torstai 7. heinäkuuta 2016

KESÄPÄIVÄN KURKKUBOOLI


Pirskahtelevan iloiset kesäterveiset 
muutaman viikon lomatauon jälkeen! Takana on neljän viikon mahtava ja maukas loma. Heti kesälaitumille päästyämme karkasimme Thaimaahan, missä vietimme reilut pari viikkoa Koh Taolla, Koh Phanganilla ja Koh Samuilla löhöillen sekä Bangkokissa shoppaillen. Tukahduttavan kuuman matkan (ja siellä kärsityn, reilusti herkuttelua verottaneen vatsataudin) jälkeen oli helpotus palata nauttimaan Suomen kesästä, juhannuksesta ja kotoisasta kesäruuasta. 
Minulle koko loman kohokohta oli kuitenkin muutaman päivän reissu iki-ihanalle Ahvenanmaalle loman loppusuoralla. Yksinkertaista, herkullista lähiruokaa päivän tuoreista raaka-aineista mahtavissa saaristolaismaisemissa aurinkoisena kesäpäivänä - mikä voisi olla parempaa? Juomamaistajaisista Smakbyn tislaamolla ja Stallhagenin olutpanimolla annoinkin jo vähän esimakua Puolialastoman kokin Facebook-sivuilla. 

Kuten aina lomalla ja etenkin matkustellessa pää alkaa pursuta uusia ideoita. Montakohan kertaa loman aikana nappasin yht'äkkiä puhelimeni kirjoittaakseni pikaisen muistiinpanon: "Tätä on kokeiltava kotonakin! Mitä jos tuunaisin sitä yhtä ruokaa hieman... Entä jos yhdistäisinkin nämä maut!" Näitä lomaherkutteluja ja ideoita näpyttelen blogiin näppäimistö sauhuten, kunhan vain saan kaikki villinä laukkaavat ajatukset kasattua osapuilleen ymmärrettävään muotoon.

Kesäkauden alussa huomasin, että erilaiset kurkkujuomat ja yrttien ennakkoluuloton yhdistäminen juomiin on kesän trendi. Ainakin Glorian Ruoka&Viinistä bongasin pari kivaa reseptiä. Laivamatkalla Viking Linella Ahvenanmaalle ja takaisin bongasin myös kivan oloisia drinkkejä, joissa oli yhdistelty yrttejä ja kesäisiä omenan ja kurkun makuja. Tämä booli lähti kuitenkin kehittymään päässäni Bangkokissa, missä maistoin raikasta drinkkiä, jossa oli giniä, kurkkua, minttua, korianteria ja limeä. Kyhäsin sen pohjalta raikkaan kesäboolin, jonka voi nauttia hellepäivänä niin alkoholittomana kuin -holillisenakin.Kannulliseen kesäjuomaa eli kuuteen lasilliseen juomaa tarvitset:
n.80g kurkkua (neljä keskikokoista kurkkua juuri kasvihuoneesta napattuna)
4 pitkää korianterin vartta (sekä reilusti itse kasvatetun korianterin kukkia)
4 mintun vartta (eli kourallinen minttua)
1 lime
1 sitruunaruohon varsi
sokeria (6tl koko kannulliseen eli 1tl jokaiseen lasiin)
jäitä
soodaa
(giniä)

Huuhtaise kurkut. Kuori yhden kurkun kuoresta soiroja koristeeksi kannuun. Nypi korianterin varsista valtaosa lehdistä ja mintuista kaikki lehdet (säästä muutamia koristeeksi). Silppua yrttien lehdet melko hienoksi silpuksi. Leikkaa limestä muutama paperinohut siivu juomaan koristeeksi ja purista lopun hedelmän mehu. Pamauta sitruunaruohon valkoista päätä pari kertaa lihanuijalla niin, että maut pääsevät irtoamaan. Pilko kurkut monitoimikoneeseen ja suristele mahdollisimman sileäksi soseeksi. Valuta kurkkusose siivilässä ja painele lusikalla niin, että saat mahdollisimman paljon maukasta kurkkumehua talteen.


Ota kannu. Laita kannuun sitruunaruohon varsi "lusikaksi". Lisää kannuun kurkun kuorisoirot, limesiivut, silputut yrtit, korianterin varret, osa korianterin kukista, limemehu, sokeri (sokerin voi annostella myös laseihin, jolloin sokerin määrää voi helpommin säädellä maun mukaan, mutta sokeri ei ehdi liueta juoman sekaan) sekä kurkkumehu. 
Anna maustua ja jäähtyä jääkaapissa. 


Juoman maustuttua tovi, täytä kannu soodalla. Laita lasiin jäitä (ja n.1tl sokeria, mikäli et laittanut sokeria juoman sekaan jo ennen jäähdytystä). Mikäli haluat drinkkisi alkoholillisena, kaada lasiin myös 4cl giniä. 
Yrtit, sooda ja lime pitävät huolen, että juoma maistuu raikkaalta eikä alkoholi maistu liikaa. 


Täytä lasi kurkkujuomalla, koristele vielä mintunlehdillä ja korianterin kukilla ja nauti helteisenä, aurinkoisena kesäpäivänä parhaassa seurassa ja hyvällä mielellä.


Vinks: Valutetusta kurkkusoseesta voit valmistaa tsatsikia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...