tiistai 13. elokuuta 2013

KOKKAILUA AURINGON JA OLUEN VOIMALLA

Sain kutsun Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurantiin ihmettelemään ruuan valmistusta aurinkokeittimillä.

Ai siis millä?!

Lapin Kulta, ravintoloitsija Antto Melasniemi ja suunnittelija Martí Guixé ovat luoneet mielenkiintoisen konseptin: liikkuvan pop up -ravintolan, jossa ruokaa valmistetaan - säävarauksella - peilipallon ja lautasantennin rakkauslapsen näköisillä vekottimilla. Ensimmäisen kerran ravintola näki kirjaimellisesti päivänvalon Milanon desing-viikolla huhtikuussa 2011. Nyt Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurant on Helsingin Teurastamolla 7.-20.8. ja minä sain mahdollisuuden päästä ihmettelemään aurinkokokkausta itsensä Antto Melasniemen johdolla.


Konsepti kuulosti niin mielenkiintoiselta, että paikalle oli päästävä! Ensin oli vain keksittävä millä ilveellä uskaltaudun osallistumaan moiseen tapahtumaan. Sosiaaliset häppeningit ja vieraassa ympäristössä seikkailu kun saavat minut kauhusta kankeaksi. Oli siis houkuteltava mukaan avec, joka osaisi suunnistaa paikan päälle ja jaksaisi tarvittaessa kantaa minut takaisin kotiin. Siis mikäli pyörtyisin jännityksestä, lämmin suhteeni kylmään olueen ei nyt liittynyt tähän mitenkään. Saatuani kiristettyä avecin matkaan ja hermoni joten kuten kasaan, päivän suurimmaksi jännitysmomentiksi jäi sää. Päivälle luvattiin milloin enemmän, milloin vähemmän sadetta. Aamu sarasti täällä kotipuolessa tuskaisen kuumana, mutta pilvisenä. Kun saavuimme iltapäivällä Teurastamolle, aurinko paistoi kuitenkin kirkkaalta taivaalta. Täydellistä.


Paikalla olleet bloggaajat seuralaisineen pääsivät itsekin kokeilemaan aurinkokokkauksen ihmeitä - valmistimme alkukeiton fenkolista, kukkakaalista, sipulista ja yrteistä. Suuntasimme aurinkokeittimet kohti energianlähdettä ja jäimme jännittämään milloin vesi kattilassa alkaisi kiehua. Odotellessa siemailimme kylmiä juomia, eikä aluksi valovuodelta vaikuttanut kiehumispisteen saavuttaminenkaan yht'äkkiä tuntunut niin piinalliselta... Pian kattiloistamme alkoi leijailla fenkolin ja pippurin tuoksu ja tyhjä mahalaukku kurnaisi muistutukseksi siitä, että jos aikoi nauttia ruokansa ilman palovammoja, kannattaisi siirtyä kauemmas keittimestä ja nautiskella seuraava olut vasta ruuan kanssa.


Antto sanoi Suomen kesän sopivan aurinkokokkailulle päivän pituuden ansiosta. Pitää varmasti paikkansa, ainakin niinä muutamana päivänä kun aurinko nyt sattuu paistamaan. Liekö syynä loppukesän armeliaampi aurinko vai kärsimättömyyteni, tuntui uskomattomalta, että näillä keittimillä voisi saada aikaiseksi ravintolatasoista ruokaa. Uskottava se vain on. Olin tutkaillut videoklippejä Lapin Kulta Solar Food Kitchenin sivuilta ja pätkä suklaakakun valmistamisesta keittimellä teki minun suuren vaikutuksen, etenkin nyt kun näin että homma ei ollutkaan välttämättä ihan helppo nakki. Nerokas konsepti joka tapauksessa. Kesä, aurinko, olut ja kiireetön hyvä ruoka samassa paketissa.

  
Alkukeittoa seurasi pääruoka kolmesta vaihtoehdosta: itämaista possua, täytettyä kesäkurpitsaa tai pippurinen hevosenfileepihvi. Kuten valtaosa blogivieraista, valitsin viimeksimainitun. Annos oli varsin maukas, tosin oma pihvini oli hieman plussan puolella mediumista verrattuna Avecin täydelliseen miinukseen. Hepan kanssa suositeltiin ruokajuomaksi pehmeän täyteläistä Arctic Malt Dark Lageria, mutta myös kepeämpi luomuolut sopi kesäpäivän ruokajuomaksi mainiosti.Kiinnostuitko? Tsekkaa Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurantin nettisivujen lisäksi ravintolan Facebook-sivut. Mikäli haluat todistaa aurinkokikkailukokkailua omin silmin ja nautiskella kesän viimeisistä auringonsäteistä hyvän ruuan ja juoman parissa, käy ihmeessä testaamassa Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurant Teurastamolla vielä kun ehdit!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...