sunnuntai 27. toukokuuta 2012

GRILLATTUA LIHAA JA KOTITEKOISTA BARBECUEKASTIKETTA (Jamie Oliverin ohjeella)

Liha kuin liha sopii grillattavaksi, mutta erilaiset lihat vaativat erilaisen kohtelun grillissä, jottei pinta pala ja liha jää raa'aksi sisältä. Tämän ohjeen juju on siinä, että liha kypsennetään ensin meheväksi uunissa, ja sitten grillataan pinnastaan rapean ruskeaksi. Lihan marinadista syntyy herkullinen bbq-kastike.

Jamien ohjeet ovat ihania, mutta usein herkullisia kastikkeita on turhan vähän lihan määrään nähden, joten puolitin lihan määrän. Jamie sanoo, että kastike riittää n.1,8kg luomubroilerille, 3kg luulliselle lampaanpaistille tai 2kg possun grillikyljelle. Valitsin lihaksi vajaan kilon palan possun grilikylkeä ja kastiketta oli juuri sopivasti.


n.1kg possun grillikylkeä

Marinadi
kukkurallinen teelusikallinen juustokuminansiemeniä (käytin teelusikallisen juustokuminajauhetta)
2rkl fenkolin siemeniä
5 mausteneilikkaa
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
tuoreen timjaminipun lehdet
muutaman rosmariinin oksan lehdet
1 appelsiinin kuori ja mehu
1 kokonainen valkosipuli, kynnet kuorittuna ja hienonnettuna
4 kukkurallista ruokalusikallista makeaa pimentonia (paprikajauhetta)
6rkl balsamietikkaa
1½dl ketsuppia
8rkl oliiviöljyä
5-10 laakerinlehteä

Jauha juustokuminan siemenet, fenkolinsiemenet ja neilikat morttelissa suolan ja pippurin kanssa. Silppua timjamin ja rosmariinin lehdet, appelsiininkuori ja valkosipuli hienojakoiseksi seokseksi. Yhdistä näihin seoksiin loput marinadin ainekset ja sekoita.

Hiero valitsemasi liha kauttaaltaan marinadilla, laita juuri ja juuri sopivan kokoiseen uunivuokaan ja kaada päälle vielä loppu marinadi. Kypsennä uunissa. Jamie ei antanut mitään speksejä asteista, mutta iskin lihaan mittarin ja paistoin 160 asteisessa uunissa (60% kosteudella) 72-asteiseksi, tähän aikaa kului vajaa tunti.

Viimeistele liha keskilämpöisessä grillissä. Nosta liha varovasti ritilälle ja paista vähän väliä käännellen ja uunivuoasta marinadi-paistolientä lihan pintaan sivellen, kunnes pinta on tahmean rapea. Tähän käytin aikaa noin puolisen tuntia, tosin liha olisi ollut valmis jo aiemmin, mutta odottelin kasvisten kypsymistä samassa grillissä folionyyteissä.

Kun liha on sopivan rapsakkaa, nosta se lepäämään hetkeksi ja leikkaa sitten annospaloiksi. Lihan levätessä siivilöi loppu marinadi-paistoliemi pienehköön kattilaan ja kiehuttele kokoon kunnes kastike on lähes ketsuppimaisen sakeaa kastiketta.

Tarjoile grillattujen kasvisten kanssa. Esim. folionyytissä paistetut, sitruunalla ja chilillä maustetut fenkolilohkot ja rosmariinilla maustetut punasipulit maistuivat herkulle lihan ja kastikkeen kyljessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...