sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

KALAA VIETNAMILAISITTAIN RIISIPAPERIIN KÄÄRITTYNÄ


Lämpimät terveiset Vietnamista! Tarkempaa raporttia ruokaseikkailuistamme näpyttelen paremmalla ajalla, mutta tokihan on tuotava ensimmäinen makumatkainspiraatioresepti jakoon. Ensimmäisenä iltanamme Vietnamissa nautimme ihanan illallisen Hanoissa. Yhtenä ruokalajina oli tämä itse käärittävä herkku, johon koukutuimme niin että tilasimme jotain itse käärittävää jokaisena iltana matkallamme. Annoksen konsepti oli meille uusi, ja tarjoilija näytti meille miten homma hoidetaan. Idea on simppeli: kääritään salaatinlehteen ja/tai riisipaperiin kalaa tai lihaa, yrttejä, nuudeleita ja ohuita suikaleita esim. ananasta, munakoisoa, porkkanaa ja dipataan annoksen kanssa tarjoiltuun kastikkeeseen.

SLURPS! Aina välillä sitä luulee kaikien hyvien ideoiden olevan jo kokeiltu, ja hetki jona löytää jonkun uuden tavan nauttia ruuasta on taatusti hykerryttävä - makumatkaillessa loman parhaita muistoja. Ruokaa voi varioida mielin määrin vaihtamalla täytteitä ja dippiä, ja uhkasinkin että matkan jälkeen meillä syödään vain roll&dip-ruokaa. 8v supernirso tyttäremmekin innostui tästä ruuasta, kun sai itse koota kääryleensä ja dippailla - tytön dippi koostui tosin pelkästä sitruunamehusta...

Kaikessa herkullisuudessaan tämän ruuan valmistaminen on nopeaa: näin ensikertalaisinakin saimme ruuan pöytään kahteen pekkaan noin 20 minuutissa.

Dippi
1 limen mehu
½ sitruunan mehu
maun mukaan (noin puolet sitrusmehun määrästä) kalakastiketta
maun mukaan tuoretta chiliä ohuina siivuina
1 iso valkosipulin kynsi hienonnettuna
muutama tillin oksa

muutama filee vaaleaa kalaa nahkoineen (siikaa/kuhaa)
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

n. 10 salaatinlehteä
n. 5 riisipaperia (puolitettuna)
n. 1/4 tuoreesta ananaksesta
1 pieni porkkana
n. 1/4 munakoisosta
peukalon kokoinen pala inkivääriä
½-1 nippua minttua
½-1 nippua korianteria
½-1 nippua tilliä
½-1 nippua thaibasilikaa
kourallinen pavun ituja
n.50g kypsentämätöntä riisinuudelia/lasinuudelia

Aloita tekemällä dippi: sekoita limemehu ja mieleisesi määrä kalakastiketta, lisää makusi mukaan chiliä ja hienonnettu valkosipulin kynsi. Nypi tillin pehmeät lehdet paksummista varsista, hienonna ja lisää kastikkeen sekaan. Anna makujen tasaantua sillä aikaa kun valmistelet ruokaa ja kaada sen jälkeen pienempiin annoskippoihin.


Kuori ja suikaloi ananas (leikkaa puumainen keskiosa ananaksesta pois), porkkana, munakoiso ja inkivääri hyvin ohuiksi, tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Asettele tarjoilulautaselle. Asettele lautaselle myös thaibasilikan lehtiä, tilliä, mintun oksia, korianterin lehtiä, salaatinlehdet ja ituja. Puolita riisipaperit ja aseta nekin tarjoilulautaselle.



Kuumenna pannussa runsaasti öljyä erittäin kuumaksi ja paista kalafileet kauniin ruskeiksi ja rapeiksi, juuri ja juuri kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kalojen paistuessa keitä nuudeli kypsäksi, valuta ja jäähdytä juoksevan kylmän veden alla, valuta uudelleen hyvin. Aseta tarjolle kalafileet sekä n. ruokalusikallisen kokoisia nuudelikasoja - saat nuudelit kivasti rulliksi kierittämällä haarukalla samaan tapaan kuin spaghettia syödessä.


Laita kaikki tarjolle ja nauti välittömästi: levitä riisipeperilevylle salaatinlehti, sen päälle kalaa, nuudeleita, hieman ituja, ananasta, porkkanaa, munakoisoa ja inkivääriä sekä yrttejä. Kääri tiukasti rullalle (jos riisipaperi alkaa hajota, jatka rullaamista ja rullaa lopuksi vielä toisen riisipaperin sisälle), dippaa ja haukkaa!


1 kommentti:

  1. heip sinulla ei näytä olevan vielä lukijajäsenet -laatikkoa. Miten olisi vaihto blogiemme kesken - molemmat lukisivat toisiaan ?

    Http://lukanlusikassa.blogspot.com

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...