torstai 2. tammikuuta 2014

JOULUINEN POSSUNKYLKI JA UUNIJUUREKSET

Jouluaattoillallinen muokattiin tutuista resepteistä. Mehevä ja maukas possunkylki saatiin juhlakuntoon kokonaisilla neilikoilla, ja Jamie Oliverin herkullisesti maustetut porkkanat ja punajuuret sopivat mainiosti jouluisemmankin possun lisukkeeksi.
 
 
possunkylkeä
suolaa
mustapippuria
hunajaa
tuoretta rosmariinia
neilikoita

 
lisukkeet kolmelle hengelle:
muutama porkkana
muutama punajuuri
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
1 kokonainen valkosipuli (puolet kynsistä hienonnettuna, puolet kokonaisina)
ekstraneitsytoliiviöljyä
1 appelsiinin mehu
muutaman tuoreen timjaminoksan lehdet
muutaman tuoreen rosmariininoksan lehdet
5rkl balsamiviinietikkaa

Possunkyljestä tulee suussasulavaa pitkällä paistoajalla. Aloita siis possun valmistaminen ajoissa. Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistamista. Hienonna muutaman rosmariinin oksan lehdet. Irrota possun luupuolelta kalvo vetämällä. Viillä possun rasvaan veitsellä vinottaisia viiltoja lihaan asti noin sentin välein ja hiero lihaan kauttaaltaan suolaa, mustapippuria ja hienonnettua rosmariinia. Viimeistele valuttamalla rasvapuolelle hieman hunajaa ja upottamalla viiltoihin kokonaisia neilikoita harvakseltaan, kuten kuvassa.


Laita kylki uunivuokaan ja kypsennä sitä ensin 230-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Vähennä sen jälkeen lämpöä 130 asteeseen ja paista 2h, jonka jälkeen vähennä taas lämpöä 100 asteeseen ja paista vielä tunti. Anna vetäytyä hetki ja leikkaa herkullisiksi annospaloiksi.

Possun kypsyessä valmista uunijuurekset. Meillä on kaksi uunia, joten uunin lämpötilojen kanssa ei tarvitse venkoilla. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kuori porkkanat, mutta älä punajuuria. Laita porkkanat kattilaan ja punajuuret toiseen kattilaan. Lisää molempiin kattiloihin vettä sen verran, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla ja kiehauta. Keitä 15-20min, eli kunnes ne ovat pehmenneet (porkkanat vaativat lyhyemmän ajan kuin punajuuret). Valuta juurekset, kuori punajuuret ja kaada juurekset omiin uunivuokiinsa. Voit puolittaa suuret porkkanat ja lohkoa isot punajuuret, mutta mausta ne kun ne ovat vielä kuumia.

Hienonna, raasta tai murskaa puolet valkosipulin kynsistä. Lisää porkkanoiden sekaan puolet valkosipulimurskasta, loraus oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Lisää appelsiinimehu ja timjaminlehdet ja kääntele mausteet huolellisesti joka puolelle. Heitä kokonaiset, kuoritut valkosipulin kynnet vielä porkkanoiden kanssa uunivuokaan.

Sekoita vastaavasti punajuurien sekaan puolet valkosipulimurskasta, rosmariininlehdet, balsamietikka, suolaa ja pippuria. Paahda molempia juureksia uunin keskitasolla noin puolen tunnin ajan.

Kokoa annokset ja nauti.


Kastikkeeksi valmistin simppelin viskikastikkeen, jonka ainesten määriä en kirjoitellut muistiin, joten jääköön arvailematta. Mutta hyvää oli - niin hyvää että ruokaa tuli ahdettua oikein perinteiseen joulutyyliin mahan sietokyvyn rajoja koetellen!

perjantai 20. joulukuuta 2013

BANAANIMUFFARIT

 
Pyöräytin tytön 10-vuotissynttäreille banaanimuffareita (muffini? muffinssi? MUFFARI!). Kauhukseni huomasin vasta taikinan valmistettuani, että ostamani muffarivuoat olivat megalomaanisen suuria, ja suunnitellun 24 amerikanmuffinivuoan sijasta taikinaa riittikin vain 13 jättivuokaan. Koristelut mukailivat toivottua leopardigekkoteemaa.



4 munaa
3dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
1tl piparkakkumaustetta
3tl kanelia
1tl neilikkajauhetta
1tl inkiväärijauhetta
4 isoa kypsää banaania
100g voita sulatettuna
1dl partaäijäjogurttia (Lindahlsin turkkilainen jogurtti)

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Lisää välillä joukkoon voisulaa. Sekoita joukkoon vielä jogurtti ja haarukalla muussatut banaanit. Annostele muffinivuokiin (uskoisin tämän taikinamäärän riittävän 24 amerikanmuffinivuokaan) ja paista 200-asteisessa uunissa 20-25min (muffarivuoan koosta riippuen).


Koristelin tällä kertaa muffarit leopardigekkoteeman mukaisesti: Leikkasin täytekakun päällisestä ylijääneestä marmorikuvioidusta sokerimassalevystä lehden muotoisella muotilla "gekon häntiä", koristelin ne tarkoitukseen sopivalla tussilla ja kuvioin vielä pinnan gekon nahkaa etäisesti muistuttavaksi ainoalla sopivalla esineellä jonka kodistamme löysin - Iittalan Tsaikka-lasin pidikkeellä ;)...



LEOPARDIGEKKOKAKKU (lime-lakritsitäytekakku)

 
Lemmikkiimme Sylvi Gekkoseen silmittömästi rakastunut tyttäreni toivoi synttäreilleen leopardigekkoteemaa. Ensin ajattelin muovailla kakun päälle sokerimassasta liskon, mutta päätin armahtaa hermojani ja tyydyin vähän abstraktimpaan tulkintaan aiheesta.


 
Täytekakkupohja (2kpl = 4 kerrosta)

8 munaa
4dl sokeria
2dl perunajauhoja
2dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Tästä määrästä tulee kaksi kakkupohjaa, tee siis kahdessa erässä.

Ota munat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä ne vatkautuvat paremmin kuin jääkaappikylmät. Vatkaa munien rakenne rikki ennen sokerin lisäämistä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, jämäkäksi, valkoiseksi vaahdoksi.



Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan koko ajan varovasti sekoitellen.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Itse käytin irtopohjavuokaa (halkaisija 26cm), jonka pohjustin leivinpaperilla ja jonka reunat jauhotin.



Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa esim. silikonialustalle tai pyyhkeelle tai yksinkertaisesti poista irtoreuna vuoasta ja valuta kakkupohja alustalle. Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen osaan. Valmista toinen kakkupohja samaan tapaan.


kostutukseen
1dl Palma-limpparia

limetäyte
3 liivatelehteä
200g maustamatonta tuorejuustoa
4tl Mackays lime curd -limetahnaa
puolikkaan limen kuori hienoksi raastettuna
½dl tomusokeria
1½ limen mehu
3dl vispikermaa

Laita liivatelehdet kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Sekoita tuorejuuston sekaan limetahna, kuoriraaste, tomusokeri ja yhden limen mehu. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna puolikkaan limen mehu, purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja liuota liivatelehdet limemehuun. Anna jäähtyä, mikäli seos on kuumaa. Sekoita sitten liivateneste ohuena norona tuorejuustotäytteeseen ja nostele sekaan kermavaahto.

lakritsitäyte
2 liivatelehteä
200g sitruunatuorejuustoa
½dl lakritsikastiketta
1dl vispikermaa
1tl sitruunamehua
tilkka vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Sekoita lakritsikastike tuorejuuston sekaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehulla maustettu vesitilkka, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet nesteeseen. Anna jäähtyä, mikäli seos on kuumaa. Sekoita liivateneste ohuena norona tuorejuustotäytteeseen ja nostele sekaan kermavaahto.



lakritsikinuski
2dl kuohukermaa
6 Kick-patukkaa

Kuumenna kerma pienessä kattilassa ja sulata joukkoon Kick-patukat. Kiehuttele kasaan, kunnes kinuski on tummaa ja paksua.


Täytä kakku. Kostuta kakkupohjakerros kevyesti limpparilla ja levitä päälle puolet limetäytteestä. Nosta päälle toinen kakkupohjakerros, kostuta limpparilla ja levitä päälle lakritsikinuski ja sen päälle lakritsatäyte.

 
Nosta päälle kakkupohjakerros, kostuta limpparilla ja levitä päälle loput limetäytteestä. Nosta viimeinen kakkupohjakerros päälle.



Koristele haluamallasi tavalla. Itse levitin kakun päälle ohuelti tuorejuustoseosta (200g maustamatonta tuorejuustoa, 1dl vispikermaa vaahdotettuna, tilkka limemehua ja hieman tomusokeria) ja päällystin sokerimassalla.

Kakun päälle tein sokerimassasta levyn jo edellisenä päivänä. Pyörittelin erivärisiä sokerimassapötköjä kierteelle ja kaulitsin ne kapeiksi levyiksi.
 

 

 
 Yhdistin levyt ja leikkasin irtopohjavuoan reunan avulla kakun kokoisen ympyrän. "Gekkokuvion" piirsin leivonnaisten koristeluun tarkoitetulla kynällä.



tiistai 3. joulukuuta 2013

BBQ RIBS UUNISSA

Possun ribsien valmistamisen suhteen on montaa koulukuntaa. Itse suhtaudun hyvin epäilevästi lihan keittämiseen mureaksi, koska oman logiikkani mukaan maku siirtyy lihasta ja luista keitinveteen. Mahtavinta lihasta varmasti tulisi grillissä, mutta uunissa liha kannattaa valmistaa hitaasti miedolla lämmöllä, ettei se kuivu luihin kiinni.

Mausteseokseen otin mallia Kauhukeittiöstä, valkosipulijauheen sijasta käytin tuoretta valkosipulia. Mausteiden määrien kanssa olin melko suurpiirteinen. Ribseistä tuli maukkaita ja liha irtosi mehevänä luista. Nam.



2 riviä possun ribsejä

1tl sinapin siemeniä
1tl korianterinsiemeniä
1tl timjamia
1rkl paahdettua sipulirouhetta
1rkl ruokosokeria

1-2rkl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1tl valkopippuria
1,5rkl juustokuminaa
2rkl savupaprikajauhetta

2 valkosipulin kynttä raastettuna

Ota ribsit ajoissa huoneenlämpöön ja poista niistä luupuolelta löytyvä kalvo (onnistuu ihan vain nappaamalla kulmasta kiinni ja vetämällä). Valmista mausteseos hienontamalla morttelissa mausteseoksen karkeammat mausteet (jaoteltu listassa ensimmäiseksi) ja lisäämällä joukkoon lopuksi jauhemaiset mausteet. Tästä mausteseoksesta riittää useammaksikin kerraksi.

Hiero sitten lihan pintaan mausteseosta sekä hienonnetut valkosipulinkynnet.

Paista 110-asteisessa uunissa nelisen tuntia, eli kunnes liha hajoaa luiden ympäriltä. Voit myös peittää lihat aluksi foliolla ja lopuksi viimeistellä pinnan ilman foliota kuumemmassa (250 astetta) uunissa.

MAC & CHEESE

Australian Master Chefin innoittamina päätimme kokeilla ihkaensimmäistä kertaa niinkin eksoottista amerikkalaisherkkua kuin mac & cheese. Oletin sapuskan olevan jokseenkin tylsää tai ällöä, ehkä johtuen ensikosketuksestani kyseiseen ruokaan. Ostin nimittäin aikanaan Citymarketin amerikka-hyllystä mac & cheese pussiversion - BIG MISTAKE!!! Pussikama oli aivan syömäkelvottoman hirvittävää. Äärimmäisen harvoin yökkäilen ruualle tai heitän ruokaa roskiin, mutta tuo mössö lensi biojätteeseen kahden haarukallisen jälkeen. Onhan se selvää, että itsetehty on aina parempaa kuin teollinen valmissotku, mutta olin silti hyvin iloisesti yllättynyt näinkin simppelin ruuan herkullisuudesta.


Master Chefissä korostettiin, että parhaan lopputuloksen saa käyttämällä useampaa juustoa. Reseptejä googlettelin pitkään ja päädyin johonkin kompromissiin parin reseptin välillä. En tietenkään enää muista tarkkoja mittoja, mutta jotenkin näin se meni...

400g makaronia

köntti voita (arvioisin n.40g)
3rkl vehnäjauhoja
5dl maitoa
hyppysellinen muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria

kourallinen raastettua cheddaria
kourallinen raastettua gruyèreä
kourallinen raastettua parmesaania

muutama kirsikkatomaatti ohuina siivuina

Keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata kattilassa voi ja lisää sekaan jauhot. Sekoita pikkuhiljaa joukkoon maito niin että kastike pysyy koko ajan sakeana. Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja mustapippurilla. Sulata joukkoon juustoraasteet.

 
Kaada juustokastike valutetun makaronin sekaan, sekoita hyvin ja kaada uunivuokaan. Lisää päälle tomaattisiivut ja paista 175-asteisessa uunissa 30min.

 

maanantai 11. marraskuuta 2013

HIRVIPAISTI KERMAISELLA KASTIKKEELLA

Saimme ystävältä hirven paistin. Liha oli valmistettava pian ja viskasin sen uuniin mausteiden kanssa sen kummemmin reseptiä suunnittelematta. Paisti valmistui yllättävän nopeasti ja jäi mukavan mehukkaaksi. Helppoa ja hyvää!


n.1kg hirven paisti
öljyä
suolaa
mustapippuria
1 oksa rosmariinia
2 pientä valkosipulin kynttä
3 pientä laakerinlehteä
n.10 katajanmarjaa
2 sipulia

2tl riistafondia
2dl ruokakermaa

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä ja paista lihaan nopeasti kaunis pinta joka puolelta. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero pintaan hienonnettu rosmariini ja valkosipuli, pippuria, suolaa ja morttelissa murskatut katajanmarjat. Puolita laakerinlehdet ja aseta lihan pinnalle. Lohko molemmat sipulit kahdeksaan osaan ja kaada lohkot lihan ympärille vuokaan. Paina paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 130-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta (noin puoli tuntia). Ota liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään noin puoleksi tunniksi.

Kaada lihasta valuneet nesteet sekä vuokaan jääneet mausteet ja sipulit pannulle. Lisää fondi ja keitä kasaan, kunnes kastike alkaa sakeutua. Siivilöi kastike: valuta nesteet ja puristele pehmenneet sipulit siivilän läpi mahdollisimman huolellisesti takaisin pannulle ja heitä siivilään jääneet mausteet pois. Lisää kastikkeen sekaan kerma ja keitä uudelleen kasaan, kunnes kastikkeen koostumus on sopivan sakea.

Leikkaa paisti ohuiksi siivuiksi ja tarjoile kastikkeen kanssa.

torstai 7. marraskuuta 2013

TARTARPIHVI

Tartarpihvi on raakaa lihaa - naudan sisäpaistista veitsellä raaputettua (ei missään nimessä lihamyllyllä jauhettua). Lihan on oltava laadukasta ja ehdottoman tuoretta. Tartarpihvin kanssa on yleensä tarjolla suolakurkkua, punajuurta, kapriksia, sipulia ja raaka kananmunan keltuainen. Nämä lisukkeet voi lautasella sotkea lihan sekaan, mutta itse tykkään ottaa haarukkaan lihaa ja sen päälle hippusen jokaista lisuketta.

Tällä kertaa en löytänyt lihatiskistä naudan sisäpaistia, joten päädyin käyttämään naudan ulkofilettä. Hyvää sekin, tärkeintä on lihan laatu ja tuoreus.



2:lle

2 pienehköä naudan ulkofileepihviä
1rkl worcestershire-kastiketta
½tl tabascoa
½tl vastarouhittua mustapippuria
1tl suolaa

2 kananmunan keltuaista
1dl suolakurkkua pieninä kuutioina
1dl säilöttyä punajuurta pieninä kuutioina
½dl hienonnettua punasipulia
½dl pieniä kapriksia

Hienonna pihvit hyvin hienoksi "silpuksi" terävällä veitsellä. Mausta liha worcestershire-kastikkeella, tabascolla, pippurilla ja suolalla. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Siirrä heti jääkaappiin ja anna levätä sillä aikaa kun valmistelet lisukkeet.

Muotoile lihasta kahdelle lautaselle pihvit ja asettele sen ympärille tarjolle suolakurkku- ja punajuurikuutioita, hienonnettua sipulia ja kapriksia. Erottele varovasti kananmunista keltuaiset pihvien päälle - voit muotoilla pihviin pienen kuopan, jossa keltuainen pysyy ehjänä ja paikoillaan. Tarjoile rapeaksi paistetun valkosipulileivän kanssa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...