keskiviikko 14. elokuuta 2013

HAPPY FISH PIE (Jamie Oliverin ohjeella)

Jamie Oliverin fantastinen kalapiirakka on yksi perheemme sunnuntai-illallisten vakioruuista. Jonkinlaista lohturuokaa, vaikka tuota sanaa vieroksunkin. Jamie's Great Britain -kirjasta löysin toisenlaisen version tästä brittipiiraasta. Yhtä herkullista tämäkin.



2 suurta purjoa
2 suurta porkkanaa
2 varsisellerin vartta
2 voinokaretta
paketti (savu)pekonia pilkottuna
suolaa ja valkopippuria
2 rosmariininoksan lehdet hienonnettuna
2 (tuoretta) laakerinlehteä
1kg jauhoisia perunoita
oliiviöljyä
muskottipähkinää
3dl ruokakermaa
2tl englantilaista sinappia (sori Jamie, käytän aina dijonia...)
2 kourallista raastettua mietoa cheddaria
1 sitruuna
1kg vaaleaa, nahatonta ja ruodotonta kalaa n.2x4cm paloina

Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kuori perunat, pilko ne n.2cm kuutioiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.

Poista purjoista uloimmat, sitkeät lehdet. Halkaise purjot, pese ne huolellisesti ja silppua. Kuutioi porkkanat ja sellerinvarret. Sulata pannussa voinokare ja paista siinä pekoni ihanan rapeaksi. Lisää sitten kasvikset sekä hienonnettu rosmariini ja laakerinlehdet. Mausta suolalla ja valkopippurilla, vähennä lämpöä ja anna kypsyä kannen alla noin 15min välillä sekoitellen, kunnes porkkanat ovat pehmenneet ja purjo makean kuullottunutta. Lisää sitten kerma ja sinappi. Anna muhia vielä hetki, (ota laakerinlehdet pois) ja käännä levy pois päältä. Lisää puolet cheddarraasteesta, noin puolen sitruunan kuori raastettuna sekä koko sitruunan mehu. Sekoita.


Valuta kypsät perunat ja muussaa ne ison voinokareen ja oliiviöljylorauksen kanssa sopivan möykkyiseksi muusiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottipähkinää. Älä tee muusista liian sileää. Ilmava ja hieman könttinen muusi sopii hyvin rustiikkiin ruokaan eikä liisterimäistä muusia pelasta enää mikään.

Kaada seos uunivuokaan, painele kalapalat seokseen ja levitä päälle loput juustoraasteesta.


Nakkaa haarukalla muusinokareita joka puolelle piiraan pinnalle. Kerroksesta ei tarvitse saada tasaista, muusinokareet näyttävät hyvältä paistuttuaan ja kastike pääsee pulputtelemaan nokareiden välisistä raoista.

 

Paista uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on saanut väriä ja kastike pulputtelee iloisesti.


Jos maltat, anna piiraan jäähtyä hieman, sillä juuri uunista otettu piiras valuu pitkin lautasta. Tiedän tämän kokemuksesta, koska en ikinä malta odottaa vaan poltan suuni valuvassa piiraassa ja vasta santsilautasellinen pysyy paremmin koossa...

P.S: Niin väärältä ja syntiseltä kuin se kuulostaakin, ketsuppi sopii tämän kalaruuan kanssa älyttömän hyvin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...