tiistai 19. huhtikuuta 2022

SITRUUNAISTA RISOTTOA LOHELLA JA TIMJAMIÖLJYLLÄ


4 lohiperhosta
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä

timjamiöljy:
n. puolet timjaminipusta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
n. 1 rkl sitruunamehua 
ektraneitsytoliiviöljyä

sitruunainen risotto:
loraus oliiviöljyä
n. 200 g Arborio-riisiä
n. 2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1 l kalalientä
suolaa myllystä
1 sipuli
pari kourallista parmesaania raastettuna
iso nokare voita
½ sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu

Valmista timjamiöljy hieromalla morttelissa timjami, suola, mustapippuri, sitruunamehu ja loraus öljyä tasaiseksi tahnaksi. Lisää oliiviöljyä, kunnes seoksesta tulee sopivan juoksevaa. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Ala sitten valmistaa risottoa.

Raasta parmesaani, hienonna sipuli. Mittaa valmiiksi riisi, viini ja voi. Kiehauta liemi kattilassa.

Kuullota laakeassa kasarissa öljyssä hetki sipulia, älä anna saada väriä. Lisää joukkoon riisi (ja vähennä tarvittaessa lämpöä) ja sekoita huolellisesti. Kuullota riisi lasisen kiiltävän näköiseksi, mutta varo, ettei riisikään saa yhtään väriä! Lisää viini ja samalla lämpöä niin että viini kuplii. Anna viinin imeytyä riisiin. 

Sekoita riisiä koko risoton valmistuksen ajan: näin riisistä irtoaa tärkkelystä ja risotosta tulee samettisen kermainen. Kun viini on lähes kokonaan haihtunut ja imeytynyt, lisää ensimmäinen kauhallinen lientä sekä ripsaus suolaa myllystä. Anna liemen imeytyä risottoon samaan tapaan kuin viini, koko ajan sekoitellen. Voit kuitenkin vähentää lämpöä sen verran ettei liemi haihdu, vaan saa rauhassa imeytyä. Kun liemi on taas lähes kokonaan imeytynyt, lisää seuraava liemikauhallinen sekä ripsaus suolaa ja jatka samaan tapaan, kunnes risotto on sopivan kypsää ja löysää: riisissä kuuluu olla purutuntumaa, mutta se ei saa jäädä sisältä raa'aksi. Lisäksi risoton kuuluu olla löysän kauhottavaa.

Kun risotto on juuri ja juuri valmista, lisää sitruunan mehu ja kuori. Sekoita. Lisää aivan lopuksi parmesaani ja voi, sekoita kunnes ne sulavat risottoon.

Paista lohiperhoset kuumalla pannulla öljyssä, kun risotto ei ole ihan vielä valmista. Mausta kalat suolalla ja pippurilla.

Kauho lautasille valuvaa risottoa, annostele lohiperhonen risoton päälle ja tiputtele lusikalla vielä hieman timjamiöljyä annoksen päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...