tiistai 7. helmikuuta 2012

MASSAMAN CURRY

Nolo tunnustus: kaikessa thaikkuruokafriikkiydessänikään en ole koskaan maistanut massaman-currya. Jotenkin minua on vaan epäilyttänyt syödä Thaimaassa currya, jossa on perunaa. Enhän edes välitä perunasta. Vaihtelun vuoksi halusin kuitenkin valmistaa massamania kotona ja voi pojat mitä herkkua! Hieman makea, aavistuksen tulinen, mukavan mausteinen ja pehmeän täyteläinen curry, jonka maut imeytyvät kivasti niihin tylsiin perunoihinkin. Luulin massamanin olevan intialaiseen tyyliin liian makea makuuni, mutta onneksi erehdyin.

Massaman tehdään yleensä naudanlihasta, mutta itse käytin valmista karjalanpaistilihaa, koska siitä tulee mielestäni ihanan mureaa ja pidän possun mausta naudan seassa.

Currytahnaan olisi oikeasti tullut hienonnettua tuoretta galangaa, kokonaisia kardemumman siemeniä, raastettua tuoretta muskottipähkinää, hienonnettua korianterinjuurta ja katkaraputahnaa, mutta hienosäädin reseptiä niin että aineksia on helpompi löytää kaupasta ja maku on silti kohdallaan. Ongelmia thaiainesten löytämisessä? Vinkkejä löydät TÄÄLTÄ.

Massaman-currytahna

n.10kpl kuivattuja pitkiä punaisia chilejä
3kpl tuoreita pitkiä punaisia chilejä
1 sitruunaruohon varren valkoinen osa (tai 2tl sitruunaruohomurskaa)
2tl galangatahnaa
6 neilikkaa
n.5cm pituinen kanelitanko
1tl kardemummaa
½tl muskottipähkinää
6 valkosipulin kynttä hienonnettuna
3 banaanisalottisipulia
1tl korianterijauhetta
1tl kalakastiketta

Liota kuivia chilejä pari minuuttia kiehuvassa vedessä niin että ne pehmenevät. Leikkaa niistä päät pois ja puristele siemenet ulos. Poista tuoreista chileistä kanta pois ja pyörittele siemenet ulos ( =rullaile chilipalkoa sormien välissä, jolloin siemenet irtoavat).

Survo morttelissa chilit, sitruunaruoho, galanga, neilikat, kanelitanko, kardemumma sekä muskottipähkinä tasaiseksi tahnaksi. Lisää valkosipuli, salottisipulit sekä korianteri. Survo tasaiseksi. Lisää kalakastike ja sekoita.

Morttelin sijasta voit käyttää myös monitoimikonetta, tavoitteena on mahdollisimman tasainen tahna. Tahna säilyy käyttökelpoisena jääkaapissa ainakin kaksi viikkoa ja pakastimessa kaksi kuukautta - kannattaa jakaa currytahna mini-koon minigrip-pusseihin parin ruokalusikallisen satseissa.


MASSAMAN-CURRY (naudanlihalla) eli KAENG MATSAMAN (nya)

2 kanelitangon palaa
1tl kardemummaa
5 neilikkaa
2rkl kasviöljyä
2rkl massaman-currytahnaa
n.600g naudan kylkeä tai ulkopaistia 5cm kuutioina (tai karjalanpaistilihaa)
4dl kookosmaitoa
2,5dl naudanlihalientä
3 kiinteää perunaa 2,5cm kuutioina
2cm pituinen pala inkivääriä suikaloituna tulitikkumaiseksi
3rkl kalakastiketta
3rkl palmusokeria (tai esim. fariinisokeria, jos et löydä mistään palmusokeria)
n.100g kuorettomia maapähkinöitä (suolapähkinätkin käyvät)
3rkl tamarindisosetta

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön.

Kuivapaista alhaisella lämmöllä kasarissa tai wokkipannussa kanelitankoa, kardemummaa ja neilikoita parin minuutin ajan, kunnes ne alkavat tuoksua. Poista ne pannulta.

Kuumenna öljy samassa pannussa ja pikapaista currytahnaa keskilämmöllä noin minuutti, tai kunnes se tuoksuu voimakkaasti.

Lisää pannulle liha ja sekoita 5min. Lisää kookosmaito, liemi, perunat, inkivääri, kalakastike, palmusokeri, 3/4 maapähkinöistä, tamarindisose sekä kuivapaistetut mausteet.

Laske lämpö alhaiseksi ja anna lihan hautua noin tunti, eli kunnes liha on mureaa ja perunat kypsiä. Jos curry näyttää jäävän liian nestemäiseksi, poista loppuvaiheessa kansi ja kiehuttele lujempaa niin että nestettä haihtuu ja currysta tulee paksumpaa.

Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoile suuresta kulhosta tai tee valmiit annokset - loput maapähkinöistä tulevat curryn päälle. Tarjoa riisin kanssa.

6 kommenttia:

  1. Ei myöskään tule syötyä perunaa reissussa. Yök =D Vaikka herkulliseltahan tuo näyttää =)

    VastaaPoista
  2. Mulla oli ihan sama epäilys kyseisestä ruokalajista, mutta söin sitä kerran "pakon edessä" kun Thaimaassa snorklausmatkalla ei ollut mitään muutakaan vaihtoehtoa tarjolla. Ja hyvää oli! Kotona en ole uskaltautunut tekemään, mutta varmaan pitäisi kun ruokaa muistellessa tulee niin elävästi mieleen auringonpaahde iholla, aurinkovoiteen tuoksu, merivedestä kosteat bikinit ja paljaat, hiekkaiset varpaat...

    VastaaPoista
  3. Mulla on ihan uskomattomat ennakkoluulot perunaruokia kohtaan, mutta tässä ruuassa ne perunatkin maistuivat ihanan täyteläiselle currylle :D.

    Voi Kähmäräpälä, tuollaiset ruokamatkamuistot ovat ihan parhaita!

    VastaaPoista
  4. aivan huippusafka. tuli retkellä syötyä kymmeniä satseja!!

    VastaaPoista
  5. Anonyymi5/3/14 21:29

    Mullon sellane tyyli noitten thai curry pastein kanssa, että paistan kanaa paloina, lisään siihe sitä tahnaa ja sitku se tahna on paistunu/sekottunu siihen paistorasvaan, nii lisään purkin kookosmaitoo ja ehkä jtn kalakastiketta tai ruokosokerii. Olen köyhä opiskelija ja jostain pitää proteiinia saada, nii kanasuikaleita. Se ei paljoo maksa ku paistaa niitä suikaleita, lisää tahnaa ja kookosmaitoa ja riisiä lisukkeena. Vaihtaa vaan tahnaa tarpeeks usein nii ei kyllästy. Nyt mulla on tota massaman-tahnaa ja vähä epäilyttää tehä tällä metodilla, ku purkin kyljessä lukee, että lisää perunoita ja ku ei viitsis vaan yhen annoksen takia ostaa perunoita, ku ne pitää kuoriakin. Mitä mieltä olet, uskaltaako tässä tehä tosta massaman-currytahnasta ruokaa tolla kertomallani tavalla??

    VastaaPoista
  6. Het...kinen? Nyt saattoi mennä multa kysymys vähän yli hilseen...

    Tarkoitatko siis, että voiko massaman-currytahnaa käyttää noin, että paistaa kanasuikaleita ja currytahnaa ja lisää sitten kookosmaidon. Kyllä voi. Ei se niin hirveästi poikkea muista currytahnoista etteikö sitä voisi samaan tapaan käyttää :).

    Ilman perunaa currysta ei kyllä tule massaman-currya, mutta se kai ei sun kysymyksen pointti ollutkaan...?

    Noin niinkuin vinkkinä köyhälle opiskelijalle sanoisin, että jos on köyhä, kannattaa nähdä vähän vaivaa. Peruna lienee halvimmasta päästä aineksia kaupassa ja niitä saa just niin monta kuin tarvitsee. Paria perunaa ei kauaa kuori, mutta perunalla saa hyvin jatkettua (muitakin) ruokia niin että a) ruokaa riittää useammaksi päiväksi b) ruoka on täyttävämpää. Jos ihan hifistelemään lähtisi, niin veikkaanpa että myös currytahnat tulevat pidemmän päälle halvemmaksi itsetehtyinä, mutta siinä on tietty se ongelma, että niitä kalliihkoja mausteita pitää ostaa enemmän kuin mitä ehkä tulee käytettyä. Mutta jos nyt vaikka ne perunat jaksais kuoria ;)?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...