tiistai 1. joulukuuta 2015

KARJALANPIIRAKAT

Sunnuntai-illan päähänpisto: 
"Ei muuten olla ikinä tehty karjalanpiirakoita! Tehdäänkö?!"

Ja siitä se ajatus sitten lähti. Löytämämme reseptit olivat kaikki lähes identtisiä, ohjenuorana taisimme käyttää tätä kotikokki-reseptiä

Vasemmanpuoleiset pelastusveneet ovat tyttären rypyttämiä, oikeanpuoleiset kirkkoveneet minun käsialaani.
n. 20 - 30 kpl

riisipuuro:
2dl puuroriisiä
2dl vettä
nokare voita
1l maitoa
2tl suolaa

taikina:
2dl kylmää vettä
3dl ruisjauhoja
n.2dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
kaulintaan ruisjauhoja
maito-voi-seos:
    4dl maitoa
35g voita

Kiehauta voi ja vesi paksupohjaisessa teräs- tai teflonkattilassa, lisää maito ja kuumenna, lisää riisit hyvin hämmentäen. Puuro saa kiehua n. 10 -15 minuuttia, sekoittele hyvin ettei pala pohjaan. Anna puuron hautua (levyn lämpö 1 -2) n. tunnin ajan, sekoita välillä varovasti käännellen. Varo sekoittamasta liikaa, ettei puurosta tule liisterimäistä. Lisää kypsennyksen loppupuolella suola. Jäähdytä.

Valmista taikina sillä aikaa, kun puuro jäähtyy.

Lisää kylmään veteen suola ja jauhoja puuhaarukalla sekoittaen. Kun taikina alkaa olla jäykkää sekoittaa, kumoa se hyvin jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinaan lisää jauhoja pöydällä. Taikina saa olla kiinteää. Anna taikinan levätä n. 15-20 min. liinalla peitettynä.

Piirakoiden valmistus: ota osa taikinaa ja kauli siitä n. 4-5 mm paksu levy. Ota levystä ympyröitä (n. 6,5cm halk.) lasilla. Voit jauhottaa kakkarat odottamaan kaulimista. Kauli kakkarat ohuiksi, pyöreiksi levyiksi. Käytä kaulitessa reilusti jauhoja ettei tartu pöytään.

Levitä levyjen päälle riisipuuroa ja rypytä piirakoiksi. Paista n. 275 asteessa kunnes piirakat alkavat ruskistua ja riisiin tulee hieman ruskeita pilkkuja. Paistamisaika riippuu uunista, n. 15-17 min.

Kuumenna maito ja sulata siihen voi. Jäähdytä hieman. Kasta uunituoreet karjalanpiirakat nopeasti maito-voiseoksessa esim. reikäkauhaa apuna käyttäen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...