perjantai 23. elokuuta 2019

TARTAR KOLMELLA TAPAA

Tytär lopetti punaisen lihan syömisen pari kuukautta sitten ja on tovin hinkunut Vege-lehdestä löytämäänsä tomaattitartartia. Mikäpäs siinä. Me vanhemmat päätimme kuitenkin syödä lisäksi perinteistä lihatartaria. Näiden kylkeen eksyi vielä punajuuritartar, jonka resepti löytyi Glorian Ruoka & Viini -lehdestä. Tartareista ehdottomasti paras ja koko perheen suosikki oli tomaattitartar, joka maistui melkeinpä enemmän raa'alle lihalle kuin lihatartar. Reseptejä on hieman sovellettu alkuperäisistä.




3 annosta (joista yksi lihaton)

majoneesi
1 kananmuna
2 tl dijonsinappia
2 tl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa
½ tl valkopippuria
2 dl rypsiöljyä

Riko kananmuna korkean ja kapean, sauvasekoittimelle sopivan astian pohjalle. Lisää 2tl sinappia, ½tl suolaa, ½tl valkopippuria ja 2tl valkoviinietikkaa. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle niin, että muna/keltuainen jää sekoittimen kuppiosaan. Kaada päälle 2dl rypsiöljyä (tai jotain muuta neutraalia ruokaöljyä). Käynnistä sauvasekoitin pitäen se koko ajan pohjaa vasten. Pian majoneesi on valmis.


uppomunat pannulla
3 luomukananmunaa
vettä
pari reilua lorausta väkiviinaetikkaa



Täytä paistinpannu lähes täyteen vedellä. Lorauta sekaan etikka. Kuumenna vesi pienin kuplin poreilevaksi, ei kiehuvaksi. Riko kananmunat ja laske ne kuorestaan veteen hitaasti ja hyvin varovasti mahdollisimman lähellä veden pintaa. Mikäli valkuainen hieman leviää, voit vielä nopeasti korjata tilanteen kasaamalla valkuaisen lusikalla lähemmäs munaa. Anna kypsyä rauhassa (tällä metodilla kypsymiseen kuluu hieman enemmän aikaa kuin perinteisellä tavalla valmistetuissa), kunnes valkuainen ei ole enää juokseva (tämän näkee munista selvästi), mutta keltuainen on. 



Valele munien päälle vettä niin, että myös pinta hyytyy. Nosta varovasti lusikalla vedestä.



perinteinen (tai ainakin melkein) tartar
n. 250g naudan sisäpaistia
1rkl worchesterkastiketta
½ tl tabascoa
½ tl vastarouhittua mustapippuria
1 tl suolaa

muutama vihreä oliivi hienonnettuna
1 rkl hienonnettuja kapriksia
2 rkl hienonnettua suolakurkkua

pieni punasipuli ohuenohuina siivuina

majoneesiin: 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna, 1 tl dijonsinappia

Raaputa veitsellä lihasta hienoa "raastetta". 



Sekoita joukkoon mausteet. 



Sekoita keskenään oliivi-, kapris- ja suolakurkkuhake. Mausta 1/3 majoneesista dijonilla ja valkosipulilla. Muotoile lihaseos pihveiksi ja tarjoile valkosipulimajoneesin, oliivi-kapris-suolakurkkuhakkeen ja sipulin kanssa.

tomaattitartar
6-8 kypsää tomaattia
1 salotti- tai punasipuli
1 rkl ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl kapriksia hienonnettuna
1 rkl balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl agavesiirappia tai hunajaa
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

majoneesiin: ripaus sahramia ja 2 rkl oliiviöljyä

Kalttaa tomaatit: leikkaa ristiviilto tomaattien pintaan ja laita ne kiehuvaan veteen minuutiksi. Vedä kuori irti. Hienonna sipuli ja keitä sitä 1 minuutti kalttausvedessä. Valuta siivilässä hyvin. Kuutioi tomaatit ja valuta/puristele tomaatit siivilässä huolellisesti. Hienonna ruohosipuli ja kaprikset. Mittaa kulhoon balsamico, öljy, agavesiirappi/hunaja sekä suola. Sekoita. Lisää sipuli, tomaatit, ruohosipuli ja kaprikset kulhoon ja sekoita hyvin. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Lisää kolmasosaan valmistamastasi majoneesista 2 rkl oliiviöljyä ja ripaus sahramia. Muotoile tomaattiseoksesta kolme "pihviä". Laita päälle nokare majoneesia. 

punajuuritartar
300g punajuuria
½ rkl oliiviöljyä
½ pienestä punasipulista
1 valkosipulinkynsi
½ rkl kapriksia
1/4 dl ruohosipulia hienonnettuna
1/4 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
½ tl dijonsinappia
½ tl vaahterasiirappia tai tummaa siirappia
½ tl hienoa merisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

majoneesiin: 2tl piparjuuritahnaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko punajuuret neljään osaan. Valuta öljy päälle ja paahda uunin keskitasolla tunti. Jäähdytä. Hienonna punajuuret tehosekoittimessa parissa erässä (tai hienonna veitsellä) karkeaksi hakkeeksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Kuori ja muskaa valkosipulinkynsi. Hienonna kaprikset ja yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja muotoile seos "pihveiksi". Sekoita piparjuuritahna kolmasosaan valmistamastasi majoneesista. Tarjoa punajuuritartarin kanssa. 

Lisäksi: yrttejä, versoja ja yrttien kukkia tai syötäviä kukkia

Koristele annokset yrteillä, yrttien kukilla ja versoilla. Nauti hyvän punaviinin kanssa.



Loppuun vielä tyttären lihaton versio annoksesta. 
Teinihän on tuhat kertaa parempi pleittaaja kuin äitinsä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...