torstai 28. maaliskuuta 2019

VORSCHMACK


Viime vuoden puolella kaivelin kaappien perukoilta vanhoja kansioitani. Mikä aarreaitta sieltä löytyikään! 
Ennen internetin ihmeellistä aikaa säästin lehdistä kaikki kokeilemisen arvoiset reseptit kansioihin. Sieltä löytyi alkuperäisiä reseptejä vielä tänäkin päivänä vakioruokiimme kuuluviin ruokiin ja monta unohtunutta suosikkisapuskaa. Tämä helppo vorschmack-resepti lienee peräisin Kodin Kuvalehdestä. 

300 g lampaan jauhelihaa
300 g naudan jauhelihaa
100-150 g anjovista liemineen
1-2 punasipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl vettä
1 prk smetanaa
2-3 tl rouhittua mustapippuria
1½ - 2 tl suolaa

lisäksi
suolakurkkukuutioita
punajuurikuutioita
smetanaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nosta voideltuun uunivuokaan. Painele pinta tasaiseksi. Kypsennä 150-asteisesen uunin alatasolla noin 2 tuntia (yhdessä uuniperunoiden kanssa). Sekoita jauhelihaseosta välillä halutessasi.

Tarjoa uuniperunoiden, suolakurkku- ja punajuurikuutioiden sekä kevyesti vaahdotetun smetanan kanssa. 



perjantai 22. maaliskuuta 2019

MAALAISSALAATTI JA SINAPPIVINEGRETTI

Ihana, maukas salaatti vaikkapa sunnuntailounaalle.
Resepti: Soppa 365 / Me Naiset.


8 perunaa
4 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
1½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
4 kananmunaa
1 pkt (140 g) pekonia
200 g vihreitä pitkiä papuja
4 tomaattia
4 kevätsipulin vartta
1 ruukku salaattisekoitusta

sinappivinegretti
4 tl kokojyväsinappia
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 tl hunajaa
½ tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese ja harjaa perunat. Leikkaa lohkoiksi. Kaada leivinpaperin päälle pellille. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita öljyn, hunajan ja mausteiden kanssa. Kaada perunoiden päälle ja kypsennä uunin alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.


Keitä kananmunat kypsiksi. Jäähdytä ja puolita. Pätki pavuista päät pois ja keitä muutaman minuutin ajan suolatussa vedessä, valuta. Paista pekoni rapeaksi kuumassa pannussa, lisää loppuvaiheessa pavut ja pyörittele pekonin rasvassa.

Lohko tomaatit ja hienonna kevätsipuli. Revi salaatti lautasille. Nosta päälle perunoita, tomaattia, pekonia, papuja, kananmunaa ja kevätsipulia.

Sekoita sinappivinegretin ainekset keskenään ja pirskota päälle.

Vinkki! Lisää halutessasi maalaissalaattiin vihreää pyöräyttämällä pannulla lehtipinaattia pekonin rasvassa.

torstai 14. maaliskuuta 2019

VÄLIMERELLINEN LIHAPULLAPELTI

Viime vuoden puolella yksi somehittiruuista oli lihapullapelti, josta liikkui useita eri variaatioita. Tämä Soppa 365 -sivuilta löydetty Kodin Kuvalehden resepti jäi meillä viikonloppuruokien lohturuokalistalle. Niin simppeliä ja nopeaa, että lopputulos pääsi yllättämään herkullisuudellaan. 


lihapullat
 1½ dl korppujauhoja
 2½ dl vettä
 600 g jauhelihaa
 1 muna
 1½ tl suolaa
 ½ tl mustapippuria rouhittuna

lisäksi
 600 g kirsikkatomaatteja
 1 pieni kesäkurpitsa
 2 sipulia
 1 (300 g) vaalea leipä
 3/4 dl oliiviöljyä
 1½ tl suolaa
 ripaus mustapippuria rouhittuna
 2 palloa mozzarellaa
 1 ruukku basilikaa

tarjoiluun
pestokastiketta

Valmista lihapullamassa. Sekoita korppujauhot ja vesi kulhossa ja anna turvota pari minuuttia. Lisää jauheliha, muna ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Huuhdo kirsikkatomaatit ja siirrä ne leivinpaperin päälle uunipellille tai isoon uunivuokaan. Paloittele kesäkurpitsa ja kuori ja viipaloi sipuli. Siirrä ainekset tomaattien joukkoon.

Revi tai kuutioi leipä uunipellille. Valuta ainesten päälle öljy ja mausta suolalla ja pippurilla.
Muotoile lihapullat ja nostele ainesten päälle pellille. Revi lopuksi mozzarella ainesten päälle.

Paista ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes lihapullat ovat kypsiä ja muut ainekset paahtuneita.

Koristele ruoka basilikan lehdillä ja tarjoa pestokastikkeen kanssa.

torstai 7. maaliskuuta 2019

ANKANRINTAA JA LUUMUJA

Hieman tiukemmallakin aikataululla voi loihtia juhlavaa ja maukasta ruokaa vaikkapa perjantai-iltana.

Tämän oivallisen reseptin löysin Glorian Ruoka&Viini -lehden numerosta 9/18.


2 ankanrintaa
8 pientä luumua
1 fenkoli
1 punasipuli
4rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 tl rosepippuria
½ tl kuminansiemeniä
 2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa


Kuivaa ankanrinnat talouspaperilla. Viillä rasvapintaan ristikkoviillot terävällä veitsellä. Halkaise luumut ja poista kivet. Viipaloi fenkoli ja kuorittu sipuli. Hienonna timjami. Laita ankanrinnat rasvapuoli alaspäin kylmään paistinpannuun. Säädä liesi keskilämmölle ja anna pannun kuumentua pikkuhiljaa niin, että ankan rasva alkaa sulaa. Nosta vähitellen lämpöä ja jatka kypsennystä 10-15 minuuttia, kunnes suurin osa rasvasta on sulanut ja fileen pinta on paistunut rapeaksi. Käännä fileet ja paista 2 minuuttia.


Poista lihat pannusta ja valuta kuuma rasva varovasti talteen. 
Laita 2-3 rkl ankanrasvaa takaisin pannuun. Ruskista siinä sipulia ja fenkoleita 3-5 minuuttia. 


Laita ankat lihapuoli alaspäin takaisin pannuun. 


Lisää luumut, timjami, rosepippuri, kumina ja balsamiviinietikka. 
Kypsennä 5 minuuttia niin, että etikka kiehuu kasaan ja luumut pehmenevät hieman. Mausta suolalla. 


Peitä pannu foliolla ja anna lihan vetäytyä pannussa 10 minuuttia. 





torstai 28. helmikuuta 2019

LENTÄVÄLLÄ MATOLLA ILLALLISELLE - MATKA LÄHI-IDÄN MAKUMAAILMAAN




Glorian Ruoka & Viini lehden numerossa 7/2018 oli mahtava kattaus lähi-idän herkkuja. Itselleni nämä maut ovat vieraampia, mutta lehden innoittamana kokkailtuamme ja mauista innostuneina toivotimme ne tervetulleiksi jatkossakin keittiöömme.



Kikherneet jogurttikastikkeessa, eli fatteh

1tlk (n.230 g) kikherneitä suolaliemessä
½ dl auringonkukansiemeniä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 dl turkkilaista jogurttia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
½ tl paprikajauhetta
1 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna

Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä.

Paahda auringonkukansiemenet kevyesti kuivassa pannussa, 1 minuutti koko ajan sekoittaen riittää.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota valkosipulia öljyssä pienessä kattilassa 2 minuuttia. Lisää jogurtti, suola, pippuri ja kikherneet. Kuumenna ja anna pulpahtaa. Siirrä pois liedeltä. 

Siirrä fatteh tarjoiluastiaan, koristele auringonkukansiemenillä, paprikajauheella ja persiljalla.



Punajuurimuhammara

4 punajuurta
4 viipaletta paahtoleipää
1 dl oliiviöljyä
100 g saksanpähkinöitä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
½ tl chilihiutaleita
2 rkl sitruunamehua
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
1½ tl sokeria
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita kokonaiset kuorimattomat punajuuret leivinpaperille pellille ja kypsennä uunissa pehmeiksi, noin tunti. Anna jäähtyä.

Paahda leivät. Paloittele ne kulhoon ja kaada oliiviöljy päälle. Jätä pehmenemään.

Paahda pähkinöitä kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen pari minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää valkosipuli, juustokumina, korianteri, paprikajauhe ja chili. Kääntele 2 minuuttia. 

Kuori ja paloittele jäähtyneet punajuuret. Lisää kattilaan. Lisää myös leipä öljyineen, pähkinät, sitruunamehu, balsamiviinietikka, sokeri, suola ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella. Alenna lämpö miedoksi ja anna hautua noin 25 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.




Libanonilainen perunasalaatti

1 kg perunoita
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
½ kurkku
1 ruukku lehtipersiljaa
2 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
2 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 rkl sumakkia

Harjaa perunat puhtaiksi ja keitä ne kypsiksi, noin 20 minuuttia.

Leikkaa paprikat ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna lehtipersilja. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota paprikoita öljyssä kattilassa 2 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kääntele 2 minuuttia. Siirrä pois liedeltä. 

Kuori keitetyt perunat. Lisää ne paprikaseokseen. Muhentele perunoita siletä täältä perunanuijalla, joukkoon saa jäädä paloja. Lisää kurkku, lehtipersilja, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi. Anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään 1 tunti.

Siirrä salaatti tarjoiluastiaan ja ripottele päälle sumakki (itse käytin hienoksi raastettua sitruunankuorta).



Tomaatti-jogurttikana

600g broilerin paistileikkeitä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl chilihiutaleita
1tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl mustapippuria myllystä
2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
2 rkl ketsuppia
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl suolaa

Kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita valkosipuli öljyyn ja lisää mausteet. Lisää jogurtti, sitruunamehu, ketsuppi ja tomaattipyre. Sekoita tasaiseksi.

Laita broilerit kannelliseen astiaan tai vahvaan muovipussiin. Lisää marinadi, sulje pussi ja anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

Siirrä broilerit marinadista leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Ripottele suola pinnalle ja anna vetäytyä vähintään 5 minuuttia. Tarjoile lämpimänä leivän, salaattien ja tahnojen kanssa.



Mausteinen mantelikaritsa

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
600g karitsanjauhelihaa
2rkl oliiviöljyä
1 dl rusinoita
1 dl kuorittuja manteleita
1½ tl juustokuminaa
1½ tl korianteria
1 tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1½ tl suolaa
1 ruukku lehtipersiljaa


Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Poista tomaateista kanta ja pilko tomaatit. Ruskista jauheliha kuumassa pannussa. Lisää öljy ja sipuli. Alenna lämpöä ja paista 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, tomaatit, rusinat, mantelit ja mausteet tuoretta lehtipersiljaa lukuunottamatta. Anna hautua pannussa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 15 minuuttia.

Hienonna lehtipersilja ja sekoita joukkoon. Tarjoa karitsapaistos lämpimänä leivän, salaattien ja tahnojen kanssa.
  


Manakesh zaatar -leivät (6kpl)

2½ dl vettä
1 dl maitoa
8 dl vehnäjauhoja
1½ tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

lisäksi
2rkl vaaleita seesaminsiemeniä
2 rkl sumakkia
1 rklkuivattua timjamia
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Yhdistä vesi ja maito ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.

Mittaa noin puolet vehnäjauhoista toiseen kulhoon. Sekoita hiiva, sokeri ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Kohota leivinliinan alla 1 tunti.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jaa taikina jauhotetulla alustalla kuuteen palaan. Kauli palat ohuiksi ympyröiksi. 

Yhdistä seesaminsiemenet, sumakki, timjami ja suola kulhossa. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Hiero seos tasaisesti leiville. 

Jaa leivät leivinpapereilla vuoratuille pelleille. Paista kutakin pellillistä uunin alatasossa 10-15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai jäähtyneinä.




maanantai 18. helmikuuta 2019

RAMENKEITTO

Ramenbuumi tulee, oletko valmis?!

Suomalaiset ovat ehkä vihdoinkin alkaneet ymmärtää, että nuudelit eivät ole pelkästään niitä annospakkauksia, joiden mukana tulee pikkupussi maustekastiketta ja makujauhetta. Hurraa! Kaupasta löytyy nykyään hyllytolkulla erilaisia nuudeleita. Tähän keittoon voi toki käyttää kuivia ramennuudeleita tai pakattuja tuorenuudeleita, mutta itse innostuin kokeilemaan ensimmäistä kertaa nuudeleiden tekemistä alusta asti. Glorian Ruoka & Viini -lehden numerossa 1/2019 oli vakuuttavan oloinen resepti. facebookin ruokaryhmissä hämmästeltiin reseptin monimutkaisuutta: Miksi taikina pitää vaivata jaloin polkemalla? Tarvitseeko taikinaan todellakin paahdettua soodaa? En uskaltanut poiketa reseptistä ja yritin löytää perusteita soodan käytölle. Aasiassa taikinaan käytetään kansuita, joka tekee nuudeleista kimmoisia. Kansuinpuutteessa sen voi korvata paahdetulla soodalla. Sen verran kuitenkin lipsuin reseptiikasta, että nuudelien valmistamiseen käytin pastakonetta. Lopputulos oli onnistunut ja keitto maukasta.



4 annosta
½ dl ruokasoodaa

ramennuudelit
2½ dl vettä
2 tl paahdettua ruokasoodaa
5 dl vehnäjauhoja

liemi
3 cm inkivääriä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
100 g siitakesieniä
1 rkl auringonkukkaöljyä
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota (tai muutama ruokalusikallinen härkäfondia)
1 rkl soijakastiketta
1 rkl miriniä

lisäksi
4 kananmunaa
200 g savustettua ylikypsää possunkylkeä
1 nippu kevätsipulia
1 ruukku korianteria
1 levy norimerilevää
4 tl tummaa seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna

Levitä sooda foliolle pellille ja paahda 120-asteisessa uunissa 1 tunti. Jäähdytä. Sekoita vesi ja 2 tl paahdettua soodaa kulhossa, säästä loppu sooda seuraavaan kertaan. Lisää jauhot ja vaivaa koneella tai käsin 5 minuuttia. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi. Jauhota taikinan pinta ja sulje se vahvaan muovipussiin. Vaivaa taikinaa pussin läpi jaloilla polkien 5 minuuttia. Kauli taikina jauhojen avulla ohueksi levyksi. Jauhota pinta ja kääri taikina rullalle. Leikkaa rulla terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. 

Kuori inkivääri, sipuli ja valkosipulit. Suikaloi ne ja sienet. Kuullota öljyssä kattilassa 10 minuuttia. Lisää vesi ja liemikuutiot tai fondi. Leikkaa possunkyljestä mahdollinen nahka ja laita se liemeen makua antamaan. Hauduta 10 minuuttia. Siivilöi liemi. Mausta soijakastikkeella ja mirinillä. Keitä kananmunat koviksi (7 minuuttia). Viilennä kylmässä vedessä. Keitä nuudeleita vedessä noin 2 minuuttia. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Leikkaa possunkylki ohuiksi viipaleiksi. Paahda ne pannulla nopeasti rapeiksi. 


Leikkaa kevätsipulit renkaiksi ja silppua korianteri. Kuori ja halkaise munat. Jaa nuudelit kulhoihin.


Kaada kuuma liemi päälle.


Lisää possu, munat, sipulit ja korianteri. Viimeistele annokset murretulla merilevällä, seesamiöljyllä ja siemenillä.


maanantai 11. helmikuuta 2019

TÄYTELÄISTÄ, SINAPPISTA KANA-MUSTAKAALIKASTIKETTA PASTALLE


1 pkt pekonia
1 pkt broilerin paistileikkeitä paloina
3 rkl kanafondia
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
hieman suolaa, mustapippuria 
1 pss mustakaalia
1 pikkuprk smetanaa
3 rkl dijonsinappia
2 rkl täysjyväsinappia
1 kourallinen pecorinoraastetta

Paloittele pekoni ja broileri. Revi mustakaaleista paksut lehtiruodit pois ja siivuta lehdet. 


Paista pekoni omassa rasvassaan ja tarvittaessa tilkassa öljyä pannulla. Lisää joukkoon broileri sekä hienonnettu valkosipuli ja kääntele pannulla pari minuuttia. Lisää fondi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Lisää pannulle mustakaali ja kääntele kunnes kaali hieman pehmenee ja kutistuu kasaan. 


Lisää smetana ja sinapit, anna hautua kunnes mustakaali on pehmeää. Lisää pecorinoraaste ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Tarjoile spaghetin kanssa ja rouhi pinnalle vielä mustapippuria myllystä.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...