maanantai 18. helmikuuta 2019

RAMENKEITTO

Ramenbuumi tulee, oletko valmis?!

Suomalaiset ovat ehkä vihdoinkin alkaneet ymmärtää, että nuudelit eivät ole pelkästään niitä annospakkauksia, joiden mukana tulee pikkupussi maustekastiketta ja makujauhetta. Hurraa! Kaupasta löytyy nykyään hyllytolkulla erilaisia nuudeleita. Tähän keittoon voi toki käyttää kuivia ramennuudeleita tai pakattuja tuorenuudeleita, mutta itse innostuin kokeilemaan ensimmäistä kertaa nuudeleiden tekemistä alusta asti. Glorian Ruoka & Viini -lehden numerossa 1/2019 oli vakuuttavan oloinen resepti. facebookin ruokaryhmissä hämmästeltiin reseptin monimutkaisuutta: Miksi taikina pitää vaivata jaloin polkemalla? Tarvitseeko taikinaan todellakin paahdettua soodaa? En uskaltanut poiketa reseptistä ja yritin löytää perusteita soodan käytölle. Aasiassa taikinaan käytetään kansuita, joka tekee nuudeleista kimmoisia. Kansuinpuutteessa sen voi korvata paahdetulla soodalla. Sen verran kuitenkin lipsuin reseptiikasta, että nuudelien valmistamiseen käytin pastakonetta. Lopputulos oli onnistunut ja keitto maukasta.



4 annosta
½ dl ruokasoodaa

ramennuudelit
2½ dl vettä
2 tl paahdettua ruokasoodaa
5 dl vehnäjauhoja

liemi
3 cm inkivääriä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
100 g siitakesieniä
1 rkl auringonkukkaöljyä
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota (tai muutama ruokalusikallinen härkäfondia)
1 rkl soijakastiketta
1 rkl miriniä

lisäksi
4 kananmunaa
200 g savustettua ylikypsää possunkylkeä
1 nippu kevätsipulia
1 ruukku korianteria
1 levy norimerilevää
4 tl tummaa seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna

Levitä sooda foliolle pellille ja paahda 120-asteisessa uunissa 1 tunti. Jäähdytä. Sekoita vesi ja 2 tl paahdettua soodaa kulhossa, säästä loppu sooda seuraavaan kertaan. Lisää jauhot ja vaivaa koneella tai käsin 5 minuuttia. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi. Jauhota taikinan pinta ja sulje se vahvaan muovipussiin. Vaivaa taikinaa pussin läpi jaloilla polkien 5 minuuttia. Kauli taikina jauhojen avulla ohueksi levyksi. Jauhota pinta ja kääri taikina rullalle. Leikkaa rulla terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. 

Kuori inkivääri, sipuli ja valkosipulit. Suikaloi ne ja sienet. Kuullota öljyssä kattilassa 10 minuuttia. Lisää vesi ja liemikuutiot tai fondi. Leikkaa possunkyljestä mahdollinen nahka ja laita se liemeen makua antamaan. Hauduta 10 minuuttia. Siivilöi liemi. Mausta soijakastikkeella ja mirinillä. Keitä kananmunat koviksi (7 minuuttia). Viilennä kylmässä vedessä. Keitä nuudeleita vedessä noin 2 minuuttia. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Leikkaa possunkylki ohuiksi viipaleiksi. Paahda ne pannulla nopeasti rapeiksi. 


Leikkaa kevätsipulit renkaiksi ja silppua korianteri. Kuori ja halkaise munat. Jaa nuudelit kulhoihin.


Kaada kuuma liemi päälle.


Lisää possu, munat, sipulit ja korianteri. Viimeistele annokset murretulla merilevällä, seesamiöljyllä ja siemenillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...