi.

Valmista sitten pangrattato. Kuumenna loraus oliiviöljyä paistinpannussa ja sekoittele hieman valutetut anjovikset kunnes ne hajoavat kastikkeeksi pannulle. Lisää morttelissa hienonnetut chilit, sekoita ja lisää murennetut leivät. Pyörittele seosta pannulla, kunnes leivät ovat rapsakoita. Kaada seos talouspaperin päälle lautaselle.


Kuumenna vesi ja fondi(t) kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa öljy, lisää joukkoon silputut sipulit ja varsiselleri. Kuullota pehmeäksi öljyssä muutaman minuutin ajan, älä ruskista.

Mittaa kattilaan riisi ja pyöräytä muutaman kerran, kunnes riisi alkaa kiiltää. Kaada joukkoon viini ja lisää lämpöä. Sekoita hyvin.


Kun viini on imeytynyt ja alkoholi samalla haihtunut, vähennä lämpöä, ja lisää kauhallinen lientä ja rouhaisu suolaa myllystä. Anna liemen imeytyä hiljalleen riisiin ennenkuin lisäät seuraavan kauhallisen. Lisää suolaa ripaus joka kerta kun lisäät kauhallisen lientä. Sekoita risottoa hyvin koko kypsymisen ajan. Tällöin riisistä irtoaa tärkkelystä, joka tekee risotosta samettisen kermaisen.

Kun liemestä on jäljellä noin puolet, lisää liemikattilaan kukkakaalit ja anna niiden kypsyä samalla kun hiljalleen lisäät lientä risottoon.


Kun risotto alkaa olla sopivan kypsää eli ei vielä puuromaista, mutta ei enää napsu hampaiden välissä, lisää kukkakaalit risottoon. Voit painella kukintoja vähän rikki riisin sekaan.  Ota kattila pois liedeltä, lisää hienonnettu persilja, voi ja lähes kaikki parmesaaniraaste. Sekoita hyvin.


Annostele lautasille ja ripottele päälle pangrattatoa ja parmesaaniraastetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...