sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Tule joulu kultainen...


Tontut ovat vakoilleet blogivierailijoiden touhuja ja huomanneet, että täältä on viimeaikoina etsitty paljon jouluisia reseptejä. TÄSSÄ linkki muutamaan puolialastoman kokin keittiössä viime vuonna kokattuun jouluherkkuun.

Rakastan joulua. Lumisia, hiljaisia maisemia ja lämmintä mieltä, yhdessäoloa ja tietenkin herkuttelua. Joskus menneinä vuosina joulupöytämme notkui perinteisiä herkkuja - minä kun pidän lanttulaatikosta ja mieheni porkkanalaatikosta, omasta mielestäni graavilohta ei sopinut unohtaa ja mieheni taas suosi kylmäsavulohta. Lapsuuteni suosikkeihin kuului rosolli, jota ei tietenkään voinut jättää tekemättä. Kinkkua emme ole koskaan paistaneet itse, vaan olemme saaneet joka joulu kelpo köntin anopin paistamaa kinkkua.

Pikkuhiljaa olemme siirtyneet niistä perinteisimmistä jouluherkuista kohti omanlaistamme joulumenua - huomasimme ettei ihan kaikkia pöperöitä ei ole pakko joulupöydästä löytyä, laatikkoruokien ei tarvitse tursuta joulun jälkeen korvista, vaan tarkoitus on nauttia hyvästä ruuasta. Perinteisistä jouluherkuista edelleen "pakollisia" ovat sienisalaatti, kylmäsavulohi, kirjolohen mäti ja kotijuusto. Meidän perheemme uusia joulutraditioruokia ovat marinoitu paahtopaisti ja pipari-viikuna-juustokakku. Viime vuonna kokeilimme myös limettistä lohicevicheä sekä savuporomousse-leipäsiä, jotka päätyvät joulupöytäämme tänäkin vuonna. Jotain uuttakin tekisi mieli kokeilla, ja harkitsin Australian Master Chefiä katsellessani kokeilevani kylmäsavulohi-anjovisvoi-terriiniä. Erilaisia jouluisia salaattejakin on tullut kokeiltua ja rosollin jäätyä pois kuvioista punajuurta on kokeiltu niin salaateissa kuin juurespaistoksissakin. Kenties Gordon Ramsayn ohjeella tehty vuohenjuusto-punajuurisalaatti on vuorossa tänä vuonna. Pohdintaan on vielä jäänyt, teenkö tänä vuonna marinoidun paahtopaistin vanhaan tapaan naudan ulkofileestä vai kokeilenko poroa tai hirveä.

Perusnirso, ennen joulua 7v täyttävä tyttäremmekin herkuttelee jouluna; tytön lemppareita ovat erilaiset juustot vuohenjuustosta sinihomejuustoon, kotijuusto sekä kirjolohen mäti. Niin ja tietenkin piparit! Niitä leivotaan joka vuosi äitini reseptillä joululaulujen säestyksellä.
Viime viikonloppuna tyttäremme tuli hihkumaan minulle: "Äiti, äiti! tule pian katsomaan, telkasta tulee se meidän lempparijoulumainos!" Tyttö raahasi minut kädestä olohuoneeseen ja katselimme käsi kädessä hartaana tuon mainoksen... Arvaatteko minkä...?

Olipa kerran äiti...

Oikein tunnelmallista joulun odotusta sekä herkullista Joulua kaikille puolialastoman blogin lukijoille ja vierailijoille!

myspace layouts codes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...