tiistai 5. kesäkuuta 2012

MUREAKSI HAUDUTETTUA MAUSTEISTA LIHAA VIETNAMILAISITTAIN RIISIPAPERIIN KÄÄRITTYNÄ

Vietnamin matkamme jätti tyydyttämättömän kaipuun kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä wrap&roll -kääryleisiin. Pho-lihakeiton mausteet ja Nigella Lawsonin reseptillä tehty ihana murea potka toimivat muusana tälle makujen sinfonialle. Kombo toimi vähän liiankin hyvin - minä ja mies hotkimme ison satsin herkkuja alta aikayksikön, tällä kertaa kävi todella lähellä etten nielaissut kieltänikin ahmiessani. Hemmetin vaikea arvioida monelleko tämä annos riittää. Meidät kaksi se täytti juuri sopivasti, mutta jos nälkäisiä ruokailijoita on useampi, kannattaa lisäksi tarjota vietnamilaiseen tapaan muitakin ruokalajeja.



Uunissa haudutettu liha:
1 iso sipuli
2 isoa valkosipulin kynttä
muutaman sentin mittainen pala inkivääriä (noin peukalon paksuinen)
1tl jauhettua korianteria

pari lorausta öljyä
1dl konjakkia
½dl soijakastiketta
½dl palmusokeria
1l lihalientä
1rkl osterikastiketta
½dl riisiviinietikkaa
2 pientä kanelitankoa
1 tähtianis
6 maustepippuria
6 kokonaista neilikkaa

2 paksua naudanpotkapalaa (osso buco)

Lisukkeet:
n. 10 salaatinlehteä
n. 8 riisipaperia (puolitettuna)
1 porkkana
½ pieni kurkku (kaavi siemenet pois)
peukalon kokoinen pala inkivääriä
½ nippua minttua
½ nippua korianteria
½ nippua tilliä
½ nippua thaibasilikaa
kourallinen pavun ituja
1 pieni karambola
½ pieni punainen paprika
2-4 punaista chiliä

Tilli-valkosipulidippi:
2-3 limen mehu
loraus kalakastiketta
pari isoa lorausta soijakastiketta
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
kourallinen tilliä hienonnettuna

Wasabi-soijadippi:
töräys (n.1tl) wasabia
n. ½-1dl soijakastiketta

Ota lihat ajoissa huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 150 asteeseen.

Kuori ja lohko sipulit, kuori ja hienonna valkosipulin kynnet sekä inkivääri. Hienonna nämä kaikki monitoimikoneessa karkeahkoksi tahnaksi, lisää sekaan korianterijauhe. Kuumenna uuninkestävässä kasarissa tai padassa pari lorausta öljyä ja sekoittele siinä sipuli-inkivääritahnaa kymmenisen minuuttia; kunnes se alkaa saada väriä ja tarttua pannuun.



Kaada sekaan konjakki ja anna kiehahtaa. Lisää soijakastike, sokeri, lihaliemi, osterikastike ja viinietikka. Kiehauta, lisää hieman rikki taitellut kanelitangot, tähtianis, maustepippurit ja neilikat. Laita lihat liemeen, anna taas kiehahtaa, laita kansi päälle ja laita uuniin 2 tunniksi.

Valmistele sillä aikaa lisukkeet. Kuori ja suikaloi tulitikkumaisiksi inkivääri, porkkana ja kurkku. Poista siemenet paprikasta ja chileistä, suikaloi myös ne. Leikkaa tilli sormen pituisiksi nipuiksi ja nypi lehdet mintusta, thaibasilikasta ja korianterista. Leikkaa karambola ohuiksi siivuiksi ja puolita siivut. Aseta kaikki lisukkeet kauniisti tarjoiluastialle.



Valmista dipit. Sekoita kaikki tilli-valkosipulidipin ainekset keskenään ja kaada pienempiin ruokailijakohtaisiin pikkukupposiin tai tarjoile yhdestä suuremmasta kiposta. Töräytä pienen kupposen pohjalle wasabia ja kaada soijakastike päälle, wasabi saa siis jäädä kokonaiseksi kökkäreeksi soijan keskelle.

Kun liha on muhinut niin mureaksi, että se irtoaa itsekseen luista ja luuydin on sulanut, nosta liha liemestä ja revi pieniksi "roippeiksi" tarjoiluastiaan ja kaada pari kauhallista lientä päälle.



Aseta kaikki tarjolle. Jokainen ruokailija kasaa itse rullansa: riisipaperin päälle salaatinlehti ja sen päälle lihaa ja lisukkeita, rullataan kääröksi ja dipataan!



Jos riisipaperi hajoaa, voi ympärille kääriä vielä toisen, ehjän paperin. Jos riisipaperi on kuivaa ja halkeilee, voi sitä kostuttaa kevyesti lihan liemellä ennen käärimistä.



1 kommentti:

  1. Wau, näyttää suussasulavalta! Laitan reseptisi korvan taakse.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...