perjantai 15. elokuuta 2014

SUUSSA SULAVAA POSSUN KYLKEÄ SEKÄ KASVIKSIA GRILLISSÄ


luullista possun kylkeä

mausteseos
1tl sinapin siemeniä
1tl korianterinsiemeniä
1tl timjamia
1rkl paahdettua sipulirouhetta
1rkl ruokosokeria

1-2rkl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1tl valkopippuria
1,5rkl juustokuminaa
2rkl savupaprikajauhetta

2 valkosipulin kynttä raastettuna

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ja poista niistä kalvot. Viillä rasvakerrokseen veitsellä ristikko.
Valmista mausteseos hienontamalla morttelissa mausteseoksen karkeammat mausteet (jaoteltu listassa ensimmäiseksi) ja lisäämällä joukkoon lopuksi jauhemaiset mausteet. 
Tästä mausteseoksesta riittää useammaksikin kerraksi. 

Hiero sitten lihan pintaan mausteseosta sekä hienonnetut valkosipulinkynnet.

Paista 110-asteisessa uunissa nelisen tuntia, eli kunnes liha alkaa hajota. Grillaa lihaan lopuksi kaunis pinta grillissä tai viimeistele paistamalla hetki 250-asteisessa uunissa.

rosmariiniporkkanat
1-2 porkkanaa per ruokailija
ekstraneitsytoliiviöljyä
hunajaa
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia silppuna

Leikkaa porkkanat pitkittäin 4 osaan. Laita porkkanat kulhoon, lorauta mukaan reilusti öljyä ja hieman hunajaa, mausta suolalla ja rosmariinilla. Pyörittele porkkanoita mausteissa ja anna maustua ennen grillaamista. Grillaa hieman pureskeltaviksi - porkkanat kypsyvät yllättävän hyvin grillissä!

grillatut kevätsipulit
1-2 kevätsipulin vartta per ruokailija
rosmariiniporkkanoiden marinadia

Grillaa kevätsipuleita sivellen välillä rosmariiniporkkanoiden marinadilla.

grillatut fenkolit
½ fenkoli per ruokailija
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
korianterinsiemeniä
fenkolinsiemeniä

Lohko fenkolit neljään osaan ja mausta pyörittelemällä oliiviöljyssä ja hienonnetuissa mausteissa. 
Grillaa kypsäksi.

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

BÁNH MÌ, VIETNAMILAISET PATONGIT

Hirvittävä ikävä Vietnamiin. Karmaiseva tarve saada katukojusta ihana, lämmin patonki täytettynä epäilyttävän näköisellä lihalla ja tuoreilla lisukkeilla.


esipaistettu patonki
broilerin rintafileitä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kim chitä*
tuoretta minttua ja korianteria
kevätsipulia
tuoretta punaista chiliä
porkkanaa ohuiksi tikuiksi leikattuna
kurkkua ohuiksi tikuiksi tai ohuiksi siivuiksi leikattuna
majoneesia
vietnamilaista chilikastiketta (tương ớt)

Paista broilerin rintafileisiin kaunis pinta kuumalla pannulla oliiviöljyssä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kypsennä loppuun  uunissa 220 asteessa n. 15 minuuttia. Leikkaa ohuiksi siivuiksi. Paista patonki ohjeen mukaan. Levitä puolitetun patongin päälle majoneesia. Täytä patonki broilerisiivuilla, kim chillä, tuoreilla yrteillä ja kasviksilla ja ruikkaa lopuksi päälle vietnamilaista chilikastiketta.


*kim chi
1 kiinankaali
1l vettä
1rkl sokeria
4rkl suolaa

4 kevätsipulia
3rkl raastettua inkivääriä
3rkl raastettua valkosipulia
1rkl jauhettua chiliä (kuivattu chilipalko morttelissa hienonnettuna)
3rkl kalakastiketta

Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa kiinankaali reilun sentin levyisiksi suikaleiksi. Laita kaalisuikaleet kulhoon. Kaada liemi kaalin päälle ja nosta lautanen painoksi päälle. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi. 

Suikaloi kevätsipulit. Sekoita muut ainekset tahnaksi. Siivilöi liemi pois kaalista. Huuhtele kaali kylmällä vedellä ja purista kuivaksi. Sekoita maustetahna sekä kevätsipuli huolellisesti kaalin joukkoon. 


Laita kim chi kulhoon, peitä kelmulla ja laita paino päälle. Anna käydä huoneenlämmössä 24 tuntia ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin. Kim chi on valmista 48 tunnin kuluttua, mutta vain paranee vanhetessaan. 



perjantai 11. heinäkuuta 2014

KOREALAISET HODARIT, KIM CHI JA SEESAMIMAJONEESI

Glorian Ruoka & Viini -lehdestä löytyy mukavasti uusia, kiehtovia reseptejä kokeiltavaksi. Nämä aasialaiset hodarit pompsahtivat silmilleni numerosta 4/14. Vaikka resepti onkin melko vaivalloinen sämpylöiden leipomisen ja kim chin pitkän valmistusajan vuoksi, ovat nämä herkkupötkylät ehdottomasti kokeilemisen arvoisia!


12 hot dog sämpylää
600g bulgogi beef -lihaa
6dl kim chiä
2½dl seesamimajoneesia

lisäksi:
½dl seesaminsiemeniä
2 punaista chiliä
6 kevätsipulia
2 porkkanaa
1 kurkku

Valmista kim chi vähintään 2 päivää ja mielellään 1 viikko ennen herkuttelua. Kim chin maku paranee ajan myötä ja se säilyy jopa kuukausia.

Laita bulgogi beef -liha marinadiin vähintään 2,5h ennen ruuan valmistamista. Leivo hot dog -sämpylät. Ota marinadissa oleva liha huoneenlämpöön n. 30 minuuttia ennen grillaamista. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa, kuumassa pannussa koko ajan siemeniä liikutellen noin minuutti. Kuori ja suikaloi vihannekset. Kata pöytä ja laita kaikki ainekset tarjolle omiin tarjoiluastioihinsa. Grillaa bulgogi beef ja kutsu porukka kokoamaan mieleisensä hodarit.

Bulgogi beef
600g naudan marmori- tai sisäfileetä (tai muuta mureaa osaa)

marinadi
½dl soijakastiketta
2rkl seesamiöljyä
2rkl sokeria
2rkl hienonnettua valkosipulia
1rkl raastettua inkivääriä
muutama kierros mustapippuria myllystä

lisäksi
1rkl vaaleita seesaminsiemeniä

Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää liha marinadiin. Peitä kulho ja nosta jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Ota lihat huoneenlämpöön n. 30 minuuttia ennen grillaamista. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa, kuumassa pannussa koko ajan siemeniä liikutellen noin 1 minuutti. Kuumenna grilli, grillipannu tai bulgogipannu. Grillaa lihat nopeasti kuumassa pannussa ja laita tarjoiluastiaan. Ripottele seesaminsiemenet lihojen päälle. 


Kim chi
1 kiinankaali
1l vettä
1rkl sokeria
4rkl suolaa

4 kevätsipulia
3rkl raastettua inkivääriä
3rkl raastettua valkosipulia
1rkl jauhettua chiliä (kuivattu chilipalko morttelissa hienonnettuna)
3rkl kalakastiketta

Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa kiinankaali reilun sentin levyisiksi suikaleiksi. Laita kaalisuikaleet kulhoon. Kaada liemi kaalin päälle ja nosta lautanen painoksi päälle. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi. 

Suikaloi kevätsipulit. Sekoita muut ainekset tahnaksi. Siivilöi liemi pois kaalista. Huuhtele kaali kylmällä vedellä ja purista kuivaksi. Sekoita maustetahna sekä kevätsipuli huolellisesti kaalin joukkoon. 

Laita kim chi kulhoon, peitä kelmulla ja laita paino päälle. Anna käydä huoneenlämmössä 24 tuntia ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin. Kim chi on valmista 48 tunnin kuluttua, mutta vain paranee vanhetessaan. 



seesamimajoneesi
3 kananmunan keltuaista
1rkl dijonsinappia
1rkl soijaa
ripaus chilijauhetta
2dl rypsiöljyä
1rkl seesamiöljyä
3rkl mustia seesaminsiemeniä (itse käytin vaaleita)

Sekoita huoneenlämpöiset keltuaiset, sinappi, soija ja chilijauhe kulhossa. Kaada öljyt ohuena nauhana keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa, kuumassa pannussa koko ajan siemeniä liikutellen noin 1 minuutti. Murskaa siemenet morttelissa ja lisää majoneesiin. 


Hot dog -sämpylät (12 kpl)
2½dl maitoa
35g hiivaa
2rkl huoneenlämpöistä voita
1tl suolaa
6dl vehnäjauhoja
1rkl seesaminsiemeniä
1 kananmuna

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää voi ja suola. Sekoita vehnäjauhot pienissä erissä taikinaan. Vaivaa kymmenen minuuttia. Jaa taikina kahteentoista osaan. Muotoile sämpylät pitkulaisiksi. Kohota sämpylöitä liinan alla n. 45 minuuttia. Voitele sämpylät kananmunalla. Ripottele seesaminsiemeniä sämpylöiden päälle. Paista uunissa 220 asteessa n. 8 minuuttia. 


P.S: Kiitos tytölle reseptin lukemisesta 
ja veikalle reseptin uudelleen lukemisesta bloggauksen mystisesti hävittyä ;)

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

KIM CHI

Vihdoinkin sain aikaiseksi tehdä itse kim chitä! Ihastuin tähän aasialaiseen hapankaaliin Vietnamissa. Ihan autenttista herkullisuutta en onnistunut loihtimaan aikaiseksi, mutta mukavasti upposi tämäkin korealaisten ja vietnamilaisten patonkien täytteenä. Tämä ohje on Glorian Ruoka & Viini -lehdestä (4/14), mutta lähes identtinen resepti löytyy aasialaisten ruokien reseptikirjastani.


1 kiinankaali
1l vettä
1rkl sokeria
4rkl suolaa

4 kevätsipulia
3rkl raastettua inkivääriä
3rkl raastettua valkosipulia
1rkl jauhettua chiliä (kuivattu chilipalko morttelissa hienonnettuna)
3rkl kalakastiketta

Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa kiinankaali reilun sentin levyisiksi suikaleiksi. Laita kaalisuikaleet kulhoon. Kaada liemi kaalin päälle ja nosta lautanen painoksi päälle. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi. 

Suikaloi kevätsipulit. Sekoita muut ainekset tahnaksi. Siivilöi liemi pois kaalista. Huuhtele kaali kylmällä vedellä ja purista kuivaksi. Sekoita maustetahna sekä kevätsipuli huolellisesti kaalin joukkoon. 

Laita kim chi kulhoon, peitä kelmulla ja laita paino päälle. Anna käydä huoneenlämmössä 24 tuntia ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin. Kim chi on valmista 48 tunnin kuluttua, mutta vain paranee vanhetessaan. 

Tarjoile osana korealaisten hodareitten tai vietnamilaisten patonkien täytteitä. 


maanantai 7. heinäkuuta 2014

ROSMARIINIPORKKANAT JA TIMJAMI-VUOHENJUUSTO-PUNAJUURINYYTIT GRILLISSÄ

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen - tänä kesänä tosin maa on ajoittain ollut valkoisempi kuin jouluna. Kun vapaapäivät osuvat kerran kesässä hellepäivälle, tekee mieli grillata jotain hyvää. Idealaarini grilliruuan lisukkeiden suhteen on pitkään humissut tyhjyyttään, mutta sain naäiden suhteen loistavia vinkkejä - rosmariiniporkkanoista tuli hetkessä uusi lempparilisukkeeni. Simppeliä ja herkullista!


Timjami-vuohenjuusto-punajuurinyytit
1 punajuuri per ruokailija
muutama nokare vuohenjuustoa per ruokailija
sormisuolaa
mustapippuria
timjamin oksia
ekstraneitsytoliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
hunajaa

Keitä punajuuret kuorineen juuri ja juuri kypsiksi. Kuori ja lohko sopiviksi paloiksi. Mausta punajuurilohkot suolalla, mustapippurilla ja timjamin oksilla. Lorauta lohkoille öljyä, balsamiviinietikkaa ja hieman hunajaa. Lisää vuohenjuustonokareet ja kääri folioon nyytiksi. Grillaa nyyttejä kunnes vuohenjuusto on sulaa ja punajuuri kypsää ja kuumaa. 


Rosmariiniporkkanat
1-2 porkkanaa per ruokailija
ekstraneitsytoliiviöljyä
hunajaa
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia silppuna

Leikkaa porkkanat pitkittäin 4 osaan. Laita porkkanat kulhoon, lorauta mukaan reilusti öljyä ja hieman hunajaa, mausta suolalla ja rosmariinilla. Pyörittele porkkanoita mausteissa ja anna maustua ennen grillaamista. Grillaa hieman pureskeltaviksi - porkkanat kypsyvät yllättävän hyvin grillissä!


Nauti porkkanoita ja punajuuria vaikkapa grillatun entrecoten tai suussasulavien ribsien lisukkeena! 

Ja muista nauttia kesästä!


keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

PULLED PORK -PITALEIVÄT HUMMUKSELLA JA FETA-TILLIKURKUILLA (Tomi Björckin reseptiä mukaellen)

Ennen sunnuntai-iltavuoroa piti saada jotain kesäistä, nopeaa ja hyvää lounaaksi. Kokeilimme pikaversiota Tomi Björckin pulled pork -pitaleivistä. Resepti löytyi täältä. Tomi Björckin reseptissä on ohje myös itsetehtyihin pitaleipiin sekä mustapippurimajoneesiin.


Me ostimme pitaleivät valmiina kaupasta ja majoneesin jätimme väliin (= unohtui?). Olimme aiemmin valmistaneet omalla reseptilläni pulled porkia ja pakastaneet sitä sopiviksi annoksiksi "pahan päivän varalle". Hummuksen teimme pika-kikherneistä, joita ei tarvitse liotella kahdeksaa tuntia - viiden minuutin keittoaika riittää. Hummuksesta riitti yllin kyllin pitaleipiin ja vielä seuraavan viikon ruokienkin lisukkeeksi!

Maistoin ensimmäistä kertaa hummusta eikä minusta tullut suurta hummusfania, vaikka maustoimme tahnaa reilusti lisää sitruunalla. Pitaleivät kokonaisuudessaan olivat ihan ok - ehkä töihin lähteminen ja siitä johtuva akuutti oluenpuutostila vaikuttivat ruokailuelämyksen latteuteen. Tai sitten joukosta unohtunut mustapippurimajoneesi olisi antanut ruualle sen tarvittavan säväyksen, joka nyt uupui.

Resepti näyttää tolkuttoman pitkältä, mutta jos on valmistanut pulled porkia ja sitä on jäänyt yli, loput ruuasta syntyy käden käänteessä!

- 4 kpl valmiita tai Tomin reseptillä tehtyjä pitaleipiä
- n. 1dl Elmerin pulled porkia per pitaleipä
- pari ruokalusikallista hummusta per pitaleipä
- pari ruokalusikallista feta-tillikurkkuja per pitaleipä

Elmerin pulled pork:
2kg possun lapaa
suolaa
mustapippuria
muutama rkl Kauhukeittiön mausteseosta*

1dl ketsuppia
½dl tummaa siirappia
1dl soijakastiketta
1dl sweet chili kastiketta
1dl punaviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
½ appelsiinin mehu sekä raastettu kuori
½ sitruunan mehu
1tl kuminan siemeniä
1tl neilikkajauhetta
1tl juustokuminaa
2rkl fenkolinsiemeniä
4rkl makeaa paprikajauhetta
muutama kuivattu curryn lehti

*Kauhukeittiön mausteseos:
1tl sinapin siemeniä
1tl korianterinsiemeniä
1tl timjamia
1rkl paahdettua sipulirouhetta
1rkl ruokosokeria
1-2rkl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1tl valkopippuria
1,5rkl juustokuminaa
2rkl savupaprikajauhetta

Hienonna mausteseoksen aineet morttelissa.

Aseta possun lapa uuninkestävään vuokaan, johon possu juuri ja juuri mahtuu. Hiero pintaan suolaa, pippuria ja mausteseosta kauttaaltaan.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset huolellisesti keskenään. Kaada kastike possun päälle ja hiero sitä myös sen alle. Anna maustua kastikkeessa mielellään ainakin pari tuntia. Kuumenna uuni 140 asteeseen. Jos käytät höyryuunia, säädä kosteudeksi 60%. Kypsennä lihaa uunissa n.4 tuntia, eli kunnes liha hajoaa käsiin. Puolessa välissä kypsennystä voit kääntää lihan niin että se maustuu ja kypsyy molemmilta puolilta tasaisesti. Samalla voit laskea lämpöä 120-130 asteeseen mikäli liha tuntuu tummuvan liikaa.



Ja sitten Tomi Björckin osuuteen...

Fetalla maustetut tillikurkut 
100 g fetajuustoa
½ kurkku
½ sitruunan kuori sekä mehu
1 rkl tilliä

Murskaa feta haarukan avulla rouheiseksi. Paloittele kurkku pieniksi kuutioiksi ja yhdistä koko setti. Mausta sitruunakuorella ja mehulla sekä lisää lopuksi tilli ja sekoita hyvin.

Hummus (huom! puoletkin tästä riittää mainiosti!)
200 g keitettyjä kikherneitä
4 rkl vettä tai kanalientä
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu
2 rkl tahini-seesamtahnaa
4 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset ja aja monitoimikoneessa tai morttelissa tahnaksi (maista ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, suolaa ja pippuria). Koristele paprikajauheella ja kikherneillä.


Täytä pitaleivät pulled porkilla, feta-tillikurkuilla ja hummuksella ja tarjoile heti!




perjantai 2. toukokuuta 2014

MUURIKKALETUT VEGELLÄ PAD THAI -TÄYTTEELLÄ

Mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia lounas terassilla kesäisenä päivänä? Päätin vähentää viikonlopun liharuokien määrää ja valmistin pad thai -henkisen täytteen lettuihin vegenä. Sekasyöjäperheemme vege-ennakkoluuloinen mies ja muuten vain ajoittain nirsoileva tytär kehuivat ruokaa aivan törkeän hyväksi, tyttö taisi jopa lipsauttaa, että ovat letut ovat parhaita hänen syömiään lettuja.


letut:
4 munaa
4dl vehnäjauhoja
8dl maitoa
suolaa
voita paistamiseen

täyte:
2 kourallista riisinuudeleita (leveää nauhaa)
öljyä
3 munaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 porkkana tulitikkumaisiksi tikuiksi leikattuna
100g siitakesieniä kuuteen lohkoon leikattuna
kolme suurta herkkusientä 8-10 lohkoon leikattuna
3 kevätsipulia siivuina
2rkl kalakastiketta
2rkl osterikastiketta
2rkl soijakastiketta
4rkl thaimaalaista chilitahnaa
1tl valkopippuria

lisukkeet:
n.1dl paahdettua sipulirouhetta
2 kourallista sinimailasen ituja
½ limen mehu
muutama suuri mintun lehti
erivärisiä chilejä ohuina siivuina

Vatkaa lettutaikinan ainekset sekaisin ja jätä taikina tasoittumaan. Hienonna, siivuta ja pilko täytteen ainekset valmiiksi. Laita sipulirouhe valmiiksi tarjoiluastiaan ja siivutetut chilit toiseen. Laita myös idut tarjoiluastiaan, mausta limen mehulla ja silppua päälle minttua.  

Paista letut muurikkapannulla ja pidä ne lämpiminä.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Kaada wokkipannuun tai kasariin reilusti öljyä, kuumenna se ja sekoita öljyyn rikotut munat. Tarkoituksena on saada munista pientä "murua". Lisää joukkoon valkosipuli ja porkkanatikut ja sekoittele hetki, kunnes porkkanat alkavat hieman antaa periksi. Lisää sienet ja kypsennä niitäkin hieman. Lisää sitten valutetut nuudelit ja kuumenna koko hässäkkä. Sekoita joukkoon kala-, osteri- ja soijakastikkeet, chilitahna sekä valkopippuri ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi kevätsipulit. Kaada tarjoiluastiaan.



Anna ruokailijoiden täyttää itse lettunsa: pad thai -täytettä, itusalaattia, chiliä, sipulirouhetta. 


Aivan sairaan hyvää!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...