maanantai 10. syyskuuta 2012

SALTIMBOCCA

Teki mieli otsikoida resepti "jonkin sortin saltimbocca", mutta kaipa tämä käy saltimboccasta ihan ilman heittomerkkejäkin. Tarkoitukseni oli tehdä hääpäivän kunniaksi jotain helppoa, suhteellisen nopeaa ja todella hyvää. Toiveenani oli käyttää ruuassa myös Italiasta kiikutettua parmankinkkua ja sainkin kerrassaan loistavan vinkin: saltimbocca täyttäisi kaikki nämä kriteerit ja lisäksi saisin tuhottua siihen kasvihuoneemme valloittanutta salviaa.


Reseptin googlettelu ei sitten ollutkaan niin helppoa - variaatioita tästä ruuasta on pilvin pimein. Yhteistä resepteille on Marsala-viini, tai paremminkin sen puute. Alkossa myydään vain yhtä Marsalaa, ja se on makeaa. Siispä tyydyin käyttämään valkoviiniä. Lihan tulisi olla vasikkaa, mielellään ulkofilettä, mutta sisäpaistikin kelpaa. Tosin reseptiä näemmä muokkaillaan ahkerasti myös kanalle. Lihatiskistä ei vasikkaa löytynyt, joten päädyin ostamaan naudan sisäpaistia. Lienee makukysymys, jättääkö saltimboccan auki, eli pihviksi jonka päällä on ilmakuivattua kinkkua ja salviaa, vai kääriikö koko komeuden rullalle. Minun teki mieli rullia, mikä koitui ruuan kohtaloksi: ei rullalle kääritty sisäpaisti mureutunut sisältä asti, vaan jäi sitkaaksi. Ihan hyvää se silti oli. Seuraavalla kerralla ostan kuitenkin ulkofilettä. Fileen voi painella kevyesti pihviksi, paistia kannattaa vähän nuijia.


4 ohuehkoa naudan ulkofilepihviä
20 salvian lehteä
12 siivua ilmakuivattua kinkkua
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
voita
½ pulloa kuivaa valkoviiniä

Nuiji huoneenlämpöisiä pihvejä hieman ohuemmiksi. Maiusta suolalla ja mustapippurilla. Asettele 4 salvian lehteä ja kolme kinkkusiivua jokaiselle pihville. Kääri pihvit rulliksi ja kiinnitä cocktailtikulla. Kuumenna pannussa pari nokaretta voita ja loraus öljyä. Paista pihvirulliin kaunis, ruskea pinta. Nosta kääryleet pois pannusta ja kaada viini pannuun. Lisää loput salvian lehdet silputtuna. Kiehuttele kokoon, kunnes jäljellä on noin puolet. Jos valmistat saltimboccan rullina, kannattaa hauduttaa rullia vielä hetki viinissä kannen alla. Voit siivilöidä salvianlehdet pois kastikkeesta. Tarjoile rullat liemikastikkeineen esim. timjamisipuleiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...